Μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων αναπτύσσει ένα διαστημόπλοιο σε σχήμα ντόνατ, το οποίο θα μπορεί να φτάσει στις απομακρυσμένες γωνίες του ηλιακού μας συστήματος σε χρόνο ρεκόρ, λαμβάνοντας ενέργεια απευθείας από τον Ήλιο.
Η επαναστατική μέθοδος, δε, του συγκεκριμένου σκάφους, να τροφοδοτείται με «καύσιμα» κατευθείαν από τον Ήλιο, θα του επιτρέψει να ξεπεράσει -κατά πολύ- ακόμη και τα πιο γρήγορα διαστημόπλοια που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος, ενώ αναμένεται να ρίξει «φως» στην προέλευση των κομητών, αλλά και να επιβεβαιώσει φυσικές θεωρίες, όπως τη Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν!
Στο μεσαίο τμήμα του σκάφους θα υπάρχει μία πλάκα με τη μορφή ντόνατ, το οποίο θα είναι, ουσιαστικά, ένα ηλιακό πανί, η ουσία του οποίου θα εξατμίζεται όσο πλησιάζει τον Ήλιο, λαμβάνοντας, έτσι, ακόμα περισσότερη ενέργεια, προκειμένου να καταφέρει να φτάσει μέχρι το Νέφος του Όορτ, στο οποίο πιστεύεται ότι δημιουργούνται οι κομήτες.
«Η διάρκεια των πτήσεων προς άλλα αστέρια είναι ασύλληπτη. Το Voyager 1, για παράδειγμα, που εκτοξεύτηκε το 1977, θα κάνει 300 χρόνια να φτάσει στο Νέφος του Όορτ! Το πανί μας μπορεί να φτάσει σε 20-30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, ή η επόμενη γενιά, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε στοιχεία για το πώς δημιουργούνται οι κομήτες και θα εξετάσουμε ό,τι έχει απομένει από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια», τόνισε η καθηγήτρια Διαστημικής Μηχανικής, Όλγκα Σταρίνοβα, του Πανεπιστημίου της Σαμάρα.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως θα μπορέσουν να επαληθεύσουν διάφορες θεωρίες της Φυσικής, όπως η περίφημη Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά και να «ζεστάνουν» με αυτόν, τον καινοτόμο τρόπο, τον πλανήτη Άρη, ο οποίος, μακροπρόθεσμα, ίσως γίνει κατοικήσιμος.
Η τεχνολογία E-Sail (ηλιακό πανί), πάντως, «συστήθηκε» πριν λίγα χρόνια από τη NASA και υπόσχεται να μειώσει δραστικά τη χρονική διάρκεια των μη επανδρωμένων αποστολών. Το πλεονέκτημά της είναι ότι θα αξιοποιεί τον ηλιακό άνεμο, δηλαδή τη σταθερή ροή φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπει ο Ήλιος. Οι Ρώσοι φαίνεται, ωστόσο, ότι θέλουν να κάνουν πράξη τη θεωρία.
Στην πραγματικότητα, εξάλλου, το σύστημα E-Sail δεν μοιάζει με πανί, αφού παραπέμπει σε μια τεράστια ομπρέλα που δεν διαθέτει πανί, αλλά μόνο τα ακτινωτά στηρίγματά της -10 με 20 ακτίνες από αλουμίνιο και πολύ μεγάλο μήκος, έως 20 χιλιόμετρα.
Με εξαιρετικά μικρό πάχος, το οποίο δεν θα ξεπερνά αυτό ενός συνδετήρα, οι ακτίνες θα παραμένουν τεντωμένοι λόγω των φυγόκεντρων δυνάμεων που θα αναπτύσσονται με την αργή περιστροφή του σκάφους.
Όπως στη Γη, που ένα πλοίο κινείται καθώς ο άνεμος ωθεί το ιστίο του προς τα εμπρός, έτσι και στο διάστημα, το σκάφος θα κινείται από τη δύναμη που θα δέχεται το E-Sail από τον ηλιακό άνεμο.
ΑΠΕ