Περιβάλλον Ζωή και Γη

Πώς θα επιβιώσετε στην ύπαιθρο με κεραυνούς

Written by Δ.Μ.

Όπως γνωρίζουμε εφαρμόζοντας ένα εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο στο κλωβό Faraday (δηλαδή ένα αγώγιμο μεταλλικό δοχείο), τότε μηδενίζεται το πεδίο μέσα στον κλωβό. Αν έχουμε ένα αυτοκίνητο με μεταλλικά τοιχώματα παντού τότε στην πράξη είναι ένας κλωβός Faraday. Άρα για να σωθούμε από κεραυνό μπαίνουμε μέσα στο αυτοκίνητο, κλείνουμε τα παράθυρα και δεν ακουμπάμε αν είναι δυνατόν πουθενά. Η προστασία μειώνεται αν έχουμε κατεβασμένο ένα παράθυρο, καθώς αυξάνουμε την πιθανότητα να περάσει ο κεραυνός στο εσωτερικό και να κάψει τα ηλεκτρονικά. Στο κάμπριο συνήθως δεν υπάρχει μεταλλική οροφή οπότε κινδυνεύουμε.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Όπως γνωρίζουμε εφαρμόζοντας ένα εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο στο κλωβό Faraday (δηλαδή ένα αγώγιμο μεταλλικό δοχείο), τότε μηδενίζεται το πεδίο μέσα στον κλωβό. Αν έχουμε ένα αυτοκίνητο με μεταλλικά τοιχώματα παντού  τότε στην πράξη είναι ένας κλωβός Faraday. Άρα για να σωθούμε από κεραυνό μπαίνουμε μέσα στο αυτοκίνητο, κλείνουμε τα παράθυρα και δεν ακουμπάμε αν είναι δυνατόν πουθενά. Η προστασία μειώνεται αν έχουμε κατεβασμένο ένα  παράθυρο, καθώς αυξάνουμε την πιθανότητα να περάσει ο κεραυνός στο εσωτερικό και να κάψει τα ηλεκτρονικά.  Στο κάμπριο συνήθως δεν υπάρχει μεταλλική οροφή οπότε κινδυνεύουμε.

lighting

Οι κεραυνοί πλήττουν περισσότερους από 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως

Το ίδιο συμβαίνει όταν χτυπάει κεραυνός τα αεροπλάνα. Οι επιβάτες δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία, γιατί το αεροπλάνο είναι ένας κλωβός Faraday.

Αν δεν έχουμε αυτοκίνητο τότε το πιο απλό που κάνουμε είναι να κάνουμε ένα βαθύ κάθισμα χαμηλά στο έδαφος στις μύτες των ποδιών μας.  Δεν ξαπλώνουμε, διότι αν το κάνουμε, το ηλεκτρικό ρεύμα που περνά το έδαφος από έναν κεραυνό, που έπεσε σε κοντινή απόσταση μπορεί να περάσει και μέσα από το σώμα μας, και φυσικά θα μας  κάψει.

lighting-strikeΗ Πυροσβεστική συνιστά να αναζητείτε αμέσως καταφύγιο όταν είστε εκτεθειμένοι στη διάρκεια καταιγίδας και ειδικά αν αισθανθείτε τις άκρες των μαλλιών σας να ανασηκώνονται, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να χτυπήσει αστραπή άμεσα. Μείνετε χαμηλά στο έδαφος, στις μύτες των ποδιών σας. Τοποθετήστε τα χέρια πάνω από τα αυτιά σας και το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά σας. Κάντε τον εαυτό σας το μικρότερο δυνατό στόχο και ελαχιστοποιήστε την επαφή με το έδαφος. Μην ξαπλώνετε επίπεδα στο έδαφος, αυτή είναι η έσχατη λύση όταν ένα κτίριο ή όχημα με σκληρή οροφή δεν είναι διαθέσιμο.

  • Αν ακούτε ήδη τις  βροντές, τότε βρίσκεστε σε απόσταση βολής κεραυνού. Προσπαθήστε να βρείτε καταφύγιο σε κάποιο οίκημα.
  • Μην μπαίνετε κάτω από δέντρα για να προστατευτείτε. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια πτώσης κεραυνών.
  • Περιμένετε τουλάχιστον τριάντα λεπτά από την πτώση του τελευταίου κεραυνού πριν απομακρυνθείτε από το καταφύγιό σου.
  • Μείνετε μακριά από πόρτες, παράθυρα και σκεπασμένα μπαλκόνια
  • Αν είστε σε εξωτερικό χώρο εξοχικό, να  απαλλαγείτε από κλειδιά ή κέρματα και ό,τι μεταλλικό έχετε -να τα αφήσετε σε απόσταση μεγαλυτερη τω 100 μέτρων.
  • Αν περπατάτε, να βαδίζετε αργά και με μικρά βήματα επειδή το  ρεύμα του κεραυνού δεν μπαίνει αμέσως στο έδαφος αλλά αιωρείται στην επιφάνεια.

Επίσης

  • Εάν βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο που δεν διαθέτει μεταλλικό σώμα, αναζητήστε καταφύγιο. Μην παρκάρετε κάτω από ένα δέντρο ή μετασχηματιστή της ΔΕΗ και κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Προσπαθήστε να βρείτε καταφύγιο μέσα ή κάτω από ένα ανθεκτικό κτίριο.
  • Το ασφαλέστερο μέρος για εσάς και το αυτοκίνητό σας είναι μέσα στο σπίτι και το γκαράζ σας, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να φτάσετε εκεί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.
  • Αν βρίσκεστε σε ένα μεταλλικό αυτοκίνητο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάτσετε στην άκρη του δρόμου να ανάψετε τα φώτα κινδύνου και να σβήσετε τον κινητήρα. Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα είναι κλειστά.
  • Μην αγγίζετε μεταλλικά ή ηλεκτρικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινητού σας τηλεφώνου.
  • Μη χρησιμοποιείτε ή μη μιλάτε στο τηλέφωνο, ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο. Μην αγγίζετε το ραδιόφωνο, τα πεντάλ των ποδιών, τις λαβές των θυρών ή το τιμόνι. Μόλις περάσει ο κίνδυνος, μπορείτε να βγείτε από το όχημα.
  • Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας και χτυπηθεί από αστραπές, είναι ασφαλές να βγείτε από το όχημα αφού περάσει το ρεύμα. Ωστόσο, εάν η καταιγίδα δεν έχει περάσει, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να φύγει γιατί η αστραπή μπορεί να χτυπήσει την ίδια θέση δύο φορές!

    Προσοχή! Οι κεραυνοί  πέφτουν και «εν αιθρία» κυριολεκτικά, στη διάρκεια της λεγομένης ξηράς καταιγίδας χωρίς στάλα βροχής ή και σύννεφου. 

Στην ύπαιθρο κάποιος πρέπει ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ

Μικρά απροστάτευτα κτίρια, αχυρώνες, υπόστεγα

Σκηνές και προσωρινά καταφύγια

Οχήματα ανοιχτά ή με μη-μεταλλική οροφή

Ποδήλατα

Τα  ΠΙΟ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΑ σημεία ή χώροι, είναι οι εξής:

Κορυφές βουνών, λόφων, και ταράτσες κτιρίων

Υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, γήπεδα

Υπαίθρια parking

Πισίνες, λίμνες και παραλίες

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΑ είναι:

Μεταλλικοί φράχτες, απλώστρες ρούχων, εναέρια καλώδια, σιδηροδρομικές γραμμές ή άλλες μεταλλικές οδεύσεις που μπορούν να μεταφέρουν τον κεραυνό

Η ομπρέλα σε ανοιχτές περιοχές

Μεμονωμένα δέντρα

Ανοιχτά τρακτέρ και άλλα γεωργικά οχήματα στο ύπαιθρο

Αυτοκινητάκια του γκολφ, μηχανάκια, ποδήλατα

Ανοιχτές βάρκες (χωρίς κατάρτι)

Αν είστε στην ΕΞΟΧΗ:

Βρείτε την πιο χαμηλή περιοχή

Αναζητήστε δάσος και διαλέξτε το πιο χαμηλό δέντρο -όχι όμως αν είναι ξεκομμένο από τον κυριο όγκο του δάσους

Μην ξαπλώσετε ή μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος

Απενεργοποιήστε το κινητό σας

Μην στέκεστε όρθιοι! Δίνετε στόχο

Λίγα λόγια για τους κεραυνούς

Η διαφορά δυναμικού που προκαλεί τον κεραυνό οφείλεται στα  αρνητικά φορτισμένα ιόντα στα σύννεφα και στα θετικά φορτισμένα ιόντα της ξηράς ή της θάλασσας.

Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα ονομάζονται κεραυνοί. Ο κεραυνός συνοδεύεται και από άλλα φαινόμενα: Τις αστραπές (οπτικό σκέλος) και τις βροντές (ηχητικό)

Ο κεραυνός  ξεσπά με διάτρηση του αέρα και δημιουργία σπινθήρα.

Η διαφορά δυναμικού κατά την έκρηξη ενός κεραυνού είναι πολλά εκατομμύρια Volt και η ένταση του ρεύματος δεκάδες χιλιάδες Αμπέρ!

Το μήκος ενός κεραυνού φθάνει έως αρκετά χιλιόμετρα και έχει τεθλασμένη ή κυματοειδή μορφή.

Η διάρκεια που κρατά ο κεραυνός είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο, αλλά η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι 10.000 βαθμοί Κελσίου. Δημιουργεί έντονο ιονισμό των αερίων του αέρα, τα οποία εκπέμπουν φως κατά τη διάρκεια της εκκένωσης (το φαινόμενο της αστραπής). Η υπερβολική θέρμανση του αέρα και η εκτόνωση του δημιουργεί τον δυνατό κρότο που ονομάζουμε βροντή.

Ο κεραυνός που χτυπά άνθρωπο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει το θάνατό του. Κάθε μέρα στον πλανήτη καταμετρώνται πάνω από 40.000 καταιγίδες οι οποίες δημιουργούν σχεδόν 10.000.000 κεραυνούς!

     

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share