Επιστήμονες έχουν προσδιορίσει ένα υποατομικό σωματίδιο το οποίο θα μπορούσε να σχηματίσει τη “σκοτεινή ύλη” στο Σύμπαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Έκρηξης. Το 80% του Σύμπαντος μπορεί να είναι σκοτεινή ύλη, αλλά παρά τις πολυάριθμες μελέτες εδώ και δεκαετίες, η φυσική του προέλευση παραμένει ένα αίνιγμα. Αν και δεν μπορεί να την δούμε άμεσα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχει λόγω της αλληλεπίδρασής του μέσω της βαρύτητας με την ορατή ύλη, όπως τα αστέρια και οι πλανήτες. Η σκοτεινή ύλη αποτελείται από σωματίδια που δεν απορροφούν, δεν αντανακλούν ή δεν εκπέμπουν φως.
Σκοτεινή ύλη: Ένα νεοανακαλυφθέν σωματίδιο που ονομάζεται hexaquark d-star είναι υποψήφιο για τη σκοτεινή ύλη
Τώρα, οι φυσικοί στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ παρουσιάζουν ένα νέο υποψήφιο σωματίδιο για την μυστηριώδη ύλη – ένα σωματίδιο που ανακάλυψαν πρόσφατα που ονομάζεται εξακουάρκ d-star.
Το σωματίδιο αποτελείται από έξι κουάρκ – τα θεμελιώδη σωματίδια που συνήθως συνδυάζονται σε τριάδες για να σχηματίσουν πρωτόνια και νετρόνια. Είναι σημαντικό ότι τα έξι κουάρκ σε d-star έχουν ως αποτέλεσμα ένα σωματίδιο μποζόνιο, που σημαίνει ότι όταν υπάρχουν πολλά d-star μπορούν να συνδυαστούν με πολύ διαφορετικούς τρόπους στα πρωτόνια και στα νετρόνια.
Η ερευνητική ομάδα στο Γιορκ υποδηλώνει ότι στις ακραίες συνθήκες λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, θα μπορούσαν να έχουν συγκεντρωθεί πολλά εξακουάρκ d-star καθώς το σύμπαν ψύχθηκε και επεκτάθηκε για να σχηματιστεί η πέμπτη κατάσταση της ύλης – το συμπύκνωμα Bose-Einstein.
Ο MIkhail Bashkanov μαζί με τον Daniel Watts από το τμήμα φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, δημοσίευσαν πρόσφατα την πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας αυτού του νέου υποψηφίου της σκοτεινής ύλης.
Ο καθηγητής Daniel Watts δήλωσε: «Η προέλευση της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην επιστήμη και ένα που μέχρι τώρα δεν υπάρχει απάντηση. Οι πρώτοι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι τα συμπυκνώματα των d-stars είναι ένας εφικτός νέος υποψήφιος για τη σκοτεινή ύλη. Και αυτό το νέο αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, καθώς δεν απαιτεί νέες ιδέες και έννοιες για τη φυσική ».
Ο συντάκτης της δημοσίευσης MIkhail Bashkanov δήλωσε: “Το επόμενο βήμα για να δημιουργηθεί αυτό το νέο υποψήφιο σωματίδιο για τη σκοτεινή ύλη θα είναι να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αλληλεπιδρούν τα d-stars – όταν ελκύονται και όταν απωθούν το ένα το άλλο.
«Οδηγούμαστε σε νέες μετρήσεις για να δημιουργήσουμε d-stars μέσα σε έναν ατομικό πυρήνα και να δούμε αν οι ιδιότητές τους είναι διαφορετικές όταν βρίσκονται σε ελεύθερο χώρο. ”
Οι ερευνητές θα συνεργαστούν τώρα με επιστήμονες στη Γερμανία και τις ΗΠΑ για να δοκιμάσουν τη θεωρία της σκοτεινής ύλης και να αναζητήσουν εξακουάρκ d-star στο σύμπαν.