Αστροφυσική, Διάστημα

Ο πάγος από μονοξείδιο του άνθρακα του εξωηλιακού κομήτη Borisov δίνει στοιχεία για την προέλευσή του

Written by Δ.Μ.

Οι αστρονόμοι αποκάλυψαν την ασυνήθιστη χημική σύνθεση μέσα στο 2I / Borisov , τον διαστρικό κομήτη που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα πέρυσι. Ένα παράξενο συστατικό έχει δώσει νέες ενδείξεις σχετικά με την προέλευση αυτού του διαστημικού βράχου. Είναι το δεύτερο αντικείμενο, μετά τον σχήματος πούρου «Οουμουαμούα», που ανακαλύφθηκε να έχει «τρυπώσει» στο ηλιακό μας σύστημα προερχόμενος από άλλο αστρικό σύστημα- και έχει μια πολύ ασυνήθιστη χημική σύσταση, τελείως διαφορετική από τους «δικούς μας» κομήτες.

Share

Οι αστρονόμοι αποκάλυψαν την ασυνήθιστη χημική σύνθεση μέσα στο 2I / Borisov , τον διαστρικό κομήτη που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα πέρυσι. Ένα παράξενο συστατικό έχει δώσει νέες ενδείξεις σχετικά με την προέλευση αυτού του διαστημικού βράχου.  Είναι το δεύτερο αντικείμενο, μετά τον σχήματος πούρου «Οουμουαμούα», που ανακαλύφθηκε να έχει «τρυπώσει» στο ηλιακό μας σύστημα προερχόμενος από άλλο αστρικό σύστημα- και έχει μια πολύ ασυνήθιστη χημική σύσταση, τελείως διαφορετική από τους «δικούς μας» κομήτες.

Borisov

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη χημική σύσταση ενός τόσο μακρινού κομήτη. Το πιο απρόσμενο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει άφθονη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα, ενός δηλητηριώδους αερίου στη Γη. Το μονοξείδιο του διαστρικού κομήτη είναι εννέα έως 26 φορές περισσότερο από ό,τι στους κομήτες του ηλιακού συστήματος μας.

Το μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι τοξικό για τους ανθρώπους, είναι κοινό αέριο στο διάστημα και μετατρέπεται σε πάγο μόνο σε μακρινές παγωμένες περιοχές. Από αυτό οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι ο «Μπορίσοφ» (φέρει το όνομα του ερασιτέχνη αστρονόμου της Κριμαίας που τον ανακάλυψε το 2019) σχηματίστηκε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι κομήτες του ηλιακού συστήματος μας, είτε γύρω από ένα άστρο πολύ πιο μικρό και κρύο από τον Ήλιο (πιθανώς ένα ερυθρό νάνο τύπου Μ), είτε σε μια πολύ κρύα απομακρυσμένη περιοχή του μητρικού του συστήματος, με θερμοκρασίες κάτω από μείον 250 βαθμούς Κελσίου.

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμη από τι είδους αστέρι σχηματίστηκε γύρω του ο 2I / Borisov, αλλά αυτοί οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ο 2I / Borisov προήλθε από μια ψυχρή περιοχή σε έναν μεγαλύτερο πρωτοπλανητικό δίσκο ή περιστρεφόμενο δίσκο σκόνης και αερίου γύρω από ένα νεαρό αστέρι από το οποίο σχηματίζονται πλανήτες και πλανητικοί τα αντικείμενα, είπε ο αστροβιολόγο Μάρτιν Κόρντινερ. “Πολλοί από αυτούς τους δίσκους εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την περιοχή όπου πιστεύεται ότι έχουν σχηματιστεί οι κομήτες μας και περιέχουν μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά κρύου αερίου και σκόνης. Είναι πιθανό ότι το 2I / Borisov προήλθε από έναν από αυτούς τους μεγαλύτερους δίσκους”, δήλωσε ο Cordiner. 

Χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο ALMA, η ομάδα εντόπισε τόσο το CO όσο και το υδροκυάνιο (HCN). Ωστόσο, βρήκαν μια παρόμοια ποσότητα HCN στο 2I / Borisov που βρίσκεται και σε άλλους κομήτες στο ηλιακό μας σύστημα, έτσι ώστε η ανακάλυψη δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Αλλά οι απροσδόκητα υψηλές ποσότητες CO προσέφεραν μια σημαντική ένδειξη από πού προήλθε αυτός ο κομήτης.

“Ο κομήτης πρέπει να έχει σχηματιστεί από υλικό πολύ πλούσιο σε πάγο CO, το οποίο υπάρχει μόνο στις χαμηλότερες θερμοκρασίες που βρίσκονται στο διάστημα, κάτω από μείον 250 βαθμούς  Κελσίου), δήλωσαν οι επιστήμονες. 

Ο «Μπορίσοφ» έχει διάμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου και για κάποιο λόγο εκτινάχθηκε μακριά από το δικό του σύστημα, κάνοντας ένα διαστρικό ταξίδι εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ετών, που τον έφερε στη διαστημική «γειτονιά» μας. Η δεύτερη μελέτη αποκάλυψε ότι, παρά τις παραξενιές του, ο «Μπορίσοφ» έχει και ομοιότητες με τους κομήτες του ηλιακού μας συστήματος, αφού διαθέτει ανάλογη ποσότητα υδροκυάνιου.

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του κομήτη παρέχουν ενδείξεις ότι έχει αρχίσει να διασπάται σε τουλάχιστον δύο κομμάτια. Το πρώτο διαστρικό αντικείμενο, ο «Οουμουαμούα», που είχε γίνει αντιληπτός το 2017 να διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα, δεν θεωρείται κομήτης, αλλά απομεινάρι από πλανήτη που διαλύθηκε και κάποιο κομμάτι του ξέφυγε στο διάστημα. Συνεπώς ο «Μπορίσοφ» είναι το δεύτερο διαστρικό αντικείμενο και ο πρώτος διαστρικός κομήτης στη διαστημική ιστορία.

ΑΠΕ και εδώ

About the author

Δ.Μ.

Share