Χρησιμοποιώντας την λειτουργία bracketing η μηχανή δημιουργεί τρεις διαδοχικές εικόνες μεταβάλλοντας την έκθεση, ώστε να έχουμε μία κανονική φωτογραφία σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της μηχανής μας, μία φωτογραφία που έχει υπό-εκτεθεί και μία φωτογραφία που έχει υπέρ-εκτεθεί στο φως. Μάλιστα η υποέκθεση και υπερέκθεση γίνεται κατά την ίδια ποσότητα EV πχ +1, + ⅓ , + ⅔ στοπ και -1, – ⅓ , – ⅔ αντίστοιχα. Χρησιμοποιήστε αυτήν την τεχνική για να διαχειριστείτε υπερβολικές σκιές, λευκές εκρήξεις και θόρυβο εικόνας.
Τρεις φωτογραφίες μαζί ξεκινώντας από την πιο φωτεινή έως την πιο σκούρα
Στην ψηφιακή εποχή το μπράκετινγ είναι χρήσιμο και εύκολο στη χρήση, μιας και το να παρατηρήσεις με απόλυτη ακρίβεια την φωτογραφία που έχεις τραβήξει στην οθόνη μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής δεν σου προσφέρει και την μεγαλύτερη πιστότητα.
Εκτός από την χειροκίνητη λειτουργία μπράκετινγ υπάρχει και το αυτόματο Bracketing μέσω προγράμματος της μηχανής, όπου ρυθμίζουμε πόσες εικόνες και πως θα γίνει η λήψη τους. Σε μια Nikon έχουμε τις εξής ρυθμίσεις.
- Διαλέξτε Βracketing AE & φλας για να εφαρμόσετε και bracketing έκθεσης και bracketing επιπέδου φλας, AE bracketing για να εφαρμοστεί bracketing μόνο στην έκθεση, Bracketing φλας για να εφαρμοστεί μόνο bracketing επιπέδου φλας, WB bracketing για να εφαρμοστεί bracketing ισορροπίας λευκού ή ADL bracketing για να εφαρμοστεί bracketing με χρήση του Ενεργού D-Lighting.
- Αριθμός λήψεων: Διαλέξτε τον αριθμό των λήψεων στην ακολουθία bracketing.
- Διαβάθμιση: Διαλέξτε τον βαθμό μεταβολής των επιλεγμένων ρυθμίσεων ανάλογα με την κάθε λήψη (ADL bracketing).
- Βαθμός: Διαλέξτε τον τρόπο μεταβολής του Ενεργού D-Lighting με κάθε λήψη (ADL bracketing μόνο).
Και στη Canon EOS 80D:
- Menu C.Fn.1-5, 3: 7 shots.
- Menu C.Fn.1-4, 1: – 0 + sequence.
- Menu C.Fn. 1-6, 2: Safety shift, ISO speed.
- Continuous shooting mode: on, high speed.
- Bracketing: on, 1 EV intervals.
Το HDR (Yψηλή δυναμική εμβέλεια) είναι μια άλλη λέξη για το bracketing και στην ουσία αποτελεί μία μέθοδος που σκοπός της είναι να προσθέσει μεγαλύτερο “δυναμικό εύρος” σε φωτογραφίες που βγάζουμε.
Δυναμικό εύρος είναι μία μέτρηση του φωτεινότερο σημείου μίας εικόνας προς το πιο σκοτεινό, και μετριέται σε “stops”. Για παράδειγμα μία φωτογραφική μηχανή με 5 stops δυναμικού εύρους, μπορεί να καταγράψει σωστά φωτογραφίες όπου το φωτεινότερο σημείο είναι 32 (2^5) φορές πιο φωτεινό από το σκοτεινότερο.
Το HDR σε μία φωτογραφική μηχανή, λειτουργεί συνήθως βγάζοντας 3 (ή περισσότερες) φωτογραφίες με διαφορετική έκθεση η κάθε μία, και συνδυάζοντάς τις στο τέλος για μία “καλή” τελική φωτογραφία (όπως είπαμε και στο bracketing).
Εδώ βλέπουμε φωτογραφίες που η κάθε μία είναι λάθος ως προς το αποτέλεσμα
Φωτογραφία σε ουδέτερη τιμή έκθεσης: η DSLR ή το κινητό προσπάθησε να εξισορροπήσει το πολύ φωτεινό σημείο της φωτογραφίας (παράθυρο), και το πολύ σκοτεινό (βιβλιοθήκη). Παρ όλα αυτά απέτυχε να βγάλει μία “σωστή” φωτογραφία γιατί δεν είχε επαρκές δυναμικό εύρος ώστε να καταγράψει ταυτόχρονα και το πολύ φωτεινό τμήμα, και το πολύ σκοτεινό.
Το ίδιο θέμα με EV +1, +2 και +3 αντίστοιχα: Παρατηρούμε ότι αυξάνοντας το EV, καταφέρνουμε να καταγράψουμε σωστά χρώματα, αλλά και περισσότερη λεπτομέρεια στην (σκοτεινή) βιβλιοθήκη, “καίγοντας” όμως ταυτόχρονα τελείως το (φωτεινό) παράθυρο. Μπορείτε να τραβήξετε ακόμα και 7 φωτογραφίες RAW με διαφορετικά EV (πχ -3 EV, -2 EV, -1 EV, 0 EV, +1 EV, +2 EV και + 3EV) και μετά να τις συνδυάσετε με ένα λογισμικό για να επεκτείνετε το δυναμικό εύρος και να αποκτήσετε μια ωραία εικόνα HDR
Θα πρέπει για να πάρετε τόσες διαδοχικές εικόνες να έχετε τρίποδο τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Γι αυτό θα χρειαστείτε ένα καλώδιο απελευθέρωσης κλείστρου και μετά ένα πρόγραμμα σαν το Adobe Photoshop.
Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της απεικόνισης HDR είναι η ικανότητα μείωσης του θορύβου εικόνας που είναι εγγενής σε κάθε κάμερα. Όταν επικαλύπτετε πολλές εικόνες με απεικόνιση HDR, αφαιρείτε μεγάλο μέρος του θορύβου της εικόνας.
Παράδειγμα
Ορίστε τη ρύθμιση ISO της κάμερας σε 100.
Για να ολοκληρώσετε αυτήν την τεχνική, ρυθμίστε τη μηχανή σας σε χειροκίνητη λειτουργία. Ρυθμίστε το διάφραγμα σας σε F11 για βαθύ βάθος πεδίου. Ρυθμίστε το διάφραγμα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας εάν θέλετε κάτι διαφορετικό.
Ρυθμίστε την εστίασή σας μία φορά και, στη συνέχεια, ρυθμίστε την κάμερα σε Μη αυτόματη εστίαση. Δεν θέλετε να ρυθμίσετε την εστίασή σας πολλές φορές σε αυτήν τη διαδικασία ή θα δημιουργήσετε θολές εικόνες.
Ανάλογα με την ποσότητα φωτισμού του περιβάλλοντος στο θέμα σας, ρυθμίστε την ταχύτητα κλείστρου για να φωτογραφίσετε μια κανονική (ισορροπημένη) έκθεση.
Τώρα τραβήξτε πολλές φωτογραφίες του αντικειμένου σας σε διαφορετικές εκθέσεις. Τρεις εικόνες είναι ελάχιστες. Χειριστείτε την έκθεση επιταχύνοντας και επιβραδύνοντας την ταχύτητα κλείστρου. Κάνετε αυτό με μονόπλευρες αυξήσεις με κάθε τρόπο. Μην χειρίζεστε την έκθεση με το άνοιγμα. Διαφορετικά, μπορεί να βλάψετε το βάθος πεδίου της εικόνας σας .
Για καλύτερα αποτελέσματα, τραβήξτε πέντε ή περισσότερες εκθέσεις.
Φροντίστε να διατηρήσετε τη φωτογραφική σας μηχανή σταθερή καθώς θα επικαλύπτετε τις εικόνες. Μια ασταθή κάμερα θα παράγει θολά αποτελέσματα. Η χρήση τρίποδου βοηθά στην βελτίωση αυτού του προβλήματος. Φυσικά θα έχετε ένα καλώδιο απελευθέρωσης κλείστρου για να ελαχιστοποιήσετε περαιτέρω το κούνημα της κάμερας.
Χρησιμοποιείστε πολύ γρήγορες κάρτες μνήμης
Εάν η κάμερά σας έχει λειτουργία bracketing, χρησιμοποιήστε την. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει περαιτέρω το κούνημα της κάμερας καθώς θα εξαλείψει την ανάγκη χειροκίνητης προσαρμογής της ταχύτητας κλείστρου.
Εάν η κάμερά σας υποστηρίζει τη μορφή αρχείου RAW, χρησιμοποιήστε την. Οι φωτογραφίες RAW διατηρούν περισσότερα δεδομένα από την εναλλακτική μορφή JPEG. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν θέλετε να αντλήσετε περισσότερες λεπτομέρειες από τις εικόνες σας αργότερα μετά την επεξεργασία. Ναι, μπορείτε να χειριστείτε εικόνες JPEG, αλλά μόνο λιγότερο από μια εικόνα RAW.
Επεξεργασία μετά τη λήψη των φωτογραφιών. Για την απεικόνιση HDR καλό πρόγραμμα είναι το Photoshop Adobe CS5. Το πλάτος των διαθέσιμων στοιχείων ελέγχου για χειρισμό της εικόνας υπερβαίνει σημαντικά τον προκάτοχό του CS4.
Για να ξεκινήσετε την επεξεργασία της εικόνας HDR, απλώς ανοίξτε το Photoshop CS5.
Αρχείο / Αυτοματοποίηση / Συγχώνευση σε HDR Pro /
Επιλέξτε τις εικόνες σας και ιδού! Θα πρέπει τώρα να έχετε την πρώτη σας εικόνα HDR. Παίξτε με τα διάφορα ρυθμιστικά HDR και τραβήξτε προς τα κάτω μενού για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πότε να μην χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο Bracketing
- Έχετε καλό φωτισμό στο θέμα σας. Δεν υπάρχουν υπερβολικές σκιές ή εκρήξεις.
- Η ποιότητα υψηλής ανάλυσης δεν είναι υψίστης σημασίας.
- Πρέπει να κάνετε μια γρήγορη φωτογράφηση.
- Το θέμα σας κινείται πολύ.
- Δεν σας ενδιαφέρει να πάρετε το επιθυμητό εφέ HDR.
Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο Bracketing
- Εάν έχετε μια περίπλοκη κατάσταση φωτισμού.
- Εάν η ποιότητα είναι υψίστης σημασίας και ή σκοπεύετε να μεγεθύνετε την εικόνα, χρησιμοποιήστε bracketing.
- Όταν η εξάλειψη του θορύβου είναι υψίστης σημασίας.
- Θέλετε το εφέ HDR .
Δείτε μερικές φωτογραφίες παραδείγματα του HDR