Η ηθοποιός Hedy Lamarr, ήταν γνωστή για τη σκανδαλώδη ερωτική της ζωή και την αποπνικτική ομορφιά. Ένα ντοκιμαντέρ διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο αγνοήθηκαν τα επιστημονικά ταλέντα της Το αστέρι του Hollywood που θεωρήθηκε σαν «η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο», είχε ένα φοβερό μυστικό που ήρθε στην επιφάνεια μετά το θάνατό της το 2000 με αυτό το ντοκιμαντέρ.
H Lamarr της δεκαετίας του 1940 θεωρείτο «η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο»
Η ηθοποιός, η οποία γεννήθηκε στη Βιέννη το 1914, αν και πέτυχε τη διεθνή φήμη της ως αστέρας του Χόλιγουντ, δεν ήταν ικανοποιημένη από τη δράση της. Στα διαλείμματα μεταξύ των λήψεων και της διανυκτέρευσης της στο σπίτι, εξασκούσε το αγαπημένο της χόμπι: την εφεύρεση. Στην αυτοβιογραφία της εξομολογήθηκε την αγάπη της για την επιστήμη, τα αποτυχημένα πειράματά της αλλά και τις επιτυχίες της, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης του αγωνιστικού αεροπλάνου του εραστή της Χάουαρντ Χιουζ. «Δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με ιδέες», λέει. “Έρχονται φυσικά.”
Ο μεγαλύτερος επιστημονικός θρίαμβος όμως της Lamarr προοριζόταν για το ναυτικό των ΗΠΑ κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά χρησιμοποιείται πλέον και στη σύγχρονη ασύρματη επικοινωνία όπως στο Bluetooth και σε παλαιότερες εκδόσεις του Wi-Fi. Στη δεκαετία του ’40, η Lamarr αναγνώρισε το ελάττωμα των τορπιλών που ελέγχονται με ραδιο-σήματα και ότι θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν εύκολα από τους Γερμανούς. Μαζί με τον φίλο της George Antheil, ανέπτυξε ένα «μυστικό σύστημα επικοινωνίας» για χρήση σε άμεσο χρόνο.
Δημιούργησε ένα ραδιο-σήμα με «αλλαγή συχνότητας» ως τρόπο καθοδήγησης των ραδιο-ελεγχόμενων τορπιλών χωρίς καμία ανίχνευση, που θα εμπόδιζε με αποτελεσματικό τρόπο τυχόν απόπειρες των Ναζί να μπλοκάρουν ή να παρακολουθούν τα σήματά τους. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γι αυτή την εφεύρεση της χορηγήθηκε το 1942.
Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Lamarr (US Patent No. 2.292.387) κατατέθηκε το 1941 και αναπτύχθηκε μαζί με τον Αμερικανό συνθέτη και εφευρέτη George Antheil
Ο στρατός πήρε την ιδέα της και, όπως αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ, τελικά την χρησιμοποίησε, αλλά η Lamarr ενημερώθηκε ότι θα συνέβαλε περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια ως pinup girl παρά ως εφευρέτης: διασκεδάζοντας στρατεύματα. Η εφεύρεση της Lamarr δεν έγινε γνωστή μέχρι το τέλος της ζωής της, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Κέρδισε περισσότερη φήμη μετά το θάνατο της το 2000 σαν επιστήμων γυναίκα – σε κόμικς, θεατρικά έργα και ακόμη και με ένα Google Doodle , το 2015.
Όλη την ώρα που η Lamarr έκανε μεγάλες ταινίες στο Χόλιγουντ, ο Τύπος συνέχισε να γράφει για την ερωτική της ζωή (έξι γάμους και έξι διαζύγια) ή για το ότι ήταν η πρώτη ηθοποιός που εμφανίστηκε γυμνή και έδειξε τον πρώτο γυναικείο οργασμό σε ταινία ή για τη σκανδαλώδη ερωτική της ζωή και την αποπνικτική ομορφιά της. Οτιδήποτε άλλο εκτός από την εφεύρεσή της – παρά το γεγονός ότι είχε πράγματι δημοσιοποιηθεί το 1941. Το Εθνικό Συμβούλιο Εφευρετών διέρρευσε την ιστορία στον Τύπο, οδηγώντας τους LA Times να θεωρούν την εφεύρεση της ότι είχε μεγάλη αξία στο εθνικό πρόγραμμα άμυνας.