Σε τρεις επιστήμονες απονεμήθηκε σήμερα το Νόμπελ Φυσικής 2020. Ειδικότερα με το βραβείο τιμήθηκαν τρεις πρωτοπόροι της έρευνας για τις «μαύρες τρύπες»: ο Βρετανός Ρότζερ Πένροουζ, ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκέντσελ και η Αμερικανίδα Άντρεα Γκεζ.
Ο Πένροουζ τιμήθηκε με το διάσημο βραβείο επειδή ανακάλυψε πως ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι κάτι που προβλέπεται από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, ενώ οι Γκέντσελ και Γκεζ τιμήθηκαν για «την ανακάλυψη ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας», εξήγησε η επιτροπή του Νόμπελ ανακοινώνοντας το βραβείο στη Στοκχόλμη.
Ο Roger Penrose χρησιμοποίησε έξυπνες μαθηματικές μεθόδους στην απόδειξή του ότι οι μαύρες τρύπες είναι άμεση συνέπεια της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Albert Einstein. Ο ίδιος ο Αϊνστάιν δεν πίστευε ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες, αυτά τα τέρατα βαρέων βαρών που συλλαμβάνουν ό, τι μπαίνει στο εσωτερικό τους. Τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει, ούτε καν το φως.
Τον Ιανουάριο του 1965, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Αϊνστάιν, ο Roger Penrose απέδειξε ότι οι μαύρες τρύπες μπορούν πραγματικά να σχηματιστούν και να τις περιγράψουν λεπτομερώς. Στην καρδιά τους, οι μαύρες τρύπες κρύβουν μια μοναδικότητα ή ιδιομορφία (singularity) στην οποία παύουν όλοι οι γνωστοί νόμοι της φύσης. Το πρωτοποριακό άρθρο του εξακολουθεί να θεωρείται ως η πιο σημαντική συμβολή στη γενική θεωρία της σχετικότητας από τον Αϊνστάιν.
Ο Reinhard Genzel και η Andrea Ghez καθοδηγούσαν ο καθένας τους μια ομάδα αστρονόμων που, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, επικεντρώθηκε σε μια περιοχή που ονομάζεται Τοξότης Α * στο κέντρο του Γαλαξία μας. Οι τροχιές των πιο φωτεινών αστεριών που βρίσκονται πλησιέστερα στη μέση του Γαλαξία μας έχουν χαρτογραφηθεί με αυξανόμενη ακρίβεια. Οι μετρήσεις αυτών των δύο ομάδων συμφωνούν, ότι βρήκαν ένα εξαιρετικά βαρύ, αόρατο αντικείμενο να τραβάει όλα τα γύρω αστέρια, αναγκάζοντάς τα να κινούνται με ταχύτητες που ζαλίζουν. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια ηλιακές μάζες συγκεντρώνονται σε μια περιοχή όχι μεγαλύτερη από το ηλιακό μας σύστημα.
Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο, οι Genzel και Ghez ανέπτυξαν μεθόδους για να δουν τι γίνεται μέσα από τα τεράστια σύννεφα διαστρικού αερίου και σκόνης στο κέντρο του Γαλαξία μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, βελτίωσαν τις νέες τεχνικές για να αντισταθμίσουν τις στρεβλώσεις που προκαλούνται από την ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργώντας μοναδικά όργανα για μακροχρόνια έρευνα. Το πρωτοποριακό έργο τους μας έδωσε τις πιο πειστικές αποδείξεις για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας.