Σωματιδιακή φυσική

Πειράματα για αποθήκευση και μεταφορά αντιπρωτονίων από το CERN

Written by Δ.Μ.

To Εργοστάσιο Αντιύλης (Antimatter Factory) του CERN είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου παράγονται αντιπρωτόνια χαμηλής ενέργειας, ωστόσο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο μέρος από το οποίο θα αποσταλούν σε άλλη τοποθεσία «παγιδευμένα» αντιπρωτόνια.

Print Friendly, PDF & Email
Share

To Εργοστάσιο Αντιύλης (Antimatter Factory) του CERN είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου παράγονται αντιπρωτόνια χαμηλής ενέργειας,  ωστόσο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο μέρος από το οποίο θα αποσταλούν σε άλλη τοποθεσία «παγιδευμένα» αντιπρωτόνια.

Diagram of the BASE-STEP trapΔιάγραμμα της παγίδας BASE-STEP για αποθήκευση και μεταφορά αντιύλης

Πρόσφατα εγκρίθηκε η ανάπτυξη δύο νέων πειραμάτων για τη μεταφορά αντιπρωτονίων από το Εργοστάσιο Αντιύλης σε άλλες εγκαταστάσεις, για σκοπούς μελετών αντιύλης και πυρηνικής φυσικής. Τα πειράματα ονομάζονται BASE-STEP και PUMA και είναι αρκετά μικρά για να μπορούν να μεταφερθούν με μικρό φορτηγό ή βαν.

Το BASE STEP βασίζεται στο πείραμα BASE, μια σειρά από «παγίδες» για την αποθήκευση και λεπτομερή μελέτη των αντιπρωτονίων που παράγονται στο εργοστάσιο αντιύλης. Στο πλαίσιό του μετρούνται οι ιδιότητες του αντιπρωτονίου και συγκρίνονται με αυτές του πρωτονίου για να εξεταστεί εάν υπάρχουν διαφορές. Το PUMA βασίζεται σε ένα διαφορετικό σύστημα «παγίδευσης» αντιπρωτονίων από το BASE και έχει διαφορετικούς επιστημονικούς στόχους: Στο πλαίσιό του θα μεταφερθούν αντιπρωτόνια στις εγκαταστάσεις πυρηνικής φυσικής ISOLDE του CERN για τη διερεύνηση εξωτικών φαινομένων πυρηνικής φυσικής.

Και τα δύο πειράματα αναμένεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία το 2023. Τότε η νέα συσκευή αποθήκευσης θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά της αντιύλης σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο αντιύλης στο εργοστάσιο ISOLDE του CERN για τη μελέτη της εξωτικής πυρηνικής φυσικής. Εκτός από τη σύγκριση των αντιπρωτονίων και των πρωτονίων, η αντιύλη θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον βομβαρδισμό βραχύβιων στοιχείων για τον προσδιορισμό των σχετικών πυκνοτήτων των πρωτονίων και των νετρονίων στην επιφάνεια των πυρήνων τους, γεγονός που θα βελτιώσει την κατανόησή μας για το εσωτερικό των αστεριών νετρονίων.

Πηγή και εδώ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share