Νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να καταδείξει ότι η τήξη των πάγων σε σημαντικό τμήμα της Γροιλανδίας θα είναι πάρα πολύ σύντομα μη αναστρέψιμη. Ενώ προειδοποιούν πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα “ντόμινο” που θα προκαλέσει εν τέλει αύξηση της στάθμης κατά 7 μέτρα και κατάρρευση των κλιματικών ζωνών όπως τις ξέρουμε.
Χωρίς να προσδιορίζουν με λεπτομέρεια το χρονικό “παράθυρο”, αντιλαμβανόμαστε πως μάλλον δεν υπάρχει περιθώριο για δράση που θα οδηγούσε σε αναστροφή του φαινομένου, τουλάχιστον για το “υπό κατάρρευση τμήμα”. Ενώ, χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως “πολύ ανησυχητικό“.
Ειδικότερα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πότσδαμ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, έχουν εντοπίσει νέα σημάδια που υποδεικνύουν ότι το κεντρικό-δυτικό τμήμα του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας ενδέχεται να υποστεί μια κρίσιμη και μη αναστρέψιμη μεταβολή σχετικά σύντομα.
Η μελέτη των ερευνητών από τη Νορβηγία και τη Γερμανία, δείχνει ότι λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών, η αποσταθεροποίηση του πάγου έχει ξεκινήσει και η διαδικασία τήξης μπορεί να κλιμακωθεί ήδη με μικρά επίπεδα περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας.
Η ανατροπή στα επίπεδα του πάγου θα αυξήσει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
«Βρήκαμε στοιχεία ότι το κεντρικό-δυτικό τμήμα του πάγου της Γροιλανδίας έχει αποσταθεροποιήσει και τώρα πλησιάζει σε μια κρίσιμη μετάβαση», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Niklas Boers. “Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει ουσιαστικά ενισχυμένη τήξη στο μέλλον – κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό.”
Ο μηχανισμός σταθεροποίησης μπαίνει σε φαύλο κύκλο
Ένας βασικός μηχανισμός που καθορίζει τη συνολική σταθερότητα του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας είναι η ανατροφοδότηση της ανύψωσης του λιωμένου πάγου. Ουσιαστικά, η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί τήξη του πάγου, γεγονός που μειώνει το ύψος του πάγου.
Ένα βουνό, είναι κρύο στην κορυφή και λιγότερο κρύο στο κάτω μέρος. Ως εκ τούτου, καθώς η επιφάνεια του πάγου λιώνει, βυθίζεται σε χαμηλότερο, θερμότερο αέρα περιβάλλοντος- ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε επιταχυνόμενη τήξη και επιπλέον απώλεια ύψους – έναν φαύλο κύκλο.
«Αυτός ο μηχανισμός είναι από καιρό γνωστός και είναι ένας από τους πρωταρχικούς ύποπτους για την ανιχνευθείσα αποσταθεροποίηση των κεντρικών-δυτικών τμημάτων του πάγου της Γροιλανδίας. Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι άλλα στοιχεία, για παράδειγμα που σχετίζονται με το albedo (αντανάκλαση) του πάγου, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο », εξηγεί ο Boers.
Τα προηγούμενα αποτελέσματα ήθελαν την τήξη αναπόφευκτη από επιπλέον 0.8° Κελσίου
Σύμφωνα με τα προηγούμενα αποτελέσματα του μοντέλου, η τήξη του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας είναι αναπόφευκτη πέρα από ένα κρίσιμο παγκόσμιο μέσον όριο θερμοκρασίας που κυμαίνεται από 0,8 έως 3,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Μόλις ξεπεραστεί αυτό το κατώφλι, ολόκληρο το στρώμα πάγου θα μπορούσε να λιώσει εντελώς για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, οδηγώντας ενδεχομένως σε παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας πάνω από 7 μέτρα και κατάρρευση της Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), η οποία είναι υπεύθυνη για τη σχετική ζεστασιά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Όμως, εκτός από πολλές θετικές ανατροφοδοτήσεις που επιταχύνουν την τήξη, υπάρχουν αρνητικές ανατροφοδοτήσεις που θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας σε ενδιάμεσα επίπεδα, κυρίως μέσω της αύξησης της συσσώρευσης.
«Πρέπει επειγόντως να κατανοήσουμε καλύτερα την αλληλεπίδραση των διαφορετικών μηχανισμών θετικής και αρνητικής ανάδρασης που καθορίζουν την τρέχουσα σταθερότητα και τη μελλοντική εξέλιξη του πάγου», λέει ο Boers.
Κρίσιμο όριο – Άγνωστο πως επηρεάζει το σύνολο
Η μελέτη υποδηλώνει ότι τουλάχιστον στο κεντρικό-δυτικό τμήμα του πάγου της Γροιλανδίας βρίσκεται ένα κρίσιμο όριο θερμοκρασίας.
Ωστόσο, πώς αυτό επηρεάζει το πάγο στο σύνολό του παραμένει ασαφές: «Δεδομένων των σημείων που εντοπίζουμε στους πυρήνες πάγου από το κεντροδυτικό τμήμα, πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να συγκεντρώσουμε περισσότερη παρατήρηση και να αυξήσουμε την κατανόηση των μηχανισμών που παίζουμε, για πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τη μελλοντική εξέλιξη του πάγου της Γροιλανδίας », λέει ο ειδικός ερευνητής Rypdal.
“Να μειώσουμε τις θερμοκρασίες” – Γρήγορη απανθρακοποίηση
«Το κύριο πρόβλημα είναι η λεγόμενη υστέρηση», συνεχίζει ο Boers. «Ανεξάρτητα από την ακριβή αλληλεπίδραση των διαφορετικών ανατροφοδοτήσεων, θα πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τις θερμοκρασίες κάτω από την προ-βιομηχανική για να επιστρέψουμε στα επίπεδα ύψους πάγου των τελευταίων αιώνων.
Πρακτικά, η τρέχουσα και στο εγγύς μέλλον μαζική απώλεια θα είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη. Γι ‘αυτό είναι καιρός να μειώσουμε γρήγορα και ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και να σταθεροποιήσουμε εκ νέου το πάγο και το κλίμα μας. “