Περιβάλλον Ζωή και Γη

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα κορυφωθούν εντός 4 ετών, αναφέρει μία έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε

Written by Δ.Μ.

Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο πρέπει να κλείσουν την επόμενη δεκαετία και θα χρειαστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη συμπεριφορά για να αποφευχθεί η κλιματική κατάρρευση, σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης από τους κορυφαίους πάνω στην επιστήμη του κλίματος.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο πρέπει να κλείσουν την επόμενη δεκαετία και θα χρειαστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη συμπεριφορά για να αποφευχθεί η κλιματική κατάρρευση, σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης από τους κορυφαίους πάνω στην επιστήμη του κλίματος.

wildfire

Η διαρροή προέρχεται από το τρίτο μέρος της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή IPCC, το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, προειδοποιώντας για πρωτοφανείς αλλαγές στο κλίμα , μερικές από τις οποίες είναι μη αναστρέψιμες. Το έγγραφο, που ονομάζεται έκτη έκθεση αξιολόγησης, χωρίζεται σε τρία μέρη: τη φυσική επιστήμη της κλιματικής αλλαγής. τις επιπτώσεις και τους τρόπους μείωσης της ανθρώπινης επίδρασης στο κλίμα.

Το τρίτο μέρος δεν έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει πριν από τον επόμενο Μάρτιο του 2022, αλλά μια μικρή ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να διαρρεύσει το προσχέδιο.

Το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού της Γης, συνεισφέρει μεταξύ 36 και 45% των εκπομπών, δηλαδή 10 φορές περισσότερο από το φτωχότερο 10%, οι οποίοι ευθύνονται μόνο για περίπου 3 έως 5%, αναφέρει η έκθεση. Τα πρότυπα κατανάλωσης των καταναλωτών υψηλότερου εισοδήματος συνδέονται με μεγάλα αποτυπώματα άνθρακα.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα σε πλούσιες χώρες και μεταξύ των πλουσίων παγκοσμίως. Η αποχή από την υπερθέρμανση των σπιτιών, το περπάτημα και το ποδήλατο, η μείωση των αεροπορικών ταξιδιών και η χρήση λιγότερων συσκευών που καταναλώνουν πολύ ενέργεια μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των απαιτούμενων εκπομπών, διαπιστώνει η έκθεση.

Τα πρότυπα της διατροφής σε πολλά μέρη του πλούσιου κόσμου θα πρέπει επίσης να αλλάξουν. «Η στροφή σε δίαιτες με υψηλότερο μερίδιο φυτικής πρωτεΐνης σε περιοχές με υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και τροφών ζωικής προέλευσης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών, ενώ παράλληλα προσφέρει οφέλη για την υγεία … Οι φυτικές δίαιτες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές έως και 50% σε σύγκριση με τις μέσες  εκπομπές λόγω της δυτικής δίαιτας», αναφέρει η έκθεση.

Η παροχή σύγχρονης ενέργειας σε όλους εκείνους που τη στερούνται (800 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια) θα είχε «αμελητέα» επίδραση στην αύξηση των εκπομπών, σημειώνει η έκθεση.

Η μείωση των εκπομπών κατά την επόμενη δεκαετία θα είναι ζωτικής σημασίας, στην ελπίδα να διατηρηθεί η παγκόσμια θέρμανση εντός 1,5 βαθμού προ-βιομηχανικού επιπέδου, πέραν του οποίου οι επιπτώσεις της κλιματικής διάσπασης θα προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές.

Η έκθεση επιβεβαιώνει την ανάγκη να μειωθούν κατά το ήμισυ οι εκπομπές την επόμενη δεκαετία για να παραμείνουν εντός 1,5 βαθμού Κελσίου και να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Λείπουν επίσης πολλές επενδύσεις οι οποίες απαιτούνται για να μετατοπιστεί η παγκόσμια οικονομία σε συνθήκες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρέχουσες επενδύσεις είναι πολύ πιο κάτω από αυτές που χρειάζονται, ακόμη και για να διατηρηθεί η θέρμανση στο υψηλότερο όριο των 2C. Περίπου 546 δισεκατομμύρια δολάρια πήγαν για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης το 2018.

Τα παλιά εργοστάσια σε αχρηστία θα είναι επίσης ένα αυξανόμενο πρόβλημα, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και αερίου με διάρκεια ζωής που συνήθως μετριέται σε δεκαετίες θα πρέπει να παροπλιστούν εντός εννέα έως 12 ετών από την κατασκευή, διαπιστώνει η έκθεση. Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν την πρόσφατη συμβουλή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι καμία νέα ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν ο κόσμος παραμείνει εντός 1,5 βαθμού από τη θέρμανση.

Η δε τεχνολογία για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα δεν έχει προχωρήσει αρκετά γρήγορα για να διαδραματίσει ακόμη σημαντικό ρόλο, αναφέρει η έκθεση, αλλά οι τεχνολογίες για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα θα ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειάζονταν οπωσδήποτε για να διατηρηθεί η θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχουν ορισμένες νότες αισιοδοξίας, σημειώνει η έκθεση. Η ηλιακή ενέργεια και η αιολική ενέργεια και η τεχνολογία μπαταριών είναι πλέον πολύ φθηνότερες , χάρη στις πολιτικές που ενθάρρυναν τη χρήση τους. Η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στην απόσβεση των αυξήσεων της θερμοκρασίας.

Απαιτείται επίσης μεγαλύτερη φροντίδα για τα δάση και τη γη, καθώς σημαντικοί “απορροφητήρες” άνθρακα θα βοηθούσαν επίσης στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά δεν πρέπει να δίνεται σε αυτούς υπερβολική εμπιστοσύνη. Αυτό το είδος έχει σχετικά χαμηλό κόστος, αλλά δεν μπορεί να αντισταθμίσει την αργή μείωση των εκπομπών σε άλλους τομείς, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share