Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Τι είναι τα DApps ή αποκεντρωμένες εφαρμογές;

Written by Δ.Μ.

Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές ή DApps είναι βασικά ψηφιακές εφαρμογές ή προγράμματα που λειτουργούν πάνω σε blockchain ή σε δίκτυο υπολογιστών P2P (peer-to-peer ). Με άλλα λόγια, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα που αξιοποιεί την τεχνολογία blockchain είναι γνωστό ως Αποκεντρωμένη Εφαρμογή (DApps). Στον πυρήνα τους, οι αποκεντρωμένες εφαρμογές λειτουργούν το ίδιο με τις κεντρικές και προσφέρουν το ίδιο σύνολο χαρακτηριστικών. Η διαφορά είναι ότι μια αποκεντρωμένη εφαρμογή όπως είπαμε αναπτύσσεται και λειτουργεί σε ένα δίκτυο blockchain.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές ή DApps είναι βασικά ψηφιακές εφαρμογές ή προγράμματα που λειτουργούν πάνω σε blockchain ή σε δίκτυο υπολογιστών P2P (peer-to-peer ). Με άλλα λόγια, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα που αξιοποιεί την τεχνολογία blockchain είναι γνωστό ως Αποκεντρωμένη Εφαρμογή (DApps). Στον πυρήνα τους, οι αποκεντρωμένες εφαρμογές λειτουργούν το ίδιο με τις κεντρικές και προσφέρουν το ίδιο σύνολο χαρακτηριστικών. Η διαφορά είναι ότι μια αποκεντρωμένη εφαρμογή όπως είπαμε αναπτύσσεται και λειτουργεί σε ένα δίκτυο blockchain.

what-is-dapp-full-guide-on-decentralized-apps-in-2021-cryptogeek-2

Σε αντίθεση με την κεντρική πλατφόρμα, κανένα τρίτο μέρος δεν εμπλέκεται σε καμία από τις συναλλαγές που γίνονται στην αποκεντρωμένη πλατφόρμα.

Βεβαίως, οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε μια αίσθηση ασφάλειας με τις κεντρικές εφαρμογές, ενώ είμαστε εξοικειωμένοι με αυτούς. Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές από την άλλη είναι σχετικά νέες και οι περισσότεροι από εμάς τις φοβούνται, γιατί είναι ακόμα κάτι το άγνωστο για τους περισσότερους.

Μάλιστα, οι αποκεντρωμένες εφαρμογές, που συχνά αναφέρονται και ως κατανεμημένες εφαρμογές, παρέχουν κάποιες βελτιώσεις σε σύγκριση με τις κεντρικές. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εφαρμογές που μπορείτε να βρείτε σήμερα, οι αποκεντρωμένες έχουν ένα σύνολο χαρακτηριστικών που τα καθιστούν μοναδικά. Λόγω της ευελιξίας, δεν θα έχουν όλα τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά ένα κοινό στοιχείο είναι το γεγονός ότι είναι χτισμένα σε αποκεντρωμένο δίκτυο.

Ως εκ τούτου, επιλύει τα ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία και την ανωνυμία των δεδομένων αποκτώντας τον έλεγχο των δικών σας δεδομένων και δημιουργώντας ανώνυμη πρόσβαση σε εφαρμογές μέσω Διαδικτύου. Μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα είναι επίσης γνωστή ως δίκτυο peer-to-peer (P2P) λόγω απουσίας οποιουδήποτε μεσάζοντα, αλλά κατευθείαν συνεργασία δύο ενδιαφερομένων μερών.

Χρηματοοικονομικές εφαρμογές

Στόχος του DeFi είναι να μεταφέρει όλες τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσα στο Blockchain, όπου και θα τρέχουν εντελώς αποκεντρωμένα.

Τι θα αλλάξει με αυτό;

Αυτή τη στιγμή για να μπορέσεις να έχεις πρόσβαση σε οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν θα πρέπει να περάσεις και το αντίστοιχο “face-control” που ορίζει η οποιαδήποτε κεντρική αρχή (τράπεζα) δρα ως διαμεσολαβητής και σου το παρέχει.

Σκέψου, για παράδειγμα, την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να λάβεις ένα δάνειο.

Είσαι υποχρεωμένος να πας σε κάποια εμπορική τράπεζα, να δώσεις ένα τόνο χαρτιά, να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό με τα προσωπικά σου στοιχεία, να παρουσιάσεις την περιουσία και τις εγγυήσεις που μπορείς να παρέχεις, να πραγματοποιηθεί ένας έλεγχος του background σου και στο τέλος να αποφασίσει εάν θα δεχθεί να σου χορηγήσει το δάνειο.

Στο αντίστοιχο παράδειγμα, το DeFi αναπροσαρμόζει την διαδικασία του δανεισμού, απλοποιώντας την, και κάνοντας την εντελώς απρόσωπη.

Το DeFi έρχεται να προσφέρει τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες αντικαθιστώντας την φύση του μεσάζοντα που τα παρείχε μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, έρχεται να αντικαταστήσει την κεντρική αρχή μιας τράπεζας και να βάλει στην θέση της κώδικα ο οποίος έχει τη μορφή Smart Contract.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που προσφέρονται μέσα από DeFi εφαρμογές δεν ελέγχονται, ούτε επιτηρούνται από κάποια κεντρική αρχή αλλά τρέχουν εντελώς αποκεντρωμένα και “δίκαια“, σύμφωνα πάντα με τον κώδικα που έχουν δημιουργηθεί.

Ας γυρίσουμε πίσω στο παράδειγμα του δανεισμού:

Η μόνη προϋπόθεση για να μπορέσεις να λάβεις ένα δάνειο μέσω κάποιου DeFi Lending Protocol είναι να τοποθετήσεις μια συγκεκριμένη ποσότητα κρυπτονομίσματων ως ενέχυρο.

Αν, για παράδειγμα, θέλεις να δανειστείς $1.000 τότε θα χρειαστεί να “κλειδώσεις” Bitcoin αξίας “$2.000”, ως ενέχυρο.

Αν δεν καταφέρεις ή δεν θελήσεις να αποπληρώσεις το δάνειο τότε το πρωτόκολλο θα ρευστοποιήσει αυτόματα το ενέχυρο σου ώστε ο δανειστής να αποζημιωθεί για το κεφάλαιο του.

Απλά, γρήγορα, αυτόματα και εντελώς αποκεντρωμένα.

Πως Λειτουργεί το DeFi

Η λειτουργία του DeFi μπορεί να χωριστεί σε 4 επίπεδα τα οποία περιέχουν το Blockchain, τα Assets, τα Πρωτόκολλα και τις Αποκεντρωμένες Εφαρμογές.

  1. Τα Πρωτόκολλα (DeFi Protocols)
    Αναφερόμαστε στα Smart Contracts, δηλαδή τον κώδικα με βάση τον οποίο τρέχουν αποκεντρωμένα οι DeFi εφαρμογές
  2. Τις Αποκεντρωμένες Εφαρμογές (DeFi DApps)
    Αναφερόμαστε στις Αποκεντρωμένες Εφαρμογές μέσω των οποίων οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα DeFi προϊόντα
  3. Το Blockchain
    Αναφερόμαστε στο εκάστοτε Blockchain πάνω στο οποίο τρέχουν και φιλοξενούνται οι Αποκεντρωμένες DeFi Εφαρμογές.
    Για παράδειγμα, το δίκτυο του Ethereum
  4. Τα Assets (Tokens)
    Αναφερόμαστε στο νόμισμα το οποίο λειτουργεί ως οικονομικό κίνητρο και επιτρέπει στο δίκτυο του Blockchain να λειτουργεί αποδοτικά και με ασφάλεια.
    Για παράδειγμα, το νόμισμα του Ether (ΕΤΗ) ή οποιοδήποτε άλλου ERC-20 Token

DeFi-1-1024x512Όσο πιο απλοϊκά γίνεται, τα DeFi Protocols αποτελούν τα “γρανάζια” που δίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αντίστοιχες λειτουργίες στα DeFi DApps.

Για να το κάνουμε λίγο πιο κατανοητό, ας παρομοιάσουμε ένα DeFi DApp με ένα αυτοκίνητο:

  • Τα DeFi Protocols αποτελούν την μηχανή του αυτοκινήτου
  • Το Blockchain αφορά το οδικό δίκτυο (κυρίως του Ethereum) πάνω στο οποίο κινείται το αυτοκίνητο
  • Τα Assets αποτελούν την βενζίνη με την οποία τροφοδοτείται η μηχανή του αυτοκινήτου για να μπορεί να τρέξει πάνω στον αυτοκινητόδρομο.

Πλεονεκτήματα

Η έλλειψη κεντρικής οντότητας που ελέγχει την εφαρμογή σημαίνει ότι οι αποκεντρωμένες εφαρμογές προσανατολίζονται περισσότερο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό σημείο Data Center (όπως στις συνηθισμένες Apps), σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες ή οι χάκερ δεν έχουν κάτι να πάρουν την διεύθυνση του για να κατασκοπεύσουν τους χρήστες. Όλα είναι διάσπαρτα σε όλο το δίκτυο και το να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε ένα μέρος του συνόλου είναι άσκοπο και άχρηστο. Αυτό συμβαίνει επειδή, για να πάρει κάποιος κάθε κομμάτι δεδομένων, αυτός ή αυτή θα χρειαστεί όλα τα κομμάτια, σε όλους τους υπολογιστές που φυλάσσουν το blockchain. Κάτι σαν παζλ, ένα κομμάτι δεν θα σας δείξει ολόκληρη την εικόνα.

Οι υπηρεσίες ή οι εφαρμογές αντιμετωπίζουν συχνά διακοπές λειτουργίας, και αυτό οφείλεται στον κεντρικό χαρακτήρα τους. Ένας ιστότοπος που φιλοξενείται σε έναν διακομιστή είναι συγκεντρωτικός, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ο διακομιστής τερματιστεί ή παραβιαστεί, ο ιστότοπος θα καταργηθεί. Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές αποφεύγουν αυτό το πρόβλημα εντελώς επειδή ολόκληρη η εφαρμογή βασίζεται σε χιλιάδες ή εκατομμύρια κόμβους σε ολόκληρο το δίκτυο. Εάν ένα από αυτά πέσει κάτω, θα αντικατασταθεί από ένα άλλο και η εφαρμογή θα συνεχίσει να λειτουργεί. Όλα αυτά θα συμβούν χωρίς ο χρήστης να γνωρίζει ποτέ ότι συνέβη κάτι.

Οι Dapps ας μην ξεχνάμε ότι είναι συχνά εφαρμογές ανοιχτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι ο κώδικας πίσω από την εφαρμογή δεν φυλάσσεται με ασφάλεια. Για τον μέσο χρήστη, αυτό δεν σημαίνει τίποτα, ειδικά για όσους δεν έχουν εμπειρία κωδικοποίησης. Από την άλλη πλευρά, οι προγραμματιστές το καλωσορίζουν επειδή θα μπορούν να «ελέγξουν» τον κώδικα και να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε εάν χρησιμοποιείτε αποκεντρωμένη εφαρμογή, αλλά εάν ένας προγραμματιστής παρατηρήσει κάτι λάθος, θα το γνωρίζετε επίσης.

Η ασφάλεια είναι το τελικό πλεονέκτημα. Ένας εισβολέας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν δημόσιο διακομιστή προσδιορίζοντας τη διεύθυνση IP του διακομιστή και μπορεί να το εκμεταλλευτεί, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα των κεντρικών εφαρμογών ή υπηρεσιών. Μια αποκεντρωμένη εφαρμογή δεν έχει διακομιστή, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διεύθυνση IP, επομένως ο εισβολέας δεν μπορεί να κάνει τίποτα.  Και αν χακαριστεί ένας κόμβος ολόκληρου του δικτύου είναι άχρηστο.

  • Το DApp είναι πιο ανθεκτικό στις επιθέσεις. Αποτυγχάνει μόνο αν αποτύχει κάθε υπολογιστής στο δίκτυο, αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο.
  • Τα DApps είναι επίσης ανθεκτικά σε τροποποιήσεις ή λογοκρισίες. Μόλις οι πληροφορίες προστεθούν στο blockchain, αποθηκεύονται μόνιμα.
  • Εάν τα DApps επιτύχουν ευρύτερη υιοθέτηση, οι δημιουργοί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν στο κοινό του μια απρόσκοπτη εμπειρία και εύχρηστες διαδικασίες. Μέχρι τώρα τα DApps δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην αρχική διαφημιστική εκστρατεία καθώς η τεχνολογία είναι νέα και όλα αυτά απαιτούν λίγο χρόνο.

Μειονεκτήματα

Δεν είναι όμως όλα θετικά, τα dapps έχουν μερικά μειονεκτήματα και το μεγαλύτερο είναι η ταχύτητα. Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές βασίζονται σε κόμβους στο δίκτυο και η ταχύτητα με την οποία λειτουργούν τα πράγματα εξαρτάται από τις ταχύτητες σύνδεσης των κόμβων. Ένας διακομιστής θα έχει σύνδεση gigabit, οπότε ο χρήστης θα έχει μια ομαλή εμπειρία και δεν θα έχει καθυστέρηση. Οι κόμβοι στα dapps σπάνια θα έχουν τέτοιου είδους σύνδεση, οπότε η εμπειρία μπορεί μερικές φορές να καθυστερήσει.

Δεδομένου ότι τα dapps δεν είναι τόσο δημοφιλή, υποφέρουν από την έλλειψη διαθέσιμων χρηστών στο δίκτυο. Ο στόχος είναι να έχουμε μια αποκεντρωμένη εφαρμογή και όσο περισσότεροι κόμβοι ή χρήστες έχει η εφαρμογή, τόσο πιο ασφαλής και αποκεντρωμένη θα είναι.

Με τεράστια πλεονεκτήματα, τα DApps μοιράζονται επίσης ορισμένα μειονεκτήματα,

  • Είναι δύσκολο να κλιμακωθεί σε μεγάλο στάδιο καθώς υπάρχει απουσία μιας μόνο επαφής σημείου όπως στις παραδοσιακές εφαρμογές.
  • Η επίλυση προβλημάτων και η διόρθωση σφαλμάτων είναι πολύ περίπλοκη
  • Χωρίς τη διαδικασία KYC, ο χρόνος συναλλαγής αυξάνεται, μειώνοντας την ταχύτητα της συναλλαγής.
  • Οι εφαρμογές DAP δεν διαθέτουν εφαρμογές τρίτων που απαιτούνται για την ανάκτηση πληροφοριών τρίτου μέρους

Χαρακτηριστικά DApp

*  Κριτήρια όπου μπορείτε να διακρίνετε ένα DApp:

  • Ανοικτός κώδικας: Βασικά, τα DApps διέπονται από αυτονομία και συναίνεση, δηλαδή η πλειοψηφία των χρηστών αποφασίζει όλες τις αλλαγές. Επίσης, ο πηγαίος κώδικας της εφαρμογής είναι διαθέσιμος σε όλους.

  • Αποκεντρωμένη: Για να αποφύγετε τους κινδύνους συγκεντρωτισμού, όλα τα αρχεία της λειτουργίας της εφαρμογής πρέπει να αποθηκευτούν σε ένα δημόσιο και αποκεντρωμένο blockchain (δημόσιο αρχείο). Αυτό σημαίνει ότι οι εγγραφές είναι διαθέσιμες στο κοινό και παρόλο που κανείς στο δίκτυο δεν μπορεί να αλλάξει ή να τα παραβιάσει, άλλοι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές μόνο για ανάγνωση.

  • Κίνητρα: Οι επικυρωτές των blockchain βασίζονται σε κρυπτογραφικά tokens (μάρκες), που διασφαλίζουν έτσι ότι κανείς δεν παραβιάζει τίποτα και παρέχει την ασφάλεια που πολλοί από εμάς θέλουμε.

  • Αλγόριθμος: Η αποκεντρωμένη κοινότητα εφαρμογών θα πρέπει να συμφωνήσει με έναν κρυπτογραφικό αλγόριθμο, βασικά για να αποδείξει την απόδειξη της αξίας.

Κατηγορίες DApps

Με βάση τα μοντέλα blockchain, τα DApps ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Η πρώτη κατηγορία διαχειρίζεται χρήματα. Αυτή η κατηγορία επιτρέπει στους χρήστες  την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων για τη διευθέτηση μιας σύμβασης με άλλο χρήστη.

  2. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει επίσης χρήματα, μαζί με κάποιο είδος δεδομένων από το blockchain. Για να εφαρμοστεί αυτό, είτε απαιτείται κάποιο κεντρικό τμήμα της εγκατάστασης είτε απαιτείται μία βάση δεδομένων, σαν ένα “Oracle”, με βάση το blockchain για σύνδεση με τον έξω κόσμο.

  3. Η τελική κατηγορία είναι η κατηγορία «οτιδήποτε άλλο». Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει ψηφοφορία και κυβερνητικά συστήματα. Η εισαγωγή της έννοιας Blockchain στοχεύει στην εξάλειψη της απάτης των ψηφοφόρων, του hacking και άλλων παρεμβάσεων που καθιστούν τις εκλογές πολύ πιο ασφαλείς από σήμερα.

Παραδείγματα Dapps

Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές Dapps βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό και υπάρχουν μερικές πλατφόρμες που τις «φιλοξενεί». Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή και πιο χρησιμοποιημένα.

  • Το MakerDAO είναι μια πλατφόρμα για εξοικονόμηση και δανεισμό. Οι χρήστες που έχουν Ethereum μπορούν να τα αντικαταστήσουν με τη μορφή δανείου και να λάβουν DAI. Ο χρήστης μπορεί να κάνει ό, τι θέλει με το DAI. μπορούν να ζητήσουν να επιστρέψουν το ETH τους με επιπλέον χρεώσεις που σχετίζονται με αυτό.

  • Το Uniswap είναι μια πλατφόρμα που βασίζεται στο Ethereum για ανταλλαγή token, ή με άλλα λόγια, είναι μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή.

  • Το TRON θεωρείται συχνά μια πλατφόρμα για παιχνίδια, επομένως τα πιο δημοφιλή Tron dapps είναι παιχνίδια.

  • Ένα από τα πιο δημοφιλή EOS Dapps είναι το Upland. Είναι ένα παιχνίδι όπου διαχειρίζεστε εικονικά ακίνητα, κάτι σαν το Monopoly σε ένα blockchain. Το παιχνίδι σας ανταμείβει με το δικό του UPX κρυπτογράφησης όποτε κάνετε ένα επίτευγμα.

Τέλος. οι αποκεντρωμένες εφαρμογές εξακολουθούν να βρίσκονται στα σπάργανα. Το δίκτυο μπορεί να υπάρχει για λίγο, αλλά οι dapps δεν έχουν ακόμα πιάσει, ενώ οι σημερινές κεντρικές εφαρμογές και υπηρεσίες είναι ξεπερασμένες.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share