Περιβάλλον Ζωή και Γη Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Η Climeworks θα αφαιρεί διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα

Written by Δ.Μ.

Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης, υπάρχει ένα ράλι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όμως η μείωση των εκπομπών από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή που ήδη έχει αρχίσει να συντελείται. Ενδεχομένως δεν θα είναι καν αρκετή για τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης, υπάρχει ένα ράλι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όμως η μείωση των εκπομπών από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή που ήδη έχει αρχίσει να συντελείται. Ενδεχομένως δεν θα είναι καν αρκετή για τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού.

th (1)

Γι΄ αυτό παράλληλα με τη μείωση των ρύπων χρειαζόμαστε και μια τεχνολογία που θα μας βοηθήσει να απομακρύνουμε τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Η τεχνολογία αυτή υπάρχει, έχει αρχίσει να γίνεται προσιτή και ήδη σχηματίζει την επόμενη μεγάλη περιβαλλοντική βιομηχανία με στόχο τη διάσωση του πλανήτη.

Μια από τις πρώτες και πολλά υποσχόμενες εμπορικές μονάδες άμεσης δέσμευσης αέρα, η Climeworks, ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελβετία από το 2017, με χρηματοδότηση από μεγάλους ιδιώτες επενδυτές.

Η πρώτη μονάδα δέσμευσης άνθρακα της εταιρείας εγκαταστάθηκε το 2017 λίγο έξω από τη Ζυρίχη και μέχρι το 2020 η εταιρεία είχε συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες όπως η Microsoft, η Audi, η Shopify και η Stripe.

Το σύστημα της Climeworks είναι ένα «κουτί» με έναν τεράστιο ανεμιστήρα στο ένα άκρο και ένα φίλτρο στο εσωτερικό που προσελκύει μόνο διοξείδιο του άνθρακα. Ο ανεμιστήρας τραβά τον αέρα μέσω του φίλτρου και μόλις κορεστεί το φίλτρο, το κουτί κλείνει. Στη συνέχεια θερμαίνεται στους 100 βαθμούς Κελσίου και το καθαρό διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται και συλλέγεται.

Ο άνθρακας που συλλαμβάνεται μπορεί είτε να ταφεί βαθιά υπόγεια, να μετασκευαστεί σε άλλα προϊόντα ή να πωληθεί. Γιατί το στερεό διοξείδιο του άνθρακα που συλλαμβάνεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμου, πλαστικών, λιπασμάτων.

Για παράδειγμα η Climeworks πουλά μέρος του δεσμευμένου άνθρακα στην Coca Cola, ενώ ένα άλλο μέρος το πουλά σε γειτονική φάρμα. Επίσης ο άνθρακας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απελευθέρωση παγιδευμένου πετρελαίου υπόγεια, για αυτό άλλωστε η Exxon Mobil και η Chevron επενδύουν σε σχετικές τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Η μονάδα της Climeworks (στην φωτογραφία) είναι περίπου 1000 φορές πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα από ό,τι η φωτοσύνθεση. Πιο συγκεκριμένα, αφαιρεί περίπου 900 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Βέβαια αν σκεφτούμε ότι προ πανδημίας εκπέμπαμε 40 δισεκατομμύρια τόνους CO2 –τώρα βρισκόμαστε πέριξ των 31,5 σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας ΙΕΑ- γίνεται κατανοητό ότι θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες μονάδες ώστε να παραμείνει η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τα όρια που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι παρακολουθούμε τη γέννηση της επόμενης μεγάλης περιβαλλοντικής βιομηχανίας μετά τα φωτοβολταϊκά πάνελς, την ηλεκτροκίνηση και τις ανεμογεννήτριες και πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνει μόνο την άμεση δέσμευση άνθρακα από τον αέρα, αλλά και άλλες λύσεις αφαίρεσης άνθρακα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 εργοστάσια δέσμευσης απευθείας από τον αέρα παγκοσμίως, δεσμεύοντας πάνω από 9.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, σύμφωνα με την IEA. Όμως σε λίγους μήνες το δυναμικό αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η Carbon Engineering που εδρεύει στον Καναδά εργάζεται επίσης από το 2015 στην άμεση λήψη CO2 από τον αέρα και προετοιμάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο άμεσης δέσμευσης άνθρακα από τον αέρα στον κόσμο.

liberal.gr

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share