Πρόσωπα - Γεγονότα

Πως το πάθος της Marie Curie ξεκίνησε μια νέα επιστημονική επανάσταση

Written by Δ.Μ.

Δεν είναι μια νέα ιστορία. Είναι μια ιστορία που αφηγείται την αξιοσημείωτη ζωή της Marie Sklodowska-Curie που την διαβάσαμε σε βιβλία και ταινίες. Όμως πολλές ιστορίες πρέπει να ειπωθούν ξανά κατά καιρούς, ιστορίες ανθρώπων που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για όλους μας και ειδικά για νέες γυναίκες και άνδρες.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Δεν είναι μια νέα ιστορία. Είναι μια ιστορία που αφηγείται την αξιοσημείωτη ζωή της Marie Sklodowska-Curie που την διαβάσαμε σε βιβλία και ταινίες. Όμως πολλές ιστορίες πρέπει να ειπωθούν ξανά κατά καιρούς, ιστορίες ανθρώπων που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για όλους μας και ειδικά για νέες γυναίκες και άνδρες.

mariecurie2Η Rosamund Pike όπως εμφανίζεται δουλεύοντας στο εργαστήριο σαν Marie Curie στην ομώνυμη ταινία

Γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1867, το μικρότερο από τα πέντε παιδιά μιας οικογένειας που πάλευε να τα βγάλει πέρα ​​αφού ο πατέρας έχασε τη δουλειά του. Μεγάλωσε στη Βαρσοβία κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Η Μαρί είχε μια ταραχώδη παιδική ηλικία, έχασε την αδερφή της που πέθανε από τυφοειδή πυρετό και τη μητέρα της που πέθανε από φυματίωση.

Η Μαρί τελικά απέρριψε τη θρησκευτική της πίστη. Ήταν εξαιρετική μαθήτρια και της απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο μετά την αποφοίτησή της από το γυμνάσιο. Τα όνειρά της για μια τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορούσαν να εκπληρωθούν στη ρωσοκρατούμενη Πολωνία, όπου τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο. Εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Floating, μια κρυφή εκπαιδευτική οργάνωση που πραγματοποίησε μυστικές εκπαιδευτικές συνεδρίες, παρέχοντας στους Πολωνούς νέους την ευκαιρία για μια εκπαίδευση απαλλαγμένη από την ιδεολογία των κυβερνώντων ξένων δυνάμεων. Η τοποθεσία των σχολικών συνεδριών άλλαζε συχνά για να αποφευχθεί ο εντοπισμός από τους Ρώσους. Η Marie διδάχθηκε φυσική, φυσική ιστορία, πολωνική ιστορία και πολιτισμό.

Δουλεύοντας ως γκουβερνάντα, η 24χρονη Μαρί κατάφερε να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για ένα εισιτήριο τρένου για το Παρίσι και για εγγραφή της στη Σορβόννη. Μπόρεσε να μετακομίσει με την αδερφή της που ήταν παντρεμένη και ζούσε στο Παρίσι. Η Μαρί γράφτηκε ως φοιτήτρια φυσικής στη Σορβόννη το 1891. Ενώ βρισκόταν στη Σορβόννη γνώρισε τον Πιερ Κιουρί, καθηγητή φυσικής και χημείας. Ο Πιέρ ενθουσιάστηκε με την ορμή και τη διάνοια της Μαρί και της έκανε πρόταση γάμου. Στην επιστολή πρότασης ο Πιερ έγραψε: «Θα ήταν όμορφο να περάσουμε τη ζωή μαζί υπνωτισμένοι στα όνειρά μας: το όνειρό σας για τη χώρα σας, το όνειρό μας για την ανθρωπότητα, το όνειρό μας για την επιστήμη». Ο Pierre Curie και η Marie Sklodowska παντρεύτηκαν το 1895.

Αυτή ήταν η αρχή μιας εξαιρετικής επιστημονικής συνεργασίας. Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν οι Κιουρί στρέψουν την προσοχή τους στην ανακάλυψη της μυστηριώδους ακτινοβολίας ουρανίου από τον Μπεκερέλ. Παρατήρησαν ότι η ένταση της ακτινοβολίας ήταν ευθέως ανάλογη με την περιεκτικότητα του δείγματος σε ουράνιο και οτιδήποτε να έκαναν στο δείγμα δεν μπορούσε να σταματήσει την ακτινοβολία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πηγή της ακτινοβολίας ήταν το ίδιο το άτομο και ξεκίνησαν την αναζήτηση άλλων στοιχείων που παρουσίαζαν παρόμοια δραστηριότητα. Μελέτησαν ένα άμορφο, μαύρο οξείδιο ουρανίου, ένα ορυκτό που ήταν πολύ γνωστό για την περιεκτικότητά του σε ουράνιο. Διαπίστωσαν ότι αυτό το ορυκτό ήταν πολύ πιο ραδιενεργό από το ίδιο το ουράνιο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να περιέχει και άλλα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το ουράνιο.

Τότε ήταν η στιγμή του Εύρηκα των Curies που σηματοδότησε την αρχή της σύγχρονης επιστήμης. Ο όρος «Ευρήκα» χρησιμοποιείται ευρέως στην ιστορία της επιστήμης για να υποδείξει την ανακάλυψη ενός νέου φαινομένου. Αποδίδεται στον Αρχιμήδη που αναφώνησε τη λέξη Εύρηκα , όταν ανακάλυψε την άνωση ενώ έκανε μπάνιο. Ονόμασαν αυτό το νέο στοιχείο πολώνιο , προς τιμήν της πατρίδας της Πολωνίας της Μαρί. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε την ύπαρξη ενός άλλου άγνωστου στοιχείου, το οποίο αργότερα ονομάστηκε ράδιο, σε αναγνώριση της δύναμής του να εκπέμπει ενέργεια με τη μορφή ακτίνων. Οι Curie αναγνώρισαν τις ιατρικές δυνατότητες αυτού του τύπου ακτινοβολίας και σε μια παρουσίαση ο Pierre Curie περιέγραψε τη δυνατότητα του ραδίου στη θεραπεία του καρκίνου. Ο όρος ραδιενέργεια δεν επινοήθηκε από τον Μπεκερέλ αλλά από τη Μαρία Κιουρί, η οποία εμπνεύστηκε τα ευρήματα του Μπεκερέλ.

Το 1903 η Μαρία Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που κέρδισε διδακτορικό δίπλωμα στη φυσική. Η διδακτορική της διατριβή αφορούσε την ακτινοβολία και οι καθηγητές της δήλωσαν ότι ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά στην επιστήμη που γράφτηκε ποτέ. Υπήρχαν φήμες για βραβείο Νόμπελ για τη Μαρία Κιουρί, αλλά μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών απέδωσαν τη λαμπρότητα του έργου της Μαρί στον σύζυγό της Πιέρ. Και πάλι, ήταν αδιανόητο για μια γυναίκα με εκείνες τις προκαταλήψεις να ασχοληθεί με την επαγγελματική επιστημονική έρευνα, πόσο μάλλον να είναι υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ. Έκαναν πιέσεις αθόρυβα για να μοιραστεί το βραβείο μεταξύ του Μπεκερέλ και του Πιερ Κιουρί. Αλλά ο Πιερ είχε διαφορετικές ιδέες. Επέμεινε ότι η Μαρί είχε ξεκινήσει την έρευνα, σχεδίασε όλα τα πειράματα και ανέπτυξε τις θεωρίες που εξηγούσαν το φαινόμενο της ραδιενέργειας.

Προκειμένου να εκτιμήσουμε την προκατειλημμένη στάση απέναντι στις γυναίκες επιστήμονες, μπορούμε να αναλογιστούμε το ακόλουθο απόσπασμα από τη Βίβλο που επαναδιατύπωσε ο Πρόεδρος της Σουηδικής Ακαδημίας κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής: «Δεν είναι καλό ο άντρας να είναι μόνος στον κόσμο, θα του βρω μια παρέα για βοήθεια». Αυτό είναι ένα απίστευτο σχόλιο του ανώτατου στελέχους της Σουηδικής Ακαδημίας, ένα σχόλιο που δεν θα μπορούσε να γίνει σήμερα.

Σε μια τραγική εξέλιξη ο Πιερ Κιουρί πέθανε σε ατύχημα το 1906 σε ηλικία 47 ετών, αφήνοντας τη Μαρί με δύο κόρες. Ο χαρούμενος χρόνος αυτής της απίστευτης ομάδας συζύγων τελείωσε και η Μαρία Κιουρί βρέθηκε αντιμέτωπη με το γιγαντιαίο καθήκον να προχωρήσει η έρευνα για τη ραδιενέργεια.

Η Μαρί διορίστηκε στην ακαδημαϊκή θέση του συζύγου της, και έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στη Σορβόννη στα 650 χρόνια ιστορίας του πανεπιστημίου. Επιμελήθηκε και δημοσίευσε όλο το αδημοσίευτο έργο του Πιερ Κιουρί και δημοσίευσε ένα τεράστιο έργο της, το Traite de Radioactivite, μια θεμελιώδη πραγματεία για τη ραδιενέργεια και ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της επιστήμης που γράφτηκε τον εικοστό αιώνα.

Η διεθνής αναγνώριση για τη Μαρία Κιουρί αυξανόταν και το 1911 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στη χημεία, και έγινε το πρώτο άτομο που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ δύο φορές. Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών έπρεπε να ξεπεράσει κάποια εμπόδια για την απονομή του βραβείου. Το εμπόδιο ήταν αποτέλεσμα της σχέσης της Μαρί με τον φυσικό Πολ Λανγκεβίν, έναν παντρεμένο άνδρα αποξενωμένο από τη σύζυγό του και πρώην μαθητή του Πιερ Κιουρί. Η υπόθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένα δημοσιογραφικό σκάνδαλο. Στην ξενοφοβική και προκατειλημμένη Γαλλία των αρχών του εικοστού αιώνα, οι ακαδημαϊκοί αντίπαλοι της Μαρί Κιουρί εκμεταλλεύτηκαν την υπόθεση για να εμποδίσουν τη συμμετοχή της στην Ακαδημία. Η Μαρία Κιουρί πέθανε το 1934 σε ηλικία 66 ετών. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε μια ασθένεια του μυελού των οστών που πιστεύεται ότι είχε προσβληθεί ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσής της στην ακτινοβολία.

Η Μαρί Κιουρί ήταν ένας συναρπαστικός χαρακτήρας και έχει γίνει θέμα βιβλίων, θεατρικών έργων και ταινιών. Η κληρονομιά της εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα πρωτοποριακά επιστημονικά της επιτεύγματα. Σε μια εποχή που η επαγγελματική επιστήμη ήταν ο κόσμος των ανδρών, η αναζήτησή της για την επιστημονική αλήθεια, η ορμή, η επιμονή και το θάρρος της να ξεπεράσει τόσα πολλά κοινωνικά εμπόδια την έκαναν ιδανικό πρότυπο για τις νέες γυναίκες.

Δώρισε τα περισσότερα από τα χρήματα του βραβείου Νόμπελ της σε φίλους, οικογένεια, φοιτητές και στην πολεμική προσπάθεια κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Επέμεινε να δοθούν χρηματικά δώρα και βραβεία στα επιστημονικά ιδρύματα με τα οποία συνεργαζόταν και όχι σε εκείνη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου ίδρυσε μια υπηρεσία ακτίνων Χ πρώτης γραμμής στα πεδία των μαχών της Γαλλίας και του Βελγίου, εκπαιδεύοντας το προσωπικό και οδηγώντας η ίδια τα φορτηγά ακτίνων Χ. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε ότι η Μαρία Κιουρί ήταν ίσως το μόνο άτομο που δεν μπορούσε να διαφθαρεί από τα χρήματα. Το έργο του Henri Becquerel και του Pierre και της Marie Curie ξεκίνησε μια νέα επιστημονική επανάσταση και ενέπνευσε τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να επικεντρωθούν στο άτομο, το μικρότερο αδιαίρετο κομμάτι της ύλης, όπως πίστευαν οι φυσικοί εκείνη την εποχή.

Πηγή: https://medium.com/

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share