Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Σπιντρονική σε πυρίτιο και σε θερμοκρασία δωματίου

Η επόμενη γενιά υπολογιστών αναμένεται να βασίζεται σε μια βασική ιδιότητα των ηλεκτρονίων, το «σπιν», αντί για το φορτίο τους. Αυτό αναφέρουν γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να ελέγξουν το σπιν των ηλεκτρονίων μέσα σε ημιαγωγούς ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που θα συναντήσουν τα επόμενα χρόνια τα συμβατικά τσιπ υπολογιστών.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η επόμενη γενιά των υπολογιστών μπορεί να βασίζεται στο σπιν των ηλεκτρονίων αντί για το φορτίο τους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Twente στην Ολλανδία , που έγραψαν σχετικά στο περιοδικό Nature, έχουν κάνει χρήση της πόλωσης του σπιν των ηλεκτρονίων σε θερμοκρασία δωματίου για πρώτη φορά ή 150 βαθμούς πάνω από την προηγούμενη θερμοκρασία όπου δούλευαν.

Η ομάδα κατάφερε να ανιχνεύει την πόλωση των σπιν σε μη μαγνητικούς ημιαγωγούς — μεταξύ των οποίων σε αρσενίδιο του γαλλίου και του πυριτίου.

Προκειμένου βέβαια να δημιουργήσουν υπολογιστές που να βασίζονται στο σπιν οι ερευνητές θα πρέπει να μπορούν να ευθυγραμμίζουν κατά βούληση το σπιν των ηλεκτρονίων μέσα στους ημιαγωγούς.

Η σπιντρονική – ένας κλάδος των ηλεκτρονικών –χειρίζεται  το σπιν των ηλεκτρονίων για να μεταφέρει δεδομένα, όμως μέχρι τώρα το είχαν επιτύχει οι επιστήμονες σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αλλά τώρα όχι μόνο κατάφεραν να λειτουργήσει σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά επίσης κατάφεραν να ελέγξουν το σπιν των ηλεκτρονίων μέσα σε ημιαγωγούς από πυρίτιο ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που θα συναντήσουν τα επόμενα χρόνια τα συμβατικά τσιπ των υπολογιστών. 

Αυτό σημαίνει ότι τα τσιπ θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια στο μέλλον, όταν θα βασίζονται στην σπιντρονική. Και αυτό εν συνεχεία σημαίνει ότι η πειραματική τεχνολογία μέχρι τώρα θα χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.

Η επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες είναι με την υπερθέρμανση των υπολογιστών, όταν θα γίνουν οι συσκευές των ηλεκτρονικών ολοένα και μικρότερες.

Πηγή: bcs.org

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share