Μία μεγάλης κλίμακας έρευνα που διήρκεσε 30 χρόνια και σε αυτή συμμετείχε σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Σκανδιναβίας, αποφάνθηκε ότι η εμφάνιση καρκινικού όγκου στον εγκέφαλο δε συνδέεται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη ερευνητές.
Παρότι η χρήση κινητού τηλεφώνου αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε, οι κακοήθεις όγκοι δεν εμφανίζονταν συχνότερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας στην Επιθεώρηση του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.
Οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και ορισμένοι ερευνητές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πιθανή σχέση μεταξύ της κινητής τηλεφωνίας και πολλών μορφών καρκίνου, ανάμεσα στις οποίες και οι κακοήθεις όγκοι στον εγκέφαλο, παρότι πολυετείς έρευνες δεν απέδειξαν κάποια σχέση μεταξύ των δύο.
"Δεν εντοπίσαμε μια σαφή μεταβολή στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου από το 1998 ως το 2003 σε καμία από τις υπο-κατηγορίες", έγραψαν στην επιθεώρηση η Ιζαμπέλ Ντελτούρ του Ινστιτούτου Καρκίνου της Δανίας και οι συνεργάτες της.
Η ομάδα της Ντελτούρ ανέλυσε το ποσοστό συχνότητας της εμφάνισης δύο τύπων όγκου στον εγκέφαλο-γλοίωμα και μηνιγγίωμα – σε ετήσια βάση, σε δείγμα ενηλίκων από 20 ως 79 ετών στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, από το 1974 ως το 2003.
Οι συγκεκριμένες χώρες διαθέτουν όλες μητρώα με καταχωρημένα τα κρούσματα καρκίνου που έχουν καταγραφεί στο έδαφός τους. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν όλο τον ενήλικο πληθυσμό των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων, αναφέρουν οι ερευνητές.
Στη διάρκεια των 30 ετών, σχεδόν 60.000 ασθενείς διαγνώστηκαν με όγκο στον εγκέφαλο.
"Στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε σημαντικά στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Συνεπώς οι τάσεις εμφάνισης όγκου στον εγκέφαλο μετά το 1998 μπορούν να παράσχουν πληροφορίες για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση κινητών", γράφουν οι ερευνητές.
Οι ίδιοι διαπίστωσαν μία μικρή, σταθερή αύξηση στην εμφάνιση όγκων, που όμως ξεκίνησε το 1974, πολύ πριν από την έναρξη της χρήσης των κινητών.
"Από το 1974 ως το 2003, το ποσοστό εμφάνισης γλοιώματος αυξήθηκε κατά 0,5% στους άνδρες και 0,2% ανά έτος στις γυναίκες", επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Το ποσοστό εμφάνισης μηνιγγιώματος αυξήθηκε κατά 0,8% ανά έτος στους άνδρες και κατά 3,8% ανά έτος στις γυναίκες, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο αυτό αφορά κυρίως τις γυναίκες άνω των 60, οι οποίες ήταν ήδη μεταξύ εκείνων που κινδύνευαν να εμφανίσουν όγκο στον εγκέφαλο, τονίζουν στη μελέτη τους.
Επιπλέον, έγινε ευκολότερη η διάγνωση των όγκων αυτών χάρη στους βελτιωμένους τύπους μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, παρότι δεν καταγράφηκε συγκεκριμένη τάση, αναφέρουν.
"Καμία αλλαγή στις τάσεις εμφάνισης όγκων δεν παρατηρήθηκε από το 1998 ως το 2003", προσθέτουν. Αυτή την περίοδο μπορεί οι όγκοι να άρχισαν να αναπτύσσονται, θεωρώντας ότι χρειάζεται από πέντε έως δέκα χρόνια για να αναπτυχθούν, εξηγούν οι ερευνητές.
Είναι πιθανό να χρειάζονται περισσότερο από δέκα χρόνια για να αναπτυχθούν οι όγκοι που τυχόν θα εμφανιστούν από τη χρήση κινητού, να είναι τόσο σπάνιοι σε αυτή την υπο-κατηγορία για να καταγραφούν ως τάση ή να υπάρχουν τάσεις στις υπο-κατηγορίες που είναι πολύ μικρές για να ληφθούν υπόψη. Είναι εξίσου πιθανό τα κινητά να μην προκαλούν όγκο στον εγκέφαλο, γράφει η ομάδα της Ντελτούρ.
Οι περισσότερες μελέτες δεν αποδεικνύουν σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και στον κακοήθη όγκο του εγκεφάλου και οι επιστήμονες που επικεντρώνουν την έρευνά τους στον εντοπισμό μιας τέτοιας σχέσης, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μία βιολογικής φύσης εξήγηση για το πώς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ένα κινητό τηλέφωνο.
Πηγή: ΑΠΕ
Leave a Comment