Επιστήμονες του Australian National University (ANU) σχεδίασαν ένα νέο νανοϋλικό το οποίο μπορεί να αντανακλά ή να μεταδίδει φως κατά βούληση, μέσω ελέγχου θερμοκρασίας, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τεχνολογία που θα επιτρέπει την προστασία αστροναυτών στο διάστημα από την επικίνδυνη ακτινοβολία.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Mohsen Rahmani, από το ANU είπε πως το υλικό αυτό είναι τόσο λεπτό που εκατοντάδες στρώματα μπορούν να χωρέσουν στη μύτη μιας καρφίτσας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους επιφάνεια- περιλαμβανομένων διαστημικών στολών.
«Η εφεύρεσή μας έχει πολλές δυνατές εφαρμογές, όπως η προστασία αστροναυτών ή δορυφόρων με ένα πολύ λεπτό στρώμα, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε να αντανακλά διάφορα είδη επικίνδυνης υπεριώδους ή υπέρυθρης ακτινοβολίας, σε διαφορετικά περιβάλλοντα» είπε σχετικά ο Mohsen Rahmani,.
«Η τεχνολογία μας αυξάνει σημαντικά το όριο αντίστασης απέναντι σε επιβλαβείς ακτινοβολίες εν συγκρίσει με τις σημερινές τεχνολογίες, που βασίζονται στην απορρόφηση ακτινοβολίας μέσω παχιών φίλτρων».
Ο Andrey Miroshnichenko,, βοηθός καθηγητής και συν-ερευνητής, είπε πως η εφεύρεση αυτή θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα δεδομένα άλλων φασμάτων φωτός, περιλαμβανομένου του ορατού φωτός, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για ένα μεγάλο εύρος καινοτομιών- περιλαμβανομένων εφαρμογών στην αρχιτεκτονική και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
«Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε ένα παράθυρο που να μπορεί να μετατρέπεται κατά βούληση σε καθρέφτη στο μπάνιο, ή να ελέγχει την ποσότητα του φωτός που περνά από τα παράθυρα του σπιτιού σας κατά τις διαφορετικές εποχές» πρόσθεσε ο Andrey Miroshnichenko,
«Αυτό που λατρεύω σε αυτή την εφεύρεση είναι ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει διαφορετικούς τομείς έρευνας, περιλαμβανομένων της φυσικής, της επιστήμης υλικών και της μηχανολογίας» συμπλήρωσε σχετικά.
Ακόμη, όπως η Dr. Lei Xu, άλλη μία εκ των ερευνητών, θα ήταν εφικτή και η δημιουργία οικονομικών από ενεργειακής πλευράς τρόπων ελέγχου τοπικής θερμοκρασίας: «Όπως στο αυτοκίνητό σας υπάρχει μια σειρά από παράλληλα αντιστατικά καλώδια στο πίσω τζάμι…κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει και με την εφεύρεσή μας για να περιορίσουμε τον έλεγχο θερμοκρασίας σε ένα ακριβές σημείο».