Αστροφυσικοί πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει μια τεράστια μαύρη τρύπα κοντά στο κέντρο του Γαλαξία, η οποία κρύβεται μέσα σε ένα τεράστιο νέφος μοριακού αερίου. Βρίσκεται 25.000 έτη φωτός μακριά από μας. Με μια μάζα περίπου 100.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας ειδικός τύπος μαύρης τρύπας που την έχουμε υποθέσει εδώ και καιρό, αλλά ποτέ δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί, οι μαύρες τρύπες ενδιάμεσης μάζας (IMBHs)
Αυτές οι μαύρες οπές ενδιάμεσης μάζας (IMBHs) θεωρούνται ο ελλιπής κρίκος στην εξέλιξη των κοσμικών αντικειμένων και θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς σχηματίζονται οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Ωστόσο, δεν είχε βρεθεί ποτέ άμεση απόδειξη μίας IMBH.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature , επιστήμονες με επικεφαλής τον Ιάπωνα Tomoharu Oka από το Πανεπιστήμιο Keio, ανακοίνωσαν ένα νέο υποψήφιο αντικείμενο για IMBH. Έχουν βρει ένα «περίεργο» μοριακό σύννεφο που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Γαλαξία και έδειξε κάποιες εξαιρετικά ασυνήθιστες ιδιότητες που δεν παρατηρήθηκαν σε παρόμοιες δομές – ιδιότητες που θα μπορούσαν να εξηγηθούν από ένα «βαρυτικό λάκτισμα» που προκαλείται από ένα «αόρατο συμπαγές αντικείμενο με μια μάζα περίπου 105 ηλιακές μάζες. “
Χρησιμοποιώντας αριθμητικές προσομοιώσεις του κρυμμένου αντικειμένου, την ερμηνεύουν ως μια IMBH που δεν μεγαλώνει επί του παρόντος – δηλαδή να αυξάνει με προσέλκυση γειτονικών βαρυτικών υλικών. Αν είναι μαύρη τρύπα, θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον Γαλαξία μετά τον Τοξότη Α . Είναι επίσης, το αντικείμενο αυτό ο δεύτερος υποψήφιος για μεσαίας μάζας μαύρη τρύπα IMBH στο πλαίσιο του Γαλαξία.
Ο Tomoharu Oka, δήλωσε ότι «ένα πιθανό σενάριο είναι οι μαύρες τρύπες ενδιάμεσης μάζας (IMBHs) να σχηματίζονται από τη συνάθροιση άστρων σε μικρά μικρά συμπαγή αστέρια, που συγχωνεύονται στο κέντρο ενός γαλαξία για να σχηματίσουν έτσι μια τέτοια μαύρη τρύπα».
Η εύρεση ενός τέτοιου IMBH θα ανοίξει μια νέα οδό έρευνας για την κατανόηση υπερμεγέθων μαύρων οπών – μαύρων οπών που μπορούν να είναι δισεκατομμύρια φορές η μάζα του ήλιου, που κάθονται στο κέντρο των πιο μεγάλων γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου και του Γαλαξία μας.