Ο Ελληνοκύπριος αστροφυσικός Νικόλας Καβαλιέρο έχει αφιερωθεί στη μελέτη του σύμπαντος και δουλεύει στο Ραδιοτηλεσκόπιο του Έφελσμπεργκ (κοντά στη Βόννη), που είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα πλήρως περιστρεφόμενα ραδιοτηλεσκόπια στον κόσμο. Από παιδί είχε μια έμφυτη περιέργεια και όρεξη για γνώση. Γεννήθηκε στο San José de David του Παναμά από πατέρα Παναμέζο και μητέρα Ελληνοκύπρια. Μετακόμισε στην Κύπρο και εκεί αποφάσισε να σπουδάσει Φυσική. Έτσι πέρασε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Αστρονομία, μέσα από τη δράση της τοπικής εταιρείας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Άμστερνταμ κι έπειτα ήρθε το διδακτορικό στην Ραδιοαστρονομία και Αστροφυσική Βαρυτικών Κυμάτων στο κορυφαίο γερμανικό Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Ραδιοαστρονομίας στη Βόννη. Εκεί συνεχίζει και τη μεταδιδακτορική του έρευνα μέχρι σήμερα, με ένα πολύ απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα.
«Τα βαρυτικά κύματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά από τη διεθνή συνεργασία LIGO/Virgo 100, εκατό χρόνια μετά τη θεωρητική πρόβλεψή τους από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, έχουν ανοίξει ένα νέο παράθυρο στη μελέτη του σύμπαντος και της θεμελιώδους φυσικής. Δικαίως, λοιπόν, για την ανακάλυψη αυτή απονεμήθηκε το Νομπέλ Φυσικής για το 2017» μας εξηγεί ο Νικόλας στον χώρο παρατηρήσεων του Έφελσμπεργκ. Η έρευνα του ίδιου εστιάζει στον εντοπισμό βαρυτικών κυμάτων συχνότητας νανοχέρτζ, μέσω παρατηρήσεων που γίνονται σε μια ειδική κατηγορία ουράνιων αντικειμένων, τα πάλσαρ (pulsar), που είναι αστέρες νετρονίων. Όπως μας εξηγεί, έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνουν αυτές οι παρατηρήσεις στα νανοχέρτζ, διότι εκεί ακριβώς η σύγχρονη κοσμολογία μελετά βαρυτικά κύματα προερχόμενα «από συστήματα υπερμεγέθων μελανών οπών στα κέντρα γαλαξιών καθώς και αρχέγονα βαρυτικά κύματα από τα πρώιμα στάδια του σύμπαντος». Οι επιτυχείς παρατηρήσεις τέτοιων βαρυτικών κυμάτων αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλα άλματα στην κατανόηση της παρατηρούμενης δομής του σύμπαντος, της θεωρητικής κοσμολογίας, της υποθετικής σκοτεινής ύλης αλλά και της ίδιας της δύναμης της βαρύτητας.
Δυο μαύρες τρύπες συγκρούονται εκλύοντας βαρυτικά κύματα
«Η επιστήμη μας είναι συναρπαστική αλλά όχι και κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας. Απαιτεί ατέλειωτες ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, αναλύοντας τα δεδομένα των παρατηρήσεων και προγραμματίζοντας, διαβάζοντας μεγάλο όγκο πληροφοριών και επιλύοντας τεχνικά προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά. «Όμως, όταν όλα τα δεδομένα δένουν στο τέλος μεταξύ τους, όταν όλες οι εξισώσεις συνδεθούν και καταλήξουν σε μια προσπάθεια να εξηγήσεις πτυχές του σύμπαντος σε ένα επιστημονικό άρθρο ή ένα συνέδριο ή σε μια μεγάλη δημοσίευση, τότε αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή».
Ο δρόμος που έχει επιλέξει ο Νικόλας Καβαλιέρο σίγουρα δεν είναι εύκολος, η επαγγελματική εδραίωση ή και η μεγάλη δόξα μπορεί να αργήσουν να έρθουν ή και να μην έρθουν ποτέ, γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος ερευνητής σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη που μπορεί να έφτασε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Το βέβαιο όμως είναι ότι το πάθος για έρευνα, η αγάπη για το αντικείμενο σε συνδυασμό με τη συστηματικότητα και την προσήλωση είναι τα στοιχεία εκείνα που δίνουν στο νεαρό αστροφυσικό τις βάσεις για να χαράξει τη δική του πορεία στον ανταγωνιστικό, παγκόσμιο ερευνητικό στίβο. Μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του στην Κύπρο και την Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν τον τρομάζει. Η Αστροφυσική άλλωστε είναι μια επιστήμη που εξ ορισμού δεν γνωρίζει σύνορα, όπως ούτε και το σύμπαν.