Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η ομάδα που χειρίζεται το Κέπλερ θα ανακοινώσει ότι βρήκε έναν εξωπλανήτη που μπορεί να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA έχει παρατηρήσει πάνω από 150.000 αστέρια και συνεχίζει να μεταδίδει δεδομένα που οδηγούν σε σημαντικές ανακαλύψεις ουράνιων αντικειμένων στον Γαλαξία μας, συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων παρατηρήσεων 2.500 εξωπλανητών
Tο Κέπλερ εντοπίζει εξωπλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε μορφή ζωής ενδεχομένως και ειδών εξελιγμένων εξίσου ή και περισσότερο από τον άνθρωπο. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διαστημική υπηρεσία, η μεγάλη ανακάλυψη επιτεύχθηκε με τη βοήθεια του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα που συνέλεξε το Κέπλερ και παρουσίασε τα απρόσμενα αποτελέσματα. Στο πρόγραμμα συνεργασίας μετέχουν τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες της NASA και ο στόχος είναι να επιτυγχάνεται η ανάλυση των «πληροφοριών» στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ώστε να επισπευστεί η αποστολή.
Το Κέπλερ ξεκίνησε την αναζήτηση πιθανών «κατοικήσιμων πλανητών» το 2009. Το πρώτο σκέλος της αποστολής του ολοκληρώθηκε το 2012. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακή, που το 2014 χρηματοδοτήθηκε νέα, πολύ μεγαλύτερη αποστολή, αναζητώντας ακόμη περισσότερους εξωπλανήτες και κοσμικά φαινόμενα. Για την ιστορία, η πρώτη ανακάλυψη εξωπλανήτη έγινε πριν από 20 χρόνια…
Τον Ιούλιο του 2015, η NASA είχε ανακοινώσει πως το Κέπλερ εντόπισε τον «κοντινότερο ξάδερφο της Γης». Πρόκειται για τον βραχώδη πλανήτη Kepler 452B ο οποίος έχει το ίδιο μέγεθος με τη Γη. Η απόσταση του από τον Ήλιο θεωρείται ιδανική για να φιλοξενηθούν μορφές ζωής. Για την ακρίβεια, ο Kepler 452B, έχει ακριβώς την ίδια απόσταση που έχει η Γη από τον Ήλιο, στον γαλαξία που βρίσκεται!
Ο Kepler 452B είναι ηλικίας 6 δισεκατομμυρίων ετών ενώ λαμβάνει 10% περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο του απ΄ ότι η Γη. Ένα έτος στον πλανήτη ολοκληρώνεται σε 380 μέρες ενώ στη Γη είναι 360. Μάλιστα, οι επιστήμονες δεν θεωρούν απίθανο στον πλανήτη να υπάρχει νερό και σύννεφα.
ΑΠΕ