Αστροφυσική, Διάστημα

Τεράστιος γαλαξίας θα χαθεί τόσο γρήγορα όπως και δημιουργήθηκε

Written by Δ.Μ.

Δύο νεαροί γαλαξίες που συγκρούστηκαν πριν από 11 δισεκατομμύρια χρόνια σχηματίζουν τώρα ένα τεράστιο γαλαξία, περίπου, 10 φορές το μέγεθος του δικού μας που είναι γραφτό να χαθεί γρήγορα όσο και σχηματίστηκε. Η καταγραφή της δημιουργίας αυτού του τύπου μεγάλων, βραχύβιων σωμάτων είναι εξαιρετικά σπάνια, και σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί το ισοδύναμο της ανακάλυψης του συνδετικού κρίκου μεταξύ των φτερωτών δεινόσαυρων και των πρώτων πτηνών. Οι παρατηρήσεις έγιναν κυρίως από το ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel με βοήθεια από διάφορα παρατηρητήρια στη Γη. Ο νέος μεγα-γαλαξίας, που ονομάστηκε HXMM01, «είναι η πιο λαμπρή, πιο φωτεινή και πιο πλούσια σε φυσικό αέριο συγχώνευση γαλαξιών που έχει παρατηρηθεί ποτέ», δήλωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιρβάιν στην Καλιφόρνια.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Δύο νεαροί γαλαξίες που συγκρούστηκαν πριν από 11 δισεκατομμύρια χρόνια σχηματίζουν τώρα ένα τεράστιο γαλαξία, περίπου, 10 φορές το μέγεθος του δικού μας που είναι γραφτό να χαθεί γρήγορα όσο και σχηματίστηκε. Η καταγραφή της δημιουργίας αυτού του τύπου μεγάλων, βραχύβιων σωμάτων είναι εξαιρετικά σπάνια, και σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί το ισοδύναμο της ανακάλυψης του συνδετικού κρίκου μεταξύ των φτερωτών δεινόσαυρων και των πρώτων πτηνών. Οι παρατηρήσεις έγιναν κυρίως από το ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel με βοήθεια από  διάφορα παρατηρητήρια στη Γη. Ο νέος μεγα-γαλαξίας, που ονομάστηκε HXMM01, «είναι η πιο λαμπρή, πιο φωτεινή και πιο πλούσια σε φυσικό αέριο συγχώνευση γαλαξιών που έχει παρατηρηθεί ποτέ», δήλωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιρβάιν στην Καλιφόρνια.

HXMM01Ο γαλαξίας HXMM01

Ο γαλαξίας HXMM01 που ανακαλύφθηκε το 2013 στην πραγματικότητα εξακολουθεί να σχηματίζεται από τους δύο γονικούς γαλαξίες του.  Όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, ο HXMM01 θα εξελιχθεί γρήγορα για να γίνει ένας γιγαντιαίος ελλειπτικός γαλαξίας με μάζα περίπου τετραπλάσια από εκείνη του Γαλαξία. Έχει παρατηρηθεί ότι ο HXMM01 σχηματίζει περίπου άστρα με μάζα 2.000 της μάζας του Ήλιου μας κάθε χρόνο, με απόδοση δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη των τυπικών γαλαξιών και πολύ περισσότερο από το 0,68-1,45 της μάζας σε ήλιους M☉ , που σχηματίζεται στον Γαλαξία μας ανά έτος.

Ο HXMM01 όμως θα χαθεί τόσο γρήγορα όσο και σχηματίστηκε, πέφτοντας θύμα της ίδιας της κατακλυσμικής του γέννησης, δεδομένου ότι όταν οι δύο αρχικοί γαλαξίες συγκρούστηκαν, κατανάλωσαν τεράστιες ποσότητες υδρογόνου, αδειάζοντας αυτή τη γωνιά του σύμπαντος από το αέριο που σχηματίζει τα αστέρια.

Αυτοί οι γαλαξίες εισήλθαν σε ένα παροξυσμό που θα εξαντλήσει γρήγορα την παροχή «τροφίμων» για τα επόμενα εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και θα οδηγήσει σε αργή πείνα το νέο γαλαξία για το υπόλοιπο της ζωής του, δηλώνουν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη λύνει το αίνιγμα του πώς οι γιγαντιαίοι ελλειπτικοί γαλαξίες αναπτύχθηκαν γρήγορα στο πρώιμο σύμπαν και γιατί σταμάτησαν να παράγουν αστέρια αμέσως μετά. Άλλοι αστρονόμοι είχαν υποθέσει ότι γιγαντιαίες μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών φύσηξαν ισχυρούς ανέμους που απώθησαν το αέριο υδρογόνο. Ωστόσο ο κοσμολόγος Ασάνθα Κούρεϊ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι μαζί με τους συνεργάτες ανακάλυψαν οριστικές αποδείξεις πως οι κοσμικές συγχωνεύσεις και η προκύπτουσα εξαιρετικά αποδοτική κατανάλωση του αερίου προκάλεσαν τη γρήγορη εξάντλησή του.

Η αρχική παρατήρηση έγινε αναλύοντας δεδομένα από τους δεκάδες γαλαξίες που παρατηρεί το τηλεσκόπιο Herschel της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με σημαντική συνεισφορά από το εργαστήριο JPL της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

«Η εύρεση αυτού του είδους γαλαξία είναι εξίσου σημαντική με την ανακάλυψη του αρχαιοπτέρυγος στην κατανόηση της εξέλιξης των δεινοσαύρων σε πτηνά, καθώς και οι δύο που αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη μεταβατική φάση», δηλώνουν οι αστρονόμοι.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share