Έχουμε λιγότερα από δύο χρόνια προτού ο πλανήτης Nibiru, που υποτίθεται ότι βρίσκεται πέρα του Πλούτωνα, φέρει σε παγκόσμια κλίμακα το θάνατο και την καταστροφή. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις για να εμποδίσουν αυτή την καταστροφή. Αλλά φαίνεται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.
Οι Ρώσοι έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδια για να στείλουμε ένα διαστημόπλοιο στον αστεροειδή Άποφις (Apophis), προκειμένου να τον διώξει από την πορεία του και έτσι να αποφύγει μια σύγκρουση με τη Γη.
Ο Άποφις (η ορθή αστρονομική του ονομασία είναι 2004 MN4) είναι ένας αστεροειδής που βρίσκεται κοντά στην γήινη τροχιά. Εκτιμάται ότι έχει μήκος μεταξύ 330 και 450 μέτρα. Δύο πιθανές ημερομηνίες είχαν ορισθεί για τη σύγκρουση του Απόφις με τη Γη: η 13η Απριλίου του 2029 και 13η Απριλίου του 2036.
Στις 7 Οκτωβρίου του 2009, η NASA υπολόγισε ξανά την πορεία του Απόφις. Επιβεβαίωσε έτσι ότι η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 13η Απριλίου 2036, αλλά οι πιθανότητες ήταν 4 προς 1.000.000 να συμβεί πράγματι η σύγκρουση.
Εικόνα της NASA που δείχνει το εύρος των δυνατών θέσεων του αστροειδή Απόφις σχετικά με τη Γη το 2029
Η πιθανότητα μιας σύγκρουσης μεταξύ του αστεροειδούς και της Γης, κατά το 2036, έχει μειωθεί σημαντικά σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς της NASA. Έτσι, η πιθανότητα για τις 13 Απριλίου του 2036 μειώθηκε από 1/45.000 στο 1/250.000.
Η διάσημη οργάνωση Planetary Society του Καρλ Σαγκάν που ψάχνει και για εξωγήινα όντα στο διάστημα, έχει ήδη προκηρύξει βραβείο 50.000 δολάρια για τα καλύτερα σχέδια για την αντιμετώπιση του αστεροειδή.
- Το πρώτο βραβείο πήγε στην αποστολή The Foresight (Προοπτικής Διερεύνησης), που προτάθηκε από την Spaceworks Engineering. Το σχέδιό τους δεν ήταν να καταστρέψουν τον αστεροειδή, αλλά να πετούν κατά μήκος του και να κάνουν παρατηρήσεις.
- Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην Deimos Space για το διαστημόπλοιο τους Α-Track. Το Α-Track είναι τρακτέρ αλλά και παρατηρητής.
- Η τρίτη θέση πήγε στην EADS Astrium για το APEX τους (από το Apophis Explorer). Πάλι πρόκειται για μια αποστολή παρατηρητών.
Οι νικητές ήταν από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχα. Βραβεία απονεμήθηκαν επίσης και σε σπουδαστές που υπέβαλαν προτάσεις. Οι προτάσεις των φοιτητών, όπως και των επαγγελματιών, ήταν για την παρακολούθηση και για αποστολές παρατήρησης μόνο. Η λήψη περισσότερων στοιχείων σχετικά με τον αστεροειδή είναι εύκολη υπόθεση και καλά όλα αυτά, αλλά πως μπορούμε να τον σταματήσουμε;
Στη Δύση ακόμα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που να υλοποιείται παρά μόνο προτάσεις. Η Ρωσία όμως με τον Οργανισμό Διαστήματος της, Roscosmos, έκανε την αρχή. Θα πραγματοποιήσει σύντομα μια σύνοδο ειδικών κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσουν πως θα αποφευχθεί η σύγκρουση με τη Γη του γιγαντιαίου αστεροειδή σε 26 χρόνια. Αυτά ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος Anatoly Perminov στον ραδιοσταθμό "Φωνή της Ρωσίας".
"Καλύτερα να δαπανήσουμε μερικά εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα αποτρέψει την πτώση του αστεροειδή, παρά να περιμένουμε να συμβεί αυτό και να προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες”, ανέφερε.
Αν ο αστεροειδής Άποφις, χτυπήσει τη Γη κατά το πέρασμα του το 2036, η πρόσκρουση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα έρημο στο μέγεθος της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τους Ρώσους ο αστεροειδής θα μπορούσε να περάσει σε απόσταση 50.000 χιλιομέτρων από τη Γη το 2029 – δηλαδή πιο κοντά από ότι ορισμένοι γεωστατικοί δορυφόροι – και θα μπορούσε να συγκρουστεί με τον γαλάζιο πλανήτη επτά χρόνια αργότερα.
Η απόσταση αυτή αντιστοιχεί σε 7 φορές περίπου την ακτίνα της Γης, που είναι 6.380 χιλιόμετρα και είναι αρκετά μικρή αν αναλογιστεί κανείς ότι απόσταση του πλανήτη μας από τη Σελήνη ισούται με 90 φορές την ακτίνα της Γης. Έτσι λοιπόν, εκείνη την ημέρα ο Άποφις θα είναι ευδιάκριτος με γυμνό μάτι από τη Δυτική Ασία, την Ανατολική Ευρώπη (και επομένως την Ελλάδα) και τη Βόρεια Αφρική.
Κατά την κίνηση του κοντά στη Γη η τροχιά του θα διαγράφει τόξο 42 μοιρών την ώρα και στη συνέχεια θα χαθεί από τον ορίζοντα για να επιστρέψει ξανά το 2036. Οι επιστήμονες θεωρούν ιστορικό αυτό το πέρασμα του αστεροειδούς καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο ουράνιο σώμα πλησιάζει τόσο κοντά τον πλανήτη μας τα τελευταία 1.300 χρόνια. Ο αστεροειδής αυτός περιφέρεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια σε μικρή απόσταση γύρω από τον Ήλιο.
Πάντως είναι βέβαιο ότι η πορεία της Γης δεν πρόκειται να διαταραχθεί από το πέρασμα του αστεροειδή. Αντιθέτως, οι δυνάμεις που θα ασκηθούν στον αστεροειδή εξαιτίας της βαρύτητας της Γης, εκτιμάται ότι θα μεταβάλουν την εσωτερική του σύσταση και θα προκαλέσουν παραμόρφωση στην εξωτερική του επιφάνεια.
Τέλος, το όνομα Άποφις ο αστεροειδής το οφείλει σε μία αρχαία αιγυπτιακή θεότητα που προσπαθούσε να βυθίσει τον κόσμο στο σκότος καταστρέφοντας τον Ήλιο κατά την περίοδο της νύχτας,
Διαβάστε και τα σχετικά άρθρα
1. Πώς μπορεί να σωθεί ο κόσμος από το κτύπημα ενός αστεροειδούς
2. Εκτροπή αστεροειδούς με ρουκέτα που θα του ασκήσει βαρυτική έλξη
3. Ο αστεροειδής Απόφις μπορεί να πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη το 2036
Leave a Comment