Αστρονόμοι προτείνουν μια νέα θεωρία που σχετίζεται με τον πυρήνα των πολύ μεγάλων άστρων. Λένε συγκεκριμένα, πως όταν τα εσωτερικά μέρη των εν λόγω ουράνιων σωμάτων καθίστανται υπερβολικά θερμά, αρχίζουν να σχηματίζονται ζεύγη ύλης-αντιύλη. Φυσικά, όταν αυτό συμβεί, οι βασικοί νόμοι της φυσικής υπαγορεύουν μια βίαιη εξαύλωση μεταξύ τους, και αυτό φαίνεται στο εξωτερικό ως μια τεράστια έκρηξη. Για να ενισχύσουν την καινούργια ιδέα τους, οι εμπειρογνώμονες παρουσίασαν το παράδειγμα του μακρινού άστρου Y-155, το οποίο εξερράγη πριν από επτά δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, όταν ολόκληρο το Σύμπαν ήταν περίπου στη μισό της τρέχουσας ηλικίας του.
Τα κατάλοιπα του άστρου Y-155 βρίσκονται στο νότιο αστερισμό του Κήτους
Στην αρχή, τα μοντέλα έδειχναν ότι το Y-155 ήταν πιθανότατα περίπου 200 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο. Ωστόσο, καθώς αυτό μεγάλωσε, έγινε τόσο καυτό ώστε να εισέλθει σε καμιά φάση, που οι αστροφυσικοί ονομάζουν "αστάθεια ζεύγους". Όπως υποδηλώνει και το όνομα, κανένα αστέρι δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό, κι έτσι το ουράνιο σώμα αναγκαστικά εξερράγη. Αυτό έγινε με τέτοια δύναμη, που το φως από την έκρηξη έγινε ορατό μέχρι τα μισά της έκτασης του τότε σύμπαντος. Οι φυσικοί δε πιστεύουν πως η βάση της ισχυρής έκρηξης ήταν μια ανεξέλεγκτη θερμοπυρηνική αντίδραση. Η εργασία αυτή καθοδηγήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Notre Dame, με επικεφαλής τον αστρονόμο Peter Garnavich.
"Σε εικόνες μας, το Y-155 εμφανίστηκε ένα εκατομμύριο φορές πιο αμυδρά από ότι μπορεί το γυμνό μάτι να ανιχνεύσει, αλλά αυτό το νούμερο είναι τεράστιο, λόγω της απόστασής του. Αν λοιπόν το Y-155 εξερράγη μέσα στο Γαλαξία μας τότε θα μας είχε ζαλίσει από την λαμπρότητα του”, είπε ο αστρονόμος κατά την 215η συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (AAS). Το αστέρι μπορεί να βρεθεί στον αστερισμό του Κήτους.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το τεσσάρων μέτρων τηλεσκόπιο Blanco στη Χιλή για τις παρατηρήσεις της.
Το αστρικό κατάλοιπο ήταν μόνο μία από τις 200 πιο αδύναμες αστρικές εκρήξεις που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξαετούς έρευνας σουπερνόβα ESSENCE. ¨Η έρευνα ESSENCE βρήκε πολλές εκρήξεις στα 6 χρόνια αναζήτησης, αλλά το Y-155 ξεχώρισε ως το πιο ισχυρό και ασυνήθιστο αντικείμενο όλων των ανακαλύψεων μας," τόνισε ο Garnavich κατά τη συνεδρίαση. Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος του πρότζεκτ ήταν να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη φευγαλέα σκοτεινή ενέργεια, η οποία πιστεύεται ότι φταίει για την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος. Το πρότζεκτ αυτό πραγματοποιήθηκε με κονδύλια από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF).
Leave a Comment