Αστροφυσική, Διάστημα

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2 έφθασε στον αστεροειδή Ryugu

Written by Δ.Μ.

Η ιαπωνική διαστημοσυσκευή Hayabusa 2 βάρους 600 κιλών έφτασε στον πολύ σκούρο αστεροειδή Ryugu (Ριούγκου), σε απόσταση περίπου 290 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA). Το σκάφος Hayabusa 2 εκτοξεύθηκε το 2014 με προορισμό αστεροειδή Ryugu, ο οποίος μοιάζει λίγο με διαμάντι και στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να συλλέξει υπόγεια δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη. Ας σημειωθεί ότι το σκάφος διαθέτει δύο ηλιακά πάνελ και μια μηχανή ιόντων που δουλεύει με το χημικό στοιχείο ξένο.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η ιαπωνική διαστημοσυσκευή Hayabusa 2 βάρους 600 κιλών έφτασε στον πολύ σκούρο αστεροειδή Ryugu (Ριούγκου), σε απόσταση περίπου 290 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA). Το σκάφος Hayabusa 2 εκτοξεύθηκε το 2014 με προορισμό αστεροειδή Ryugu, ο οποίος μοιάζει λίγο με διαμάντι  και στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να συλλέξει υπόγεια δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη. Ας σημειωθεί ότι το σκάφος διαθέτει δύο ηλιακά πάνελ και μια μηχανή ιόντων που δουλεύει με το χημικό στοιχείο ξένο.

ryugu

O Ryugu ανακαλύφθηκε το 1999, έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων για τη Γη αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων».  Η περιστροφή του είναι ανάδρομη, δηλαδή ανάποδη σε σχέση με εκείνη της Γης και του Ήλιου και πολύ γρήγορη αφού η περίοδος του είναι 3-4 ώρες.. Το σκάφος θα μελετήσει τον αστεροειδή για περίπου ενάμιση χρόνο, εξερευνώντας την επιφάνειά του.

MASCOTΤο Hayabusa 2 μεταφέρει μία διαστημοσυσκευή γερμανικής κατασκευής το MASCOT

Κατά το χρονικό διάστημα αυτό, θα επιδιώξει να αναπτύξει διάφορα σκάφη προσγείωσης στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων μικρών rover και μία διαστημοσυσκευή γερμανικής κατασκευής, που ονομάζεται Mascot (Mobile Asteroid Surface Scout).

«Αρχικά, θα μελετήσουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια. Έπειτα θα επιλέξουμε το σημείο προσεδάφισης. Η προσεδάφιση σημαίνει ότι θα πάρουμε υλικό από την επιφάνεια», ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής Makoto Yoshikawa.

Μία μίνι διαστημοσυσκευή θα διαχωριστεί από το σκάφος, κατεβαίνοντας στην επιφάνεια του αστεροειδούς. Όταν το Hayabusa 2 απομακρυνθεί σε ασφαλή απόσταση, θα ενεργοποιηθούν εκρηκτικά, ανοίγοντας ένα μικρό κρατήρα στην επιφάνεια του Ryugu.

haya

Το Hayabusa 2 θα χρησιμοποιήσει ένα βλήμα για την εκσκαφή φρέσκου υλικού από την επιφάνεια του Ryugu

«Πιθανόν την άνοιξη του επόμενου έτους θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τον κρατήρα. Έπειτα το διαστημικό μας σκάφος θα προσπαθήσει να φτάσει μέσα στον κρατήρα για να πάρουμε υλικό από το υπέδαφος» ανέφερε ο Makoto Yoshikawa.

Αν όλα πάνε καλά, η αποστολή θα εγκαταλείψει τον Ryugu το Δεκέμβριο 2019, ώστε να επιστρέψει στον πλανήτη μας με τα δείγματα του αστεροειδούς στο τέλος του 2020.

Είχε προηγηθεί η αποστολή «Hayabusa 1», που είχε εκτοξευθεί το 2003 και έφθασε στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, το σκάφος τελικά επέστρεψε στη Γη το 2010, μεταφέροντας μια μικρή ποσότητα υλικού από τον αστεροειδή.

OSIRIS-RExΚάτι ανάλογο θα επιχειρήσει το αμερικανικό σκάφος Osiris-Rex που έχει «ραντεβού» με τον αστεροειδή Μπενού (Bennu) τον Αύγουστο του 2018. Σκοπός του είναι η μελέτη και επιστροφή δειγμάτων από έναν γεωπλήσιο αστεροειδή], τον 101955 Μπενού. Το σκάφος εκτοξεύθηκε από τη Γη στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα μεταφέρει ένα δείγμα του υλικού του στη Γη το έτος 2023 για να αναλυθεί με λεπτομέρεια. Η ανάλυση του δείγματος αναμένεται να αυξήσει τις γνώσεις της επιστήμης για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος, για τα αρχικά στάδια του σχηματισμού των πλανητών, καθώς και για την προέλευση των οργανικών ενώσεων που οδήγησαν στη γένεση της ζωής πάνω στη Γη. Αν είναι επιτυχημένη, η αποστολή θα είναι η πρώτη αμερικανική διαστημική αποστολή που θα επιστρέψει δείγματα από έναν αστεροειδή.

Γεωπλήσια αντικείμενα (Near-Earth Objects – NEOs) είναι μικρά ουράνια σώματα (αστεροειδείς και κομήτες) του Ηλιακού Συστήματος, τα οποία, επηρεασμένα από τις βαρυτικές έλξεις των κοντινών πλανητών, ωθούνται σε τροχιές των οποίων τουλάχιστον σε μερικές περνούν κοντά από την τροχιά περιφοράς του πλανήτη Γη γύρω από τον Ήλιο. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των σωμάτων που χαρακτηρίζονται ως γεωπλήσια είναι το μήκος του περιήλιου τους, δηλαδή της μικρότερης απόστασης που μπορούν να βρεθούν από τον Ήλιο, το οποίο είναι μικρότερο της 1,3 Αστρονομικής Μονάδας (q < 1,3 AU) Σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, ο πληθυσμός των γνωστών σε εμάς γεωπλήσιων αντικειμένων ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες.

Πηγή και Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share