Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, η καταστροφική έκρηξη ενός τεράστιου άστρου, μιας σουπερνόβα, ανάγκασε να συναντηθούν ένα τεράστιο νέφος κοσμικής σκόνης και αερίου και να σχηματίσουν το ηλιακό μας σύστημα. Αλλά το πώς ακριβώς κατασκευάστηκαν οι πλανήτες παραμένει λίγο μυστήριο στους επιστήμονες.
Ο μετεωρίτης NWA 11119 είναι περίπου στο μέγεθος ενός μπέιζμπολ και εκτιμάται ότι είναι 4.6 δισεκατομμυρίων ετών. Το ανοιχτό χρώμα και οι πράσινοι κρύσταλλοι κάνουν τον εν λόγω μετεωρίτη εξαιρετικό.
Τώρα, ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς πράσινος μετεωρίτης 4.6 δισεκατομμυρίων ετών, λαμπερός, που σχηματίστηκε λίγο πριν από αυτή την έκρηξη βοηθά τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το πώς οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος συναρμολογήθηκαν.
Ο αξιοθαύμαχος διαστημικός βράχος μεγέθους μιας μικρής μπάλας του μπέιζμπολ, αποκαλούμενος Βορειοδυτικός Αφρικανός (NWA) 11119, αποκτήθηκε στην Αφρική το 2016.
Αρχικά, οι πλανητικοί γεωλόγοι ήταν σκεπτικοί ότι ο βράχος είχε έρθει πέρα από τον πλανήτη μας. Αλλά μετά από στενότερη εξέταση είδαν ότι δεν θα μπορούσε να είναι από τη Γη”. Ενώ ο βράχος μοιάζει πολύ με ηφαιστειακά πετρώματα στη Γη, η χημική του σύνθεση έδειξε ότι ήταν σίγουρα από το διάστημα και δεν ήταν απλώς ένας συνηθισμένος μετεωρίτης, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το NWA 11119 είναι ένας πυριγενής μετεωρίτης, που σημαίνει ότι σχηματίστηκε από την ψύξη και τη στερεοποίηση του μάγματος ή της λάβας (είναι αυτό που ονομάζεται μάγμα μόλις φτάσει στην επιφάνεια ενός πλανήτη). Στα 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια, ο NWA 11119 είναι ο παλαιότερος πυριτογενής μετεωρίτης που ανακαλύφθηκε ποτέ.
Οι μεγάλοι κρύσταλλοι πυριτίου, που ονομάζονται τριδύμιτοι, αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του NWA 11119. Η ποσότητα του τριδυμίτη είναι συγκρίσιμη με αυτή που βρίσκεται στα ηφαιστειακά πετρώματα της Γης, αλλά είναι ανήκουστη στους μετεωρίτες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Συνολικά, η σύνθεση του NWA 11119 είναι εντυπωσιακά παρόμοια με το υλικό που συνθέτει το φλοιό της Γης, το εξωτερικό πετρώδες στρώμα που σχηματίζε ιτο στερεό κέλυφος γύρω από τον πλανήτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο NWA 11119 είναι ένας βράχος από έναν αστεροειδή με ένα στρώμα φλοιού που σχηματίστηκε με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που σχηματίστηκε ο φλοιός της Γης .
Πρόσθετες χημικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι ο μετεωρίτης μοιάζει πολύ με δύο άλλους ασυνήθιστους μετεωρίτες – NWA 7235 και Almahata Sitta – υποδηλώνοντας ότι και οι τρεις διαστημικοί βράχοι μπορεί να προέρχονταν από το ίδιο γονικό σώμα.
Υπάρχουν ακόμα πολλοί επιστήμονες που δεν καταλαβαίνουν πώς κατασκευάζονται οι πλανήτες, αλλά μια ανακάλυψη όπως αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να καταλάβουν τι θα μπορούσε να μοιάζει μια παλαιότερη έκδοση της Γης.
Πηγή .