Ένα οργανικό μόριο που ανιχνεύθηκε στο διαστρικό υλικό από το οποίο σχηματίζεται ένα αστέρι θα μπορούσε να ρίξει φως στο πώς εμφανίστηκε η ζωή στη Γη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Οι ερευνητές αναφέρουν την πρώτη ανίχνευση που έγινε ποτέ του γλυκολονιτριλίου (HOCH2CN), ενός προ-βιοτικού μορίου που υπήρχε πριν από την εμφάνιση της ζωής, σε ένα πρωτοαστέρα σαν τον ήλιο γνωστό ως IRAS16293-2422 Β.
Η περιοχή σχηματισμού νέων άστρων ρ Οφιούχου (Rho Ophiuchi) με το IRAS16293-2422 B να βρίσκεται μέσα στον κύκλο
Η περιοχή σχηματισμού νέων άστρων ρ Οφιούχου είναι ένα συγκρότημα τόσο σκοτεινών όσο και ανακλαστικά νεφελώματα αερίου και σκόνης που βρίσκεται 1 ° νότια από το αστέρι ρ Οφιούχου στον ομώνυμο αστερισμό και δίπλα στον υπεργίγαντα Αντάρη του Σκορπιού. Το Νεφέλωμα καλύπτει μια τεράστια έκταση στον ουράνιο θόλο ενώ η απόσταση του από την Γη υπολογίζεται στα 400 έτη φωτός. Το νεφέλωμα παρουσιάζει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον μιας και στην περιοχή βρέθηκε για πρώτη φορά υπεροξείδιο του υδρογόνου το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη χημεία του νερού και του όζοντος βασικά συστατικά για την ύπαρξη της ζωής.
Αυτή η ζεστή και πυκνή περιοχή περιέχει νεαρά αστέρια στο αρχικό στάδιο της εξέλιξής τους, η οποία περιβάλλεται από ένα κουκούλι σκόνης και αερίου – με παρόμοιες συνθήκες εκείνων όταν σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα.
Η ανίχνευση προ-βιοτικών μορίων σε πρωτοαστέρια ηλιακού τύπου ενισχύει την κατανόησή μας για το πώς σχηματίστηκε το ηλιακό σύστημα, καθώς δείχνει ότι οι πλανήτες που δημιουργούνται γύρω από το αστέρι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη ζωή τους με μια συλλογή των χημικών συστατικών, που χρειάζονται για να φτιάξουν κάποια μορφή ζωής.
Αυτό το εύρημα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την προ-βιοτική αστροχημεία δεδομένου ότι το γλυκολονιτρίλιο αναγνωρίζεται ως βασικό πρόδρομο στοιχείο για τον σχηματισμό της αδενίνης, μιας από τις νουκλεοβάσεις που σχηματίζουν τόσο το DNA όσο και το RNA σε ζωντανούς οργανισμούς.
Ο πρωτοαστέρας IRAS16293-2422 B είναι πολύ καλά μελετημένος στον αστερισμό του Οφιούχου, σε μια περιοχή σχηματισμού νέων άστρων γνωστή ως rho Ophiuchi, περίπου 450 έτη φωτός από τη Γη.
Η έρευνα διεξήχθη επίσης στο Κέντρο Αστροβιολογίας στην Ισπανία, το INAF-Osservatorio Astrofisico di Arcetri στην Ιταλία, το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο και το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμινσόνια στις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Shaoshan Zeng, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: “Έχουμε δείξει ότι αυτό το σημαντικό προ βιοτικό μόριο μπορεί να σχηματιστεί στο υλικό από το οποίο προκύπτουν αστέρια και πλανήτες, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στον εντοπισμό των διαδικασιών που μπορεί να έχουν οδήγησε στην προέλευση της ζωής πάνω στη Γη “.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter / submillimetre Array (ALMA) στη Χιλή για να αποκαλύψουν στοιχεία για την παρουσία γλυκολονιτριλίου στο διαστρικό υλικό από το οποίο σχηματίζεται το αστέρι.
Γλυκολονιτρίλιο
Με τα δεδομένα από το τηλεσκόπιο ALMA, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τις χημικές υπογραφές του γλυκολιτριλίου και να προσδιορίσουν τις συνθήκες στις οποίες βρέθηκε το μόριο. Επίσης, χρησιμοποιώντας ένα χημικό μοντέλο μοντελοποίησαν τα παρατηρούμενα δεδομένα και αυτό τους επέτρεψαν να διερευνήσουν τις χημικές διεργασίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση της προέλευσης αυτού του μορίου.