Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Το πρώτο φωτόνιο που τηλεμεταφέρθηκε με επιτυχία από τη Γη σε ένα κινέζικο δορυφόρο

Written by Δ.Μ.

Το 2017 οι Κινέζοι εκτόξευσαν τον δορυφόρο Micius, που πήρε το όνομά του από έναν αρχαίο Κινέζο φιλόσοφο που πέθανε το 391 π.Χ. Ο δορυφόρος Micius βρίσκεται σε μια σύγχρονη τροχιά με τον Ήλιο και σε ύψος 500 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να ταξιδεύει πάνω από το ίδιο σημείο ακριβώς της Γης και την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Το 2017 οι Κινέζοι εκτόξευσαν τον δορυφόρο  Micius, που πήρε το όνομά του από έναν αρχαίο Κινέζο φιλόσοφο που πέθανε το 391 π.Χ. Ο δορυφόρος Micius βρίσκεται σε μια σύγχρονη τροχιά με τον Ήλιο και σε ύψος 500 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να ταξιδεύει πάνω από το ίδιο σημείο ακριβώς της Γης και την ίδια ώρα κάθε μέρα.

micius-satellite

Ο Micius είναι πολύ σημαντικός για κβαντικά πειράματα. Έχει ένα πολύ ευαίσθητο δέκτη που μπορεί να ανιχνεύσει τις κβαντικές καταστάσεις μεμονωμένων φωτονίων που αποστέλλονται από το έδαφος στον δορυφόρο. Το πείραμα αυτό είναι πολύ χρήσιμο στα πειράματα της διεμπλοκής, της κρυπτογράφησης και της τηλεμεταφοράς.

Ο δορυφόρος Micius κινείται σε ένα ύψος 500 χιλιομέτρων και για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απόστασης, τα φωτόνια που κάνουν το ταξίδι ταξιδεύουν μέσα στο κενό. Για να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση της ατμόσφαιρας η κινεζική ομάδα δημιούργησε τον επίγειο σταθμό της στο Ngari στο Θιβέτ, σε υψόμετρο πάνω από 4.000 μέτρα. Έτσι, η απόσταση από το σταθμό έως το δορυφόρο κυμαίνεται από 1.400 χιλιόμετρα όταν είναι κοντά στον ορίζοντα σε 500 χιλιόμετρα όταν είναι ψηλά.

Για να εκτελέσει το πείραμα, η κινεζική ομάδα δημιούργησε πεπλεγμένα ζεύγη φωτονίων στο έδαφος με ρυθμό περίπου 4.000 ανά δευτερόλεπτο. Έπειτα έστειλαν ένα από αυτά τα φωτόνια στον δορυφόρο, ο οποίος περνούσε κάθε μέρα από πάνω τους τα μεσάνυχτα. Διατήρησαν δε το άλλο πεπλεγμένο φωτόνιο στο έδαφος.

Τέλος, μέτρησαν τα φωτόνια στο έδαφος και στην τροχιά για να επιβεβαιώσουν ότι έγινε η διεμπλοκή και ότι μπόρεσαν να τηλεμεταφέρουν φωτόνια με αυτόν τον τρόπο. Σε 32 ημέρες, έστειλαν εκατομμύρια φωτόνια και βρήκαν θετικά αποτελέσματα σε 911 περιπτώσεις.

“Αναφέρουμε την πρώτη κβαντική τηλεμεταφορά ανεξάρτητων qubits ενός μοναδικού φωτονίου από ένα παρατηρητήριο του εδάφους σε ένα δορυφόρο χαμηλού ύψους – μέσω ενός καναλιού προς τα πάνω – σε απόσταση έως και 1400 χλμ”, λέει η κινεζική ομάδα.

Μετά από ένα χρόνο η επιστημονική ομάδα του Micius δημοσίευσε τα αποτελέσματα των πρώτων πειραμάτων της. Χρησιμοποίησαν τον Micius για να τηλεμεταφέρουν με επιτυχία το πρώτο αντικείμενο από το έδαφος στον δορυφόρο.  Η τεχνική βασίζεται στο περίεργο φαινόμενο της διεμπλοκής. Αυτό συμβαίνει όταν δύο κβαντικά αντικείμενα, όπως τα φωτόνια, σχηματίζονται την ίδια στιγμή στο έδαφος και στο διάστημα και έτσι μοιράζονται τις ίδιες ιδιότητες. Από τεχνική άποψη, περιγράφονται με την ίδια κυματική συνάρτηση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιο αντικείμενο έχει τηλεμεταφερθεί από τη Γη σε τροχιά και επίσης σπάει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση σε μία διεμπλοκή.

Το πείραμα δείχνει επίσης την σαφή κυριαρχία της Κίνας και το προβάδισμα σε έναν τομέα που μέχρι τώρα ήταν υπό την κυριαρχία της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Την δημοσίευση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ .

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share