Για να μπορέσετε να αποτυπώσετε εξαιρετικά πορτρέτα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, από τον σωστό φωτισμό και τον ιδανικό εξοπλισμό φωτογραφικών μηχανών μέχρι τη δημιουργική εμφάνιση και το θέμα. Η φωτογράφηση των μωρών , για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιάσει εντελώς διαφορετικές προκλήσεις από τη λήψη πορτρέτων ενηλίκων. Εδώ θα επικεντρωθούμε στις κορυφαίες 10 συμβουλές σύνθεσης για εντυπωσιακές φωτογραφίες πορτρέτου.
1. Κανόνας τρίτων
Ίσως μια από τις πρώτες τεχνικές σύνθεσης που ένας φωτογράφος μαθαίνει είναι ο κανόνας των τρίτων . Σε πορτραίτα, είναι καλύτερο να συνθέσετε τη φωτογραφία, ώστε τα μάτια του ατόμου να βρίσκονται στο πάνω τρίτο της εικόνας. Η εξαίρεση από αυτό είναι όταν η φωτογραφία πορτρέτου περιλαμβάνει όλο το σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο μπορεί να τοποθετηθεί είτε στο κάτω τρίτο της εικόνας είτε στο αριστερό ή το δεξί τρίτο.
2. Συμπεριλάβετε την υφή (λεπτομέρειες)
Προσθέστε ενδιαφέρον και λεπτομέρειες στη φωτογραφική σας πορτραίτο, συμπεριλαμβάνοντας υφή (λεπτομέρειες) στις εικόνες σας . Τοποθετήστε το θέμα σας σε φόντο που έχει υφή αντίθεσης. Για παράδειγμα, τραχύς φλοιός δέντρου πίσω από την ομαλότητα του προσώπου ενός παιδιού ή ένα κοντινό πλάνο ενός ζαρωμένου προσώπου, ενάντια στο απαλό δέρμα ενός νεογέννητου παιδιού.
3. Γεμίστε με το θέμα το πλαίσιο σας
Για να εξαλείψετε ανεπιθύμητες περισπασμούς στην φωτογραφία πορτρέτου, συνθέστε τη λήψη σας, έτσι ώστε το πρόσωπο του θέματος να γεμίσει το πλαίσιο. Η πλήρωση του πλαισίου σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσθέσετε την υφή και τις λεπτομέρειες στις φωτογραφίες σας – οι γραμμές, οι ρυτίδες, ο ιδρώτας και οι λεπτότερες λεπτομέρειες των ματιών θα ξεχωρίζουν περισσότερο. Βάλτε επίσης το θέμα σας να κάθεται σε ένα σκαμνί ή να κλίνει σε ένα δέντρο.
4. Ρηχό βάθος πεδίου
Ένας άλλος τρόπος για να εξαλείψετε το υπόβαθρο που συχνά αποσπά την προσοχή, είναι να εστιάσετε στο θέμα σας με ευκρίνεια. Δημιουργήστε ένα μικρό βάθος πεδίου με ένα μεγάλο άνοιγμα (μικρός αριθμός f-stop πχ f 2.8). Επίσης, για να αποκτήσετε ένα μικρό βάθος πεδίου, μην έχετε το αντικείμενο πολύ κοντά σε οποιοδήποτε αντικείμενο του φόντου, γιατί η φωτογραφική μηχανή σας θα προσπαθήσει να εστιάσει τόσο στο φόντο όσο και στο θέμα σας (εάν φωτογραφίζετε αυτόματα, δηλαδή) .
5. Δώστε σωστή κατεύθυνση στο σώμα
Στην τοποθέτηση του αντικειμένου σας, εξετάστε την κατεύθυνση του σώματος και / ή των ματιών του. Συνθέστε τη φωτογραφία σας έτσι ώστε το θέμα να έχει χώρο για να κοιτάξει και να μην είναι τοποθετημένο έτσι ώστε το σώμα του να δείχνει αμέσως έξω από το πλαίσιο.
6. Χρησιμοποιήστε ευθείες καθοδηγητικές γραμμές
Δώστε προσοχή στο θέμα σας συνθέτοντας την εικόνα σας για να συμπεριλάβετε ευθείες γραμμές . Κάτι τέτοιο θα κατευθύνει τα μάτια του θεατή στο επιθυμητό σημείο εστίασής σας, είτε είναι το άτομο γενικά, είτε κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως τα μάτια ή τα χέρια του θέματος σας.
7. Σύνθεση πλαισίων
Παρόμοια με τη χρήση καθοδηγητικών γραμμών σε πορτραίτο, η σύνθεση είναι επίσης ένας δημιουργικός τρόπος για να επιστήσετε την προσοχή στο θέμα σας και να βοηθήσετε να προσθέσετε ένα μεγάλο στοιχείο ενδιαφέροντος.
8. Διαφορετικές Γωνίες / Προοπτικές
Μερικές φορές η εξάλειψη της απόσπασης της προσοχής από το θέμα είναι απλώς θέμα μετακίνησης της κάμερας σε μια άλλη θέση. Για να αξιοποιήσετε καλύτερα την προοπτική, δουλέψτε για να αλλάξετε τη γωνία της φωτογραφικής σας μηχανής. Συχνά με τη μετακίνηση λίγο προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, ή υψηλότερα ή χαμηλότερα, μπορείτε να μην φαίνεται έντονα ένα κλαδί δέντρου ή ένα τηλεφωνικό σύρμα. Οι φωτογραφίες μπορούν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές εάν φωτογραφίζετε από διαφορετικές οπτικές γωνίες .
9. Δημιουργείστε με το χρώμα
Τα χρώματα υψηλής αντίθεσης μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να φτιάξετε μια φωτογραφία τέλειου πορτρέτου. Χρησιμοποιώντας τον τροχό χρωμάτων ως οδηγό, επιλέξτε ένα χρώμα φόντου σε αντίθεση με το χρώμα που φορά το θέμα σας. Για παράδειγμα, αν το θέμα σας φορά ένα κόκκινο πουκάμισο, χρησιμοποιήστε ένα πράσινο φόντο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας για να έχετε επιλεκτικό χρωματισμό. ένα ασπρόμαυρο πορτραίτο με μόνο τα μάτια του υποκειμένου ή άλλο επιλεγμένο στοιχείο σε χρώμα μπορεί να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.
10. Χρησιμοποιήστε πλαίσιο για να συγκεντρώσετε όλη την προσοχή στο θέμα σας
Αντί να εξαλείψετε το περιβάλλον, χρησιμοποιήστε το! Οι πόρτες, τα παράθυρα, τα κιόσκια είναι όλες δημιουργικές λύσεις που επιτρέπουν τη μέγιστη εστίαση στο θέμα και το έντονο οπτικό ενδιαφέρον.
11. Σπάστε τους Κανόνες
Όπως και με οποιαδήποτε μορφή φωτογραφίας, μην φοβάστε να σπάσετε τους κανόνες. Ξεχάστε τον κανόνα των τρίτων ή τον “σωστό” τρόπο ενσωμάτωσης των κορυφαίων γραμμών κάποτε, ίσως να είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα!