Η ζωή στη Γη μπορεί να είχε πάρει το εναρκτήριο λάκτισμα από μετεωρίτες που βομβάρδιζαν τον πλανήτη μας πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, προτείνει μια νέα μελέτη.
Οι αστρονόμοι παρατηρούν το νυχτερινό ουρανό για μια βροχή μετεωριτών. Πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, η Γη είχε επανειλημμένα πληγεί από μεγάλους μετεωρίτες που την είχαν προσβάλει με σφοδρότητα, ενώ έλιωσαν και την επιφάνεια του πλανήτη
Μέχρι τώρα οι πλανητικοί οι επιστήμονες πίστευαν ότι τίποτα δεν θα είχε επιβιώσει από τον «βαρύ βομβαρδισμό». Όμως τώρα μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Άμπερντην ισχυρίστηκε ότι τα μικρόβια – οι πρωτόγονες μορφές της ζωής – επέζησαν από το μαζικό μπαράζ των συγκρούσεων, καταφεύγοντας σε μεγάλα βάθη – και πράγματι ευημερούν ακόμα και τώρα στις θερμοκρασίες που δημιουργήθηκαν.
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν σιδηροπυρίτη σε έναν κρατήρα κοντά στο Devon Island, ένα ερημικό μέρος στην καναδική αρκτική ζώνη, ο οποίος είχε αποτεθεί από ένα είδος μικροβίου που αρέσκεται στην θερμότητα και είναι, επίσης, ικανό να ανθέξει σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν το σημείο ζέσεως του νερού.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς τους ειδικούς, τα υπερθερμόφιλα μικρόβια (hyperthermophiles) είχαν αποικίσει όλο τον κρατήρα του Haughton - πλάτους 18 χιλιομέτρων και τουλάχιστον 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, αναφέροντας ότι θα ήταν σε θέση να ζουν σε μεγάλα βάθη ακόμα και στο σκοτάδι, ένας τόπος που είναι γνωστός ως η "βαθιά βιόσφαιρα».
Όταν η Γη ήταν μικρή, ούτε 500 εκατομμυρίων ετών, είχε επανειλημμένα πληγεί από μεγάλους μετεωρίτες (απομεινάρια της δημιουργίας του πλανητικού συστήματος), που θα την είχαν προσβάλει με πρωτοφανή σφοδρότητα ενώ θα έλιωσαν ακόμα και την βραχώδη επιφάνεια του πλανήτη μας. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες νόμιζαν ότι η πρωτόγονη ζωή δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει σε αυτό τον σφοδρό βομβαρδισμό.
Αλλά η ανάλυσή του ορυκτού σιδηροπυρίτη έδειξε πως τα αρχαία μικρόβια θα μπορούσαν να επιβιώσουν μετά και τον βομβαρδισμό των μετεωριτών, μέσω ενός συνδυασμού αφενός μιας διαβίωσης κάτω από το έδαφος και αφετέρου εισερχόμενα μέσα στο εσωτερικό των βράχων, ενώ αυτοί οι βράχοι ήταν ακόμα πολύ καυτοί.
Έτσι ο βομβαρδισμό των αστεροειδών είναι πολύ πιθανό να οδήγησε στις πρωτόγονες μορφές της ζωής σε μια άνθηση παρά να τις εξαφάνισε.
Τα ευρήματά αυτά των επιστημόνων συμπληρώνουν ένα ολοένα αυξανόμενο σύνολο αποδείξεων ότι υπάρχει τώρα αρκετή ζωή στον πλανήτη μας, που ζει βαθιά κάτω από την επιφάνεια χωρίς να την βλέπουμε. Μάλιστα αυτή υπάρχει εκεί όπου μπορεί να πρωτοξεκίνησε η ζωή πάνω στη Γη.
"Παρόμοιοι κρατήρες από μετεωρίτες με παρόμοια ορυκτά βρίσκουμε και στον πλανήτη Άρη, και η εργασία αυτή αναδεικνύει μια προσέγγιση που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναζητήσουμε στοιχεία για τη ζωή εκεί πάνω”, αναφέρει ο καθηγητής Parnell, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.
Πηγή: ANI
Leave a Comment