Το τηλεσκόπιο TESS της NASA συνεχίζει τις ανακαλύψεις του, εντοπίζοντας αυτή τη φορά τρεις εξωπλανήτες, με μια σχετικά κοντινή υπερ-Γαία σε απόσταση 31 ετών φωτός από τη Γη. Μάλιστα, ο εξωπλανήτης GJ357d, στην κατεύθυνση του αστερισμού της Ύδρας, ο οποίος έχει μέγεθος περίπου διπλάσιο του δικού μας πλανήτη και εξαπλάσια μάζα, είναι πιθανό να διαθέτει συνθήκες φιλόξενες για ζωή, ακόμη και νερό στην επιφάνεια του, κάτι που πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στο μέλλον. Είναι ο πρώτος πιθανώς κατοικήσιμος εξωπλανήτης που ανακαλύπτεται από το TESS.
Αυτό το διάγραμμα δείχνει τη διάταξη του συστήματος GJ 357. Οι τροχιές του πλανήτη μέσα στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα, δηλαδή την τροχιακή περιοχή όπου μπορεί να υπάρχει υγρό νερό πάνω στην επιφάνεια ενός βραχώδους πλανήτη. Εάν έχει πυκνή ατμόσφαιρα, κάτι που θα απαιτήσει μελλοντικές μελέτες, το GJ 357 d θα μπορούσε να είναι αρκετά ζεστό ώστε να επιτρέπει την παρουσία υγρού νερού.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, που έκανε τη σχετική δημοσίευση, βρήκε ότι ο GJ357d χρειάζεται σχεδόν 56 μέρες για μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο του (αυτή είναι η διάρκεια του έτους του), κινούμενος περίπου στο ένα πέμπτο της απόστασης της Γης από τον Ήλιο. Η σύνθεση του είναι προς το παρόν άγνωστη.
Αυτή η απεικόνιση δείχνει μία ερμηνεία για το τι μπορεί να είναι το GJ 357d.
Οι νέοι κόσμοι περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται GJ 357, ένας νάνος τύπου Μ περίπου το ένα τρίτο της μάζας και του μεγέθους του Ήλιου και περίπου 40% πιο ψυχρό από το αστέρι μας. Το σύστημα βρίσκεται 31 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Ύδρα. Τον Φεβρουάριο, οι κάμερες TESS παρακολούθησαν το αστέρι κάθε 3,9 ημέρες, αποκαλύπτοντας την παρουσία ενός εξωπλανήτη – ενός κόσμου πέρα από το ηλιακό μας σύστημα – που περνάει μπροστά από το άστρο του κατά τη διάρκεια κάθε τροχιάς και μειώνει για λίγο το φως του αστεριού.
Η Diana Kossakowski του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη δήλωσε ότι «ο GJ357d δέχεται περίπου την ίδια ποσότητα αστρικής ενέργειας από το άστρο του, με αυτή που δέχεται ο ‘Αρης από τον Ήλιο. Αν αυτός ο πλανήτης έχει πυκνή ατμόσφαιρα, κάτι που θα χρειασθεί περαιτέρω μελέτες για να προσδιορισθεί, θα μπορεί να παγιδέψει αρκετή θερμότητα για να ζεστάνει τον πλανήτη και παράλληλα να επιτρέψει την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια του».
Μαζί με τον εν λόγω εξωπλανήτη, βρέθηκαν άλλοι δύο, ο GJ357b, ένας πλανήτης περίπου 22% μεγαλύτερος από τη Γη, ο οποίος κινείται υπερβολικά κοντά στο μητρικό άστρο του, έχοντας θερμοκρασία περίπου 254 βαθμών Κελσίου στην επιφάνεια του (γι’ αυτό χαρακτηρίσθηκε «καυτή Γη»), καθώς και ο GJ357c, τουλάχιστον τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος από τη Γη και με πιθανή θερμοκρασία 127 βαθμών, σύμφωνα με τη NASA.
Οι τρεις εξωπλανήτες κινούνται γύρω από το άστρο GJ357, ένα νάνο που έχει το ένα τρίτο του μεγέθους και της μάζας του Ήλιου μας, ενώ είναι κατά 40% ψυχρότερος.
ΑΠΕ – Πηγή