Είναι ίσως το πιο παράξενο από όλα τα φεγγάρια, διότι είναι τόσο παράξενα οικεία. Ο Τιτάνας είναι διπλάσιος από τη δική μας Σελήνη και έχει μια πυκνή ατμόσφαιρα παγωμένης αιθαλομίχλης πορτοκαλί χρώματος.
Η πρόσφατη αποκάλυψη του προσώπου του Τιτάνα έδειξε πως έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η Γη: λίμνες, λόφους και σπήλαια, διακλαδώσεις ποταμών, κάμπους με λάσπη και αμμόλοφους σαν τις ερήμους. Η παχιά ατμόσφαιρα από άζωτο έχει ομίχλες, υγρασία και σύννεφα βροχής.
Όπως σχολίασε ένας επιστήμονας, όταν μας ήρθαν οι πρώτες εικόνες από την διαστημοσυσκευή Huygens το 2005, μοιάζει ακριβώς με την Αγγλία.
Τα φαινόμενα όμως απατούν. Ο Τιτάνας στρέφεται γύρω από τον Κρόνο, σε 10-πλάσια απόσταση από τον ήλιο από όσο είναι η Γη. Κάτω από αυτόν τον αδύναμο ήλιο η επιφάνειά του φτάνει μόνο στους -180° C. Κάθε ποσότητα νερού γίνεται πάγος που είναι αρκετά σκληρός για να σχηματίσει οροσειρές.
Δεξιά: Τα ασυνήθιστα μαύρα σχήματα σε αυτήν την εικόνα από το ραντάρ του Cassini που βρίσκονται στην βόρεια πολική περιοχή του Τιτάνα, πιστεύεται ότι είναι ρευστές λίμνες μεθανίου-αιθανίου
Η βροχή, τα ποτάμια και οι λίμνες που είδε η διαστημοσυσκευή Huygens είναι στην πραγματικότητα υγροί υδρογονάνθρακες που θα ήταν αέρια στην ευχάριστη θερμοκρασία της Γης. Πρόσφατες εκτιμήσεις μάλιστα αναφέρουν ότι οι λίμνες είναι από 80% αιθάνιο, με λίγο προπάνιο, μεθάνιο και ακετυλένιο, τα οποία οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή τροφής για την όποια μορφή ζωής του Τιτάνα, σύμφωνα με αστροβιολόγους.
Αν δε έχει αναπτυχθεί κάποια μορφή εξωγήινης ζωή πάνω στον Τιτάνα, αυτή θα είναι πολύ παράξενη, άκρως δύσοσμη και ιδιαιτέρως εκρηκτική, σε σύγκριση με τη ζωή στον πλανήτη μας, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του αστροβιολόγου William Bains του ΜΙΤ, ο οποίος προειδοποιεί ότι μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων!…
Ο Bains αναφέρει ότι «το Χόλυγουντ θα είχε προβλήματα με αυτούς τους εξωγήινους…».
Όπως είπε, μια τέτοια εξωγήινη μορφή ζωής, αν επιβιβαζόταν σε ένα γήινο διαστημικό σκάφος, θα άρχισε να βράζει, θα έσκαγε και οι φλόγες θα σκότωναν τους πάντες τριγύρω. Επιπλέον, «η μπόχα της αναπνοής της θα ήταν απίστευτα ανυπόφορη»! Αλλά όπως λέει αυτά τα…προβληματάκια δεν θα έπρεπε να μας αποθαρρύνουν.
Η έρευνα του Bains εστιάζει στο πόσο «εξωτική» και ακραία μπορεί να είναι η χημεία μιας εξωγήινης ζωής. Εξηγεί ότι η ζωή χρειάζεται ένα υγρό. Ακόμα και στην πιο ξηρή έρημο της Γης τα φυτά χρειάζονται νερό για να λειτουργήσει ο μεταβολισμός τους.
Έτσι, αν υπάρχει ζωή στον Τιτάνα, θα πρέπει να έχει αίμα βασισμένο στο υγρό μεθάνιο και όχι στο νερό. Αυτό σημαίνει μια ριζικά διαφορετική χημεία. Τα μόρια θα προέρχονται από μια ευρύτερη ποικιλία στοιχείων σε σχέση με τα γήινα στοιχεία, όμως παράλληλα θα αντιδρούν πολύ περισσότερο από χημικής απόψεως».
Ο μεταβολισμός με βάση το υγρό μεθάνιο εκτιμάται ότι στηρίζεται σε μόρια μικρότερα και περισσότερα από τη γήινη βιοχημεία. Η γήινη ζωή χρησιμοποιεί περίπου 700 μόρια.
Η βιοχημεία στον Τιτάνα πιθανότατα θα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα μόρια από περισσότερα στοιχεία (π.χ. θειάφι και φώσφορο), πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι εξωγήινες μορφές ζωής θα μυρίζουν πολύ άσχημα (για τις γήινες μύτες!) και ταυτόχρονα θα είναι πολύ ασταθείς (για τα γήινα δεδομένα) και έτοιμες να εκραγούν.
Λόγω της ανεπάρκειας ηλιακής ενέργειας σε σχέση με τη Γη, ο Bains θεωρεί πάντως ότι είναι απίθανο να έχουν αναπτυχθεί στον Τιτάνα μορφές ζωής τύπου δεινοσαύρων. Πιο πιθανή θεωρεί την ύπαρξη οργανισμών σαν τις λειχήνες –βρωμερών πάντως και εκρηκτικών.
Ας σημειωθεί ότι πριν δισεκατομμύρια χρόνια, ίσως και η Γη να είχε καλυφθεί με ένα πέπλο ατμοσφαιρικής ελαφριάς ομίχλης όπως αυτό που σήμερα έχει ο Τιτάνας. Με αυτό τον τρόπο θα έδινε οργανικά μόρια σαν τροφή για να σχηματιστούν οι πρώτες μορφές ζωής στη Γη. Σήμερα νομίζουμε ότι η ατμόσφαιρα του Τιτάνα, η οποία περιέχει οργανικά σωματίδια – σαν αερόλυμα – τα οποία σχηματίζονται όταν αντιδρά το φως του ήλιου με το μεθάνιο, μπορεί να προσφέρει τις ενδείξεις για το γήινο κλίμα, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι πρωτόγονοι οργανισμοί πριν 3,6 δισεκατομμύρια έτη.
Πηγές: New Scientist, space.com, physics4u
Δείτε και τα σχετικά άρθρα:
Leave a Comment