Αστροφυσική, Διάστημα

Περιέχει ενδείξεις το κέντρο του Γαλαξία μας για την προέλευση της ζωής;

Επιστήμονες χρησιμοποιούν το γιγαντιαίο Τηλεσκόπιο Green Bank (GBT) για να αναζητήσουν στο Sagittarius B2(N), ένα γιγάντιο μοριακό νέφος κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας κάπου 25.000 έτη φωτός από τη Γη, για νέα, σύνθετα μόρια στο διαστρικό χώρο που μπορεί να είναι οι πρόδρομες ουσίες για τη ζωή.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Επιστήμονες χρησιμοποιούν το γιγαντιαίο Τηλεσκόπιο Green Bank (GBT) για να αναζητήσουν στο Sagittarius B2(N), ένα γιγάντιο μοριακό νέφος κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας κάπου 25.000 έτη φωτός από τη Γη, για νέα, σύνθετα μόρια στο διαστρικό χώρο που μπορεί να είναι οι πρόδρομες ουσίες για τη ζωή.

Sagittarius_giiant_molecular_cloud

"Νέφη όπως αυτό αποτελούν την πρώτη ύλη για τα νέα αστέρια και τους πλανήτες. Γνωρίζουμε ότι φτιάχνονται προβιοτικά μόρια σε τέτοια νέφη πολύ πριν τον σχηματισμό των άστρων και των πλανητών. Υπάρχει δε μια πιθανότητα ότι ορισμένα από αυτά τα διαστρικά μόρια να καταφέρνουν να βρίσκουν το δρόμο τους προς την επιφάνεια των νέων πλανητών, όπως έγινε στην Γη στις πρώτες της στιγμές, και έτσι να βοηθούν την έναρξη της χημείας της ίδιας της ζωής. Για πρώτη φορά, έχουμε τώρα τη δυνατότητα να κάνουμε μια πολύ διεξοδική και μεθοδική αναζήτηση για να βρούμε όλες τις χημικές ουσίες στα νέφη αυτά, " λέει ο Anthony Remijan, του Εθνικού Ραδιο-Αστρονομικού Παρατηρητήριο (NRAO).

Καθώς τα μόρια περιστρέφονται και πάλλονται, εκπέμπουν ραδιοκύματα σε συγκεκριμένες συχνότητες. Κάθε μόριο έχει ένα μοναδικό τρόπο να βγάζει αυτές τις συχνότητες, που ονομάζονται φασματικές γραμμές, που αποτελούν το «δακτυλικό αποτύπωμα" που χαρακτηρίζει αυτό το μόριο. Οι εργαστηριακές δοκιμές μπορεί να καθορίσουν το μοτίβο των φασματικών γραμμών που προσδιορίζουν ένα συγκεκριμένο μόριο.

Οι περισσότερες μέχρι τώρα ανακαλύψεις προήλθαν από την ταυτοποίηση του μοτίβου ενός μορίου πρώτα στο εργαστήριο και στη συνέχεια, ψάχνοντας με ένα ραδιοτηλεσκόπιο το σύνολο αυτών των φασματικών γραμμών σε μια περιοχή του ουρανού. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί περισσότερα από 140 διαφορετικά μόρια με αυτό τον τρόπο στο διαστρικό χώρο.

GBT Molecules Το ραδιοτηλεσκόπιο GBT θα ανακαλύψει μια πληθώρα βιομορίων

Η νέα μελέτη αντιστρέφει αυτή την διαδικασία. Οι αστρονόμοι θα χρησιμοποιήσουν το Τηλεσκόπιο GBT για να μελετήσουν ένα νέφος αερίου και σκόνης με άκρα λεπτομέρεια, βρίσκοντας πρώτα το σύνολο των φασματικών γραμμών, και στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να τα ταιριάξουν με τα φασματικά μοτίβα χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό.

Οι αστρονόμοι θα προβούν σε μια διεξοδική έρευνα του διαστρικού νέφους σε ένα ευρύ φάσμα ραδιοσυχνοτήτων, μεταξύ 300 MHz έως 50 GHz. Η τεχνική αυτή, όπως είπαν, θα τους επιτρέψει να ανακαλύψουν μόρια που διαφεύγουν από τις ως τώρα παρατηρήσεις.

“Αυτή η στρατηγική δεν ήταν δυνατόν να γίνει σε συχνότητες μεταξύ 300 MHz και 50 GHz, πριν από το GBT. Οι τεράστιες δυνατότητες αυτού του τηλεσκοπίου επιτρέπει να ανοίξει μια νέα εποχή στην αστροψχημεία", δήλωσε ο Jan M. Hollis, της NASA.

«Με βάση προηγούμενες μελέτες, υπάρχει μια σειρά πολύπλοκων, προβιοτικών μορίων που νομίζουμε ότι βρίσκονται σε τέτοια μοριακά νέφη, αλλά μόνο με την προσέγγιση με το GBT θα συλλάβουμε όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να τα ανακαλύψουμε," τονίζει ο Remijan.

"Τα σύνθετα οργανικά μόρια που σχηματίζονται στο διαστρικό χώρο είναι αναμφισβήτητα οι θεμελιώδεις δομικές μονάδες της αστροβιολογίας. Η πλήρης απογραφή των εν λόγω μορίων σε αυτό το νέφος θα μας προσφέρει ένα πλεονέκτημα στην κατανόηση των φυσικών συνθηκών σε αυτό το νέφος και τα πρώτα χημικά βήματα προς τη ζωή», δήλωσε ο Phil Jewell, της NRAO.

Εφόσον μάλιστα η έρευνα με το GBT συνεχιστεί, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να ανακοινώσουν τα δεδομένα τους στην επιστημονική κοινότητα. Επιπλέον, δίνουν το λογισμικό τους ώστε να βοηθήσει κι άλλους επιστήμονες να βρουν στοιχεία για νέα μόρια.

Πηγή: NRAO

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share