Παρά την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, τα αιτήματα και ο ζήλος για περισσότερες εξελίξεις στην Ιατρική δεν «πάγωσαν» εν μέσω πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό η παγκοσμίου φήμης κλινική των ΗΠΑ «Cleveland» αποφάνθηκε πρόσφατα για τις 10 ιατρικές καινοτομίες που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τον τρόπο που ασκείται η ιατρική το νέο έτος.
1. Οι αιμοσψαιρινοπάθειες (οι πιο γνωστές είναι η δρεπανοκυτταρική νόσος και η θαλασσαιμία) οφείλονται σε ένα γενετικό έλλειμμα της αιμοσφαιρίνης, με αποτέλεσμα την παραγωγή μειωμένων και μη λειτουργικών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όμως, μία πειραματική γονιδιακή θεραπεία που προλαμβάνει σχετικές επιπλοκές φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη.
2. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια και αυτοάνοση νόσος, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένα υποσύνολο των ασθενών διαγιγνώσκεται με πρωτοπαθή, προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας που σημαίνει ότι η νόσος εξελίσσεται σταδιακά χωρίς εξάρσεις και υφέσεις. Για τις περιπτώσεις αυτές ένα νέο (εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ – FDA) θεραπευτικό μονοκλωνικό αντίσωμα αποτελεί την πρώτη και μοναδική θεραπεία.
3. Η απομακρυσμένη παρακολούθηση των εμψυτεύσιμων συσκευών, όπως είναι οι βηματοδότες και οι απινιδωτές, αποτελεί ουσιαστικό μέρος της φροντίδας των ασθενών. Με την τεχνολογία Bluetooth επιτρέπεται στους ασθενείς αλλά και στους θεράποντες ιατρούς (μέσω των κινητών τους) η εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να εντοπίσουν δυνητικά απειλητικά επεισόδια.
4. Η εύρεση των ρυθμιστών CFTR σηματοδότησε μια ανακάλυψη -σταθμό για την αντιμετώπιση της κυστικής ίνωσης, μιας νόσου που προκαλεί συστηματικές αναπνευσπκές λοιμώξεις περιορίζοντας σταδιακά την αναπνευστική ικανότητα. Εν τούτοις τα φάρμακα αυτά που αναπτύχθηκαν πρόσφατα διαπιστώθηκαν αποτελεσματικά για ένα υποσύνολο ασθενών. Όμως ένα νέο φάρμακο συνδυασμού φαίνεται να παρέχει ανακούφιση σε ασθενείς με την πιο κοινή μετάλλαξη του γονιδίου CF (F508 Del) που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 90% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση.
5. Καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη εμβόλιο, οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με ηπατίτιδα C περιορίζονται στη φαρμακευτική αγωγή, που πολλές φορές συνοδεύεται από ανεπιθύμητες παρενέργειες ή είναι αποτελεσματικές για ορισμένους γονότυπους της νόσου. Ομως, ένα νέο φάρμακο συνδυασμένης σταθερής δόσης έχει βελτιώσει σημαντικά τη θεραπεία, καθώς φαίνεται να είναι κατά 90% αποτελεσματική για τους γονότυπους 1-6.
6. Τα πρόωρα μωρά χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα – συμπεριλαμβανομένων των βρεφών με αναπνευστική ανεπάρκεια. Στο πλαίσιο αυτό και σε αντίθεση με τον μηχανικό αερισμό, μια πρόσφατη, μη επεμβατική, μέθοδος (b – CPAP) παρέχει συνεχή θετική πίεση των αεραγωγών στα νεογέννητα για τη διατήρηση του όγκου των πνευμόνων κατά την εκπνοή. Επιπλέον, η ταλάντωση αντί της συνεχούς πίεσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.
7. Η τρέχουσα πανδημία ανέδειξε την ανάγκη ενός υβριδικού μοντέλου παρακολούθησης των ασθενών. Ειδικότερα, και πέρα από την κλινική εξέταση, σε έκτακτες περιπτώσεις η τηλεϊατρική αποδείχτηκε ένα σημαντικό «εργαλείο» καθώς αναγνωρίστηκε ως ένα αποτελεσματικό εικονικό μοντέλο φροντίδας των χρονίως πασχόντων.
8. Η αιμορραγία μετά τον τοκετό είναι μια επείγουσα κατάσταση και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις νέες μητέρες. Κατά κανόνα η αντιμετώπισή της είναι φαρμακευτική ή χειρουργική, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοπόιούνται και μη επεμβατικές μέθοδοι (μπαλόνι) που συμπιέζουν το σημείο αιμορραγίας. Η πιο πρόσφατη μέθοδος είναι μια συσκευή επιπωματισμού που εισάγεται εγκάρσια στην κοιλότητα της μήτρας. Ο νέος αυτός τρόπος αντιμετώπισης χρησιμοποιεί την αρνητική πίεση αναγκάζοντας τον μυ να κλείσει τα αγγεία. Πρόκειται για μια λύση χαμηλής τεχνολογίας και κόστους που μπορεί να σώσει ζωές στις αναπτυσσόμενες χώρες.
9. Υπολογίζεται ότι ένας στους εννέα άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη σε κάποια στιγμή στη ζωή του. Και παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος την τελευταία δεκαετία, η νόσος παραμένει δεύτερη αιτία θανάτου ανά τον κόσμο. Ομως δύο αναστολείς PARP – που είναι γνωστοί για την αντιμετώπιση γυναικολογικών καρκίνων – φαίνεται πως καθυστερούν σημαντικά (και) την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη αλλάζοντας τον ορίζοντα της θεραπείας.
10. Περίπου 1,2 εκατομμύρια Έλληνες υποφέρουν από ημικρανίες ενώ στην Αμερική αντίστοιχα η ημικρανία ταλαιπωρεί περισσότερους από 38 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, μόλις το 2018 αναπτύχθηκαν φάρμακα αποκλειστικά κατά της ημικρανίας, παρεμβαίνοντας στο πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP) και το οποίο εμπλέκεται στις διαδικασίες που «πυροδοτούν» σοβαρούς πονοκεφάλους. Ενεργά συνταγογραφημένα το 2020 σας ΗΠΑ, αυτή η νέα κατηγορία φαρμάκων σηματοδοτεί μια νέα θεραπευτική εποχή σε όλον τον κόσμο.
11. Ολογραφική ανατομία Η Microsoft εργάζεται σε ακουστικά που δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα που ονομάζεται HoloLens. Προβάλλει ψηφιακές πληροφορίες στο μέρος που κοιτάτε. Φανταστείτε πόσο εύκολο θα είναι για τη μελλοντική γενιά των γιατρών να εξερευνήσουν την ανθρώπινη ανατομία. Φανταστείτε έναν χειρούργο που βλέπει μέσα από το δέρμα και τα οστά χωρίς να ανοίξει τα όργανα του σώματος. Αυτή η βελτίωση σημαίνει πιο ακριβείς χειρουργικές επεμβάσεις.
12. Φακοί επαφής της Google Ο φακός προορίζεται να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη. Οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να τρυπούν τα δάχτυλά τους ή να χρησιμοποιούν μια οθόνη για να βλέπουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Ο φακός επαφής Google θα κάνει τη δουλειά με τη συνεχή μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος στα δάκρυα του ασθενή.
13. 3D ιατρική εκτύπωση Με την τρισδιάστατη (3D) εκτύπωση, το μέλλον είναι ήδη εδώ. Εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν ταπεινούς 3D εκτυπωτές για μικρά πλαστικά, αλλά η τεχνολογία θέτει τον εαυτό της για να αναδιαμορφώσει την ιατρική σε τομείς όπως οι προσθέσεις και τα εμφυτεύματα. Η καινοτόμος εθελοντική κοινότητα e-NABLE ενθαρρύνει κάθε άτομο που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει διάφορα σχέδια τρισδιάστατων συσκευών χειρός και βραχίονα.
14. Τρισδιάστατα φάρμακα Υπάρχει ρεαλιστική προοπτική να εκτυπώνετε τα 3D φάρμακα σας στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, προσαρμοσμένα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας. Μιλάμε για βιοεκτύπωση και μόρια εδώ. Τα συνηθισμένα φάρμακα συνήθως πιέζονται και μετά τους δίνεται ένα σχήμα, ενώ ένας βιογραφικός μηχανισμός συναρμολογεί ένα στρώμα κάψουλας χωρίς να το συμπιέζει. Επειδή τα λεπτά στρώματά του διαλύονται πολύ πιο γρήγορα, το σώμα απορροφά την κάψουλα πιο γρήγορα. Με ορισμένες ασθένειες όπως η επιληψία ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ταχύτητα αυτή είναι κρίσιμη.
15. Τυπωμένα όργανα Έχετε διαβάσει λοιπόν σχετικά με τα 3D εμφυτεύματα, τα προσθετικά και τα φάρμακα. Τώρα είναι καιρός να παρουσιάσουμε τα νέα για τους ιστούς και τα όργανα που δημιουργούνται με την διαδικασία του 3D. Το 3D bioprinting μελετάται ενεργά στην αναγεννητική ιατρική για την επίλυση της έλλειψης μεταμόσχευσης οργάνων. Οι επιστήμονες βρίσκουν τρόπους για την εκτύπωση βιοσυμβατών υλικών και κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ζωντανών ιστών.
16. Ευφυής χειρουργική επέμβαση με νυστέρι Η χειρουργική ογκολογία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να νικήσουμε τον καρκίνο. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η εγκατάλειψη μιας καρκινικής περιοχής, οι χειρουργοί πρέπει επίσης να αφαιρέσουν τους κοντινούς ιστούς. Με το νέο εργαλείο iKnife, που δοκιμάστηκε από το Imperial College London, ο κίνδυνος να αφήσει κάποια καρκινικά κύτταρα σε έναν ασθενή θα ελαχιστοποιηθεί. Το εργαλείο σαρώνει και ταυτοποιεί γρήγορα περιοχές με όγκους, αφήνοντας καμία πιθανότητα για επανεμφάνιση από τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Εντυπωσιακό.
17. Τεχνολογία απεικόνισης για καλύτερη διάγνωση Υπάρχει ένα άλλο πολύ συναρπαστικό κομμάτι ειδήσεων για την πιο προσεκτική διάγνωση μέσω της ακτινολογίας. Ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει για τι επρόκειτο όταν ασχολούμαστε με ακτίνες Χ και μαγνητικές τομογραφίες. Αυτός ο εξοπλισμός είναι γιγαντιαίος και διφορούμενος όσον αφορά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων και την ακρίβειά τους. Σε αυτό που οι επιστήμονες εργάζονται τώρα είναι ένα ακτινολογικό μηχάνημα που θα εγγυάτο τα στερεά αποδεικτικά ιατρικά δεδομένα. Φανταστείτε ένα σαρωτή που θα μπορούσε να ανιχνεύσει αμέσως περιοχές που πάσχουν από νοσήματα και να παρέχει βιοδείκτες και συμπτώματα.
18. Ταχύτερες κλινικές δοκιμές Σε αντίθεση με τις μακρές και ακριβές κλινικές δοκιμές, οι τεχνολογίες Harvard Organs-on-Chips πρωτοπορούν σε μικροτσίπ που αντιπροσωπεύουν μοντέλα ανθρώπινων κυττάρων. Τα φάρμακα ή τα συστατικά θα μπορούσαν να δοκιμαστούν ατελείωτα, πράγμα που θα έκανε τις κλινικές δοκιμές πιο γρήγορες και πιο ακριβείς. Επιπλέον, η τεχνολογία θα βοηθήσει στην πλήρη εξάλειψη των δοκιμών σε ζώα.
19. Ρομπότ στην υγειονομική περίθαλψη Τα ρομπότ δεν είναι πλέον χαρακτηριστικά επιστημονικής φαντασίας – χρησιμοποιούνται ευρέως στις ρουτίνες των νοικοκυριών μας. Οι επιστήμονες εισάγουν τώρα τα ρομπότ TUG που μπορούν να μεταφέρουν περίπου 450 κιλά αγαθών, υλικών και κλινικών προμηθειών σε ένα νοσοκομείο. Ένας άλλος τεχνολογικός βοηθός είναι η RIBA, η φιλική νοσοκόμα ρομπότ που προορίζεται για την προσεκτική ανύψωση των ασθενών από και προς τα κρεβάτια και τις αναπηρικές πολυθρόνες με εντολή, έτσι ώστε να μην πονάει η μέση και η πλάτη των ανθρώπων που τους φροντίζουν.
20. Ιδιοκτησία δεδομένων Βρεθήκατε ποτέ στην αμήχανη κατάσταση όπου χάθηκε το ιατρικό σας αρχείο, δεν μπορείτε να το δείτε ή έχει παρερμηνευτεί; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δεδομένα για την υγεία σας ανήκουν σε νοσοκομεία, ιδρύματα και εργαστήρια. Στο μέλλον, όλα θα είναι απλά διαθέσιμα σε όλους χάρη στη χρήση αισθητήρων υγείας, φορητών συσκευών και φορητών διαγνωστικών συσκευών.
Αυτή η προσέγγιση είναι βέβαιο ότι θα φέρει ειρήνη στο μυαλό των ανθρώπων και θα βελτιώσει τη συνολική απόδοση της υγειονομικής περίθαλψης. Απλά φανταστείτε ότι έχετε όλα τα ιατρικά σας αρχεία αποθηκευμένα σε ένα μέρος και έχετε πρόσβαση να τα μοιραστείτε.
Πηγές: ΒΗΜΑ – TIME – tilestwra