Στις 21 Ιουνίου η πιο μεγάλη κοσμική έκρηξη που έχει καταγραφεί ως σήμερα τύφλωσε παροδικά το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες. Η έκλαμψη ακτίνων γάμμα, που ονομάστηκε GRB 100621A, είναι η πιο ισχυρή και πιο λαμπρή που έχει ανιχνεύσει ποτέ το Swift από το 2005, 140 φορές λαμπρότερη από οποιαδήποτε σταθερή πηγή ακτίνων Χ στον ουρανό.
Τέτοιες εκρήξεις συμβαίνουν όταν πεθαίνει ένα άστρο. Η έκρηξη πυροδοτεί τόσον ακτίνες γάμμα όσο και ακτίνες-Χ προς κάθε δυνατή κατεύθυνση, ενώ χρειάστηκε 5 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει η ακτινοβολία της έκρηξης στο διαστημικό τηλεσκόπιο Swift. Το φως ήταν τόσο λαμπρό και έντονο που το λογισμικό του παρατηρητηρίου νόμιζε ότι πρόκειται για μια ανωμαλία.
«Η έκρηξη ήταν τόσο λαμπρή που το λογισμικό ανάλυσης δεδομένων σταμάτησε να λειτουργεί» δήλωσε ο Phil Evans του Πανεπιστημίου του Λέστερ, ο οποίος εντόπισε την έκρηξη στα δεδομένα που μεταδίδει το τηλεσκόπιο. Ευτυχώς όμως το Swift ξανάρχισε να λειτουργεί σχεδόν αμέσως και πρόλαβε να καταγράψει την πανίσχυρη αλλά σύντομη λάμψη.
«Έτσι τόσα πολλά φωτόνια βομβάρδισαν τον ανιχνευτή, ανά δευτερόλεπτο, που απλώς δεν μπορούσε να τα μετρήσει αρκετά γρήγορα. Ήταν σαν να προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις ένα όργανο μέτρησης της βροχής και έναν κουβά για να μετρά την ταχύτητα ροής του τσουνάμι. "
Ο Neil Gehrels της NASA και κύριος ερευνητής του Swift, δήλωσε ότι τούτη η ένταση των ακτίνων-Χ ήταν μάλλον μη αναμενόμενη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έχει συμβεί ποτέ μια έκρηξη τέτοιου μεγέθους. "Ακριβώς τη στιγμή που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι είχαμε δει τα πάντα για τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα, ήρθε αυτή για να αμφισβητήσουμε τις υποθέσεις μας σχετικά με τον τρόπο που γίνονται οι ισχυρές εκπομπές ακτίνων-Χ", πρόσθεσε.
Το Παρατηρητήριο αυτό έχει σχεδιαστεί για τη σύλληψη των ακτίνων γάμμα που προέρχονται από το διάστημα, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε μια έκρηξη να είναι τόσο έντονη, που να τυφλώσει προσωρινή έναν δορυφόρο. Το αστέρι που εξερράγη πέθανε σε άλλο γαλαξία, πολύ πέρα από τον Γαλαξία μας, σύμφωνα με Βρετανούς και επιστήμονες της NASA.
Πηγή: softpedia
Leave a Comment