Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά. Ο Gliese 581 g είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε ότι έχει την σωστή μάζα και απόσταση από το μητρικό του άστρο, ώστε η επιφάνεια του να πλημμυρίζει από νερό σε υγρή μορφή και ίσως από ζωή. Δεν πρόκειται δε ποτέ να το γνωρίζουμε αυτό με βεβαιότητα, χωρίς ένα στόλο διαστημικών τηλεσκοπίων που δυστυχώς το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο. Αλλά μια αποστολή το 2014 θα μπορούσε να μας πει αν κάποιοι κόσμοι έχουν σημάδια ζωής.
Ο εξωπλανήτης Gliese 581 g είναι ο πρώτος από τους πολλούς που νομίζουμε ότι υπάρχουν σε μια ζώνη Goldilocks κατάλληλη για τη ζωή
Ο Gliese 581 g είναι μόνο 20 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα και έχει τρεις έως τέσσερις φορές τη μάζα της Γης. Ο πλανήτης αυτός είναι πιθανόν να είναι βραχώδης και βρίσκεται ξεκάθαρα στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από το άστρο του, όπου οι θερμοκρασίες είναι ακριβώς οι σωστές, έτσι ώστε το νερό να υπάρχει σε υγρή μορφή πάνω στην επιφάνειά του.
Για να βρούμε αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία ζωής ζωή θα πρέπει να μετρήσουμε το φάσμα του φωτός της ατμόσφαιρας του πλανήτη και να αναζητήσουμε την υπογραφή των υδρατμών, καθώς και πιθανά υποπροϊόντα της ζωής, όπως το οξυγόνο και το μεθάνιο.
Αυτό θα σήμαινε την εκτόξευση ενός πανάκριβου δικτύου από διαστημικά τηλεσκόπια για να δώσουμε έμφαση στο εξασθενημένο φως του πλανήτη από την ισχυρή λάμψη του άστρου του. Η NASA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ήλπιζαν να ξεκινήσει μια τέτοια αποστολή το 2014, η οποία ονομάστηκε Terrestrial Planet Finder (TPF), ή Darwin.
Όμως, το 2006 η NASA απέσυρε την υποστήριξη της στην αποστολή, και την αναβολή της επ’ αόριστον ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι πόροι για την ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος. Η αποστολή Darwin/TPF είχε δυστυχώς άλλο ένα πλήγμα τον Αύγουστο, όταν μια βασική ομάδα αστρονόμων των ΗΠΑ, παρέλειψαν να συστήσουν την κατασκευή του έργου για την επόμενη δεκαετία.
Ωστόσο, τίποτα δε χάθηκε σύμφωνα με τον Paul Butler του Ινστιτούτου Carnegie , μέλος της ομάδας που ανακάλυψε το νέο πλανήτη. Υποστηρίζει ότι κάποια επίγεια μέσα που τον βοήθησαν να τον ανακαλύψει, θα πρέπει σύντομα να εμφανίσουν μια πλημμύρα νέων κόσμων στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων τους. “Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, θα σοκαριστώ αν δεν γνωρίζουμε πολλές δεκάδες από αυτούς τους κόσμους”, λέει.
Περίπου 5 με 10 τοις εκατό από αυτούς θα πρέπει, σε αντίθεση με τον Gliese 581 g, να περνούν μπροστά από τα μητρικά τους αστέρια, όπως φαίνονται από τη Γη, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να μετρήσουμε τα ατμοσφαιρικά φάσματα τους, υποστηρίζει ο Paul Butler.
Το μελλοντικό Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb (διάδοχος του Hubble) θα μπορούσε να κάνει τέτοιες παρατηρήσεις, αφού πετάξει το 2014, τουλάχιστον για τα πλησιέστερα αστέρια. Μπορεί δε να μην χρειαστεί να περιμένουμε πολύ καιρό μέχρι να δούμε σημάδια ενός πλανήτη με ζωή.
Πηγή: New Scientist
Leave a Comment