Μια συναρπαστική νέα έρευνα δείχνει ότι οι υδροθερμικές αναβλύσεις στον βυθό του ωκεανού, που θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το λίκνο της πρώιμης ζωής, παράγουν σπινθήρες – ηλεκτρικό ρεύμα – που θα μπορούσαν να βοηθήσει στη δημιουργία σύνθετων μορίων με βάση τον άνθρακα, που ενώθηκαν για να παράγουν αρχέγονες μορφές ζωή, καθώς και να προσφέρουν ενέργεια μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος. Τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, τέτοιες αναβλύσεις θα ήταν τα ιδανικά εκκολαπτήρια για τη ζωή, καθώς προσφέρουν ουσιαστικά όλες τα υλικά που χρειάζονται για την υποβοήθηση της αβιοτικής χημείας και την ξεκίνημα της φυσικής επιλογής.
Μια ομάδα λοιπόν με επικεφαλής τον Ryuhei Nakamura στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τέτοιες αναβλύσεις μπορούν να παράγουν ηλεκτρικούς σπινθήρες καθώς, επίσης, και να μεταφέρουν ορυκτά που περιέχουν σίδηρο, χαλκό και θείο από τα βαθιά, μέσα από τον φλοιό της Γης, στον πυθμένα της θάλασσας.
Αυτές οι ουσίες έχουν πολλά ηλεκτρόνια, γι αυτό και η ομάδα του Nakamura θέλησε να διαπιστώσει αν αυτά τα ηλεκτρόνια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ηλεκτρικό ρεύμα στην ανάβλυση διεξάγοντας ηλεκτρικά πειράματα στο εργαστήριο με ένα είδος ‘καμινάδας’ πλούσιας σε θείο, που είναι γνωστή ότι υπάρχει σε μια υδροθερμική διέξοδο στη μέση του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού – λέγεται και μαύρη καπνοδόχος.
Πρώτον, η ομάδα πέρασε ένα ρεύμα μέσα από το τοίχωμα της καμινάδας για να δείξει ότι μπορεί να άγει τον ηλεκτρισμό. Στη συνέχεια, έκανε προσομοίωση των συνθηκών που βρίσκονται σε μια υδροθερμική διέξοδο, στέλνοντας καυτό νερό, πλούσιο σε θείο να περάσει τη μία πλευρά της καμινάδας, και κρύο, αλμυρό νερό να περάσει από την άλλη, το οποίο δημιουργεί ένα ασθενές αλλά σταθερό ηλεκτρικό ρεύμα κατά μήκος του τείχους της καμινάδας.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι τοίχοι της καμινάδας καταλύουν τη μετατροπή των θειούχων ενώσεων στο στοιχείο θείο, καθώς το καυτό υγρό ταξιδεύει μέσα από αυτούς. Η αντίδραση απελευθερώνει ηλεκτρόνια που διέρχονται από τον τοίχο προς το αλμυρό νερό εξωτερικά, όπου αυτά τα ηλεκτρόνια μετατρέπουν το διαλυμένο οξυγόνο σε υπεροξείδιο του υδρογόνου που παράγει το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό με την σειρά του θα μπορούσε να αποτελέσει μια πηγή ενέργειας για τα βακτήρια.
Ο Νακαμούρα πιστεύει ότι το διοξείδιο του άνθρακα πήρε τη θέση του οξυγόνου, μετατρεπόμενο απευθείας σε μόρια βάση τον άνθρακα, για την κατασκευή σύνθετων οργανικών μορίων αλλά και τα δομικά χημικά της ζωής στον πυθμένα της θάλασσας, στις απαρχές της Γης.
Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες θα είναι να επιβεβαιώσουν ότι η μαύρη καπνοδόχος στα βάθη του Ειρηνικού παράγει όντως ηλεκτρική ενέργεια, και δεν συμβαίνει μόνο στο εργαστήριο.
Πηγή: New Scientist
Ενδιαφέροντα άρθρα πάνω σε αυτό το ζήτημα
- Από πού προήλθε η ζωή;
- Ωκεάνεια γκέυζερς μπορεί να κρατούν το κλειδί της κατανόησης για την εξέλιξη μας
- Στο φως ένα από τα αρχικά στάδια της ζωής-Σε υψηλές θερμοκρασίες κάτω από το νερό μπορεί να δημιουργηθεί ζωή
- Ποια ζεστή λίμνη; Τα απολιθώματα υποδεικνύουν ότι η ζωή ξεκίνησε σε μια θερμή πηγή στα βάθη της θάλασσας
- Οι ζεστές λιμνούλες κι όχι οι καυτές και αργιλώδεις περιοχές είναι κατάλληλες για τη σύνθεση των χημικών σε οργανισμούς
- Ερευνητές βρίσκουν ότι η ζωή μπορεί να αναπτυχθεί σε μερικές απροσδόκητες θέσεις
- Το δύσκολο πρόβλημα της προέλευσης της ζωής
Leave a Comment