Αμερικανοί ερευνητές ολοκλήρωσαν επιτέλους την κατασκευή ενός ασυνήθιστου παρατηρητηρίου με συνολικό όγκο ενός κυβικού χιλιομέτρου στο Νότιο Πόλο. Το Icecube, όπως λέγεται, θα αναζητήσει τα φευγαλέα νετρίνα, τα μυστηριώδη σωματίδια που διαπερνούν τη Γη, χωρίς να αλληλεπιδράσουν σχεδόν καθόλου με την ύλη οπότε δεν χάνουν την ταχύτητα τους.
Το Παρατηρητήριο νετρίνων IceCube είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε οι 5.160 οπτικοί ανιχνευτές του να βλέπουν μία περιοχή ενός κυβικού χιλιομέτρου στον πάγο του
Η κατασκευή του τηλεσκόπιου ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου του 2010. Αποτελείται από 86 καλώδια που κατεβαίνουν κατακόρυφα τον πάγο μέχρι το βάθος των 1.450 έως 2.450. Από κάθε καλώδιο κρέμονται 60 φωτο-ανιχνευτές σε μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ, σχεδιασμένοι να ανιχνεύουν την αμυδρή γαλάζια λάμψη που εκπέμπουν τα νετρίνα όταν αντιδρούν με άτομα οξυγόνου.
Τέτοιου είδους λάμψεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, αφού τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων νετρίνα μπορεί να περάσουν από τον πάγο χωρίς να αλληλεπιδράσουν με την ύλη. Από αυτά το δε IceCube θα παρατηρήσει μόλις μερικές εκατοντάδες νετρίνα την ημέρα. Γι αυτό και το τηλεσκόπιο πρέπει να είναι πολύ μεγάλο.
Μπορούμε να δούμε τα νετρίνα επειδή όταν συγκρούονται με τους πυρήνες των ατόμων οξυγόνου μέσα στον πάγο, θα μετατραπούν στα φορτισμένα σωματίδια που ονομάζονται μιόνια, και τα οποία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Επειδή αυτά τα μιόνια (αλλά και άλλα συντρίμμια από τη σύγκρουση) κινούνται ταχύτερα από ότι το φως μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τους πάγους, ακτινοβολούν ένα κρουστικό κύμα με μπλε ακτινοβολία ή ακτινοβολία Cherenkov όπως λέγεται, ορατή στους φωτοανιχνευτές του IceCube.
Τα νετρίνα είναι στοιχειώδη σωματίδια χωρίς φορτίο και με σχεδόν μηδενική μάζα, τα οποία κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και προέρχονται όχι μόνο από τον Ήλιο αλλά και από άλλα άστρα στον ουρανό.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην κατασκευή του προέρχονται από περίπου 40 ιδρύματα, που βρίσκονται στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τα νησιά Μπαρμπάντος, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: PhysOrg
Παλιά αλλά κατατοπιστικά άρθρα
- Έρευνα για μηνύματα εξωγήινων με νετρίνα
- Το Ice Cube θ’ αποτελέσει το πρώτο τηλεσκόπιο για κοσμικά νετρίνα
- Το γιγαντιαίο IceCube θα μπορούσε να πάρει εικόνες του γήινου πυρήνα
- Το Ice Cube θ’ αποτελέσει το πρώτο τηλεσκόπιο για κοσμικά νετρίνα
- Ανιχνευτής των νετρίνων στο Νότιο Πόλο μπορεί να προσφέρει αποδείξεις για τη Θεωρία Χορδών
Leave a Comment