Περιβάλλον Ζωή και Γη

Ο ΠΟΥ λέει πως η ραδιενέργεια στα τρόφιμα είναι σοβαρό πρόβλημα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. “Σαφέστατα πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση”, τόνισε ο Peter Cordingley, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό

Print Friendly, PDF & Email
Share

japan_food Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. "Σαφέστατα πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση", τόνισε ο Peter Cordingley, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό.

"Είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που όλοι πιστεύαμε τις πρώτες ημέρες, όταν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί στα 20 ως 30 χιλιόμετρα", πρόσθεσε.

Η ανησυχία στην περιοχή αυξάνεται μετά τις περιπτώσεις μολυσμένων λαχανικών, γάλακτος και νερού, αν και οι ιάπωνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση μη επεξεργασμένου γάλακτος από την περιφέρεια της Φουκουσίμα και σπανακιού από άλλη κοντινή περιοχή. Επίσης ανέφερε ότι σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθούν και άλλες απαγορεύσεις σχετικές με τρόφιμα.

Ο Peter Cordingley επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν έχει αποδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο, έχουν φτάσει σε άλλες χώρες.

"Δεν μπορούμε να συνδέσουμε την περιοχή αυτή με την εξαγωγική αγορά. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως ορισμένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί πέρασαν έξω από τη ζώνη της μόλυνσης", υπογράμμισε.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως ειδικοί του ΠΟΥ θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν εντός της ημέρας περισσότερες οδηγίες.

Προειδοποίησε όμως ότι είναι δύσκολο προς το παρόν να γνωρίζει κάποιος αν τα ραδιενεργά υλικά που ανιχνεύτηκαν σε κάποια τρόφιμα στην Ιαπωνία προέρχονται από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Η Ιαπωνία είναι κατά βάση εισαγωγέας τροφίμων, ωστόσο, εξάγει και πολλά προϊόντα, κυρίως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και θαλασσινά. Οι μεγαλύτερες αγορές της είναι το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας έκανε επίσης έκκληση στους κατοίκους των περιοχών κοντά στη μονάδα να σταματήσουν να πίνουν νερό από την βρύση, μετά τον εντοπισμό υψηλό επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου.

Τα κρούσματα μολυσμένων λαχανικών και γάλατος έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πώληση ακατέργαστου γάλατος από την επαρχία Φουκουσίμα, ενώ αντίστοιχα απαγόρευση ισχύει και για το σπανάκι που παράγεται σε γειτονική περιοχή.

Δεν υπάρχουν αναφορές για μολυσμένο φαγητό στο Τόκιο. Αξιωματούχοι, ωστόσο, ανακοίνωσαν την ανίχνευση πέραν του συνηθισμένου επιπέδων ιωδίου σε φαγώσιμη μορφή χρυσανθέμων.

Στο εργοστάσιο τώρα, 300 εργάτες ψέκαζαν με εκατοντάδες τόνους θαλασσινό νερό όλο το 24ωρο, σε μια προσπάθεια αποτραπεί η υπερθέρμανση των δεξαμενών αποβλήτων και η έκλυση επιπλέον ραδιενέργειας.

Πηγή: δίκτυο

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share