Αστροφυσική, Διάστημα

Η μεγαλύτερη δομή του σύμπαντος – το Μεγάλο Τείχος Sloan – μήπως είναι αντίθετο στη θεωρία του Big Bang;

Το γνωστό μας ορατό σύμπαν, ίσο με το μήκος Hubble, περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια γαλαξίες που συγκεντρώνονται μαζί, σχηματίζοντας υπερσμήνη και μια σειρά από θηριώδη τείχη γαλαξιών που χωρίζονται από τεράστια κενά στο άδειο διάστημα

Print Friendly, PDF & Email
Share

Το γνωστό μας ορατό σύμπαν, ίσο με το μήκος Hubble, περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια γαλαξίες που συγκεντρώνονται μαζί, σχηματίζοντας υπερσμήνη και μια σειρά από θηριώδη τείχη γαλαξιών που χωρίζονται από τεράστια κενά στο άδειο διάστημα.

gret_walls

Διάφορες μεγάλες δομές του σύμπαντος. Το Μεγάλο Τείχος Sloan ανακαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2003 από τους  Richard Gott III και Mario Juric του Πρίνστον

Το Μεγάλο Τείχος Sloan, η πιο θηριώδης δομή του σύμπαντος είναι μια συλλογή από υπερσμήνη, που εκτείνεται σε μήκος πάνω από ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός  και αποτελεί το 5% του μήκους όλου του ορατού σύμπαντος. Έχει υποτεθεί ότι τέτοιες δομές, όπως είναι το Μεγάλο Τείχος σχηματίστηκε κατά μήκος κοσμικών ιστών από σκοτεινή ύλη, η οποία υπαγορεύει τον τρόπο που δομείται το Σύμπαν στις μεγαλύτερες κλίμακες. Η σκοτεινή ύλη όπως γνωρίζουμε προσελκύει βαρυτικά την βαρυονική κανονική ύλη, και η τελευταία είναι αυτή που οι αστρονόμοι βλέπουν να σχηματίζει μακριά, λεπτά τοιχώματα από υπερ-γαλαξιακά σμήνη.

Αν χρειάστηκε ο Θεός μία εβδομάδα για να κάνει τη Γη, τότε ανάλογα με τη μάζα του Μεγάλου Τείχους θα ήθελε  δύο τετράκις χρόνια για να κατασκευάσει αυτό το τέρας – πολύ περισσότερο από ότι λέει η επιστήμη ότι υπάρχει το σύμπαν. .

Το Μεγάλο Τείχος Sloan είναι ένα τεράστιο δίκτυο από αστρονομικά γιγάντια αντικείμενα, και που το όνομά του το πήρε από το πρότζεκτ που το αποκάλυψε, το Sloan Digital Sky Survey. Μετά από οκτώ χρόνια το πρότζεκτ αυτό σάρωσε πάνω από το ένα τέταρτο του ουρανού με σκοπό να παραγάγει πλήρεις 3-D χάρτες με σχεδόν ένα εκατομμύριο γαλαξίες. Η ανάλυση αυτών των εικόνων αποκάλυψαν στους αστρονόμους μια τεράστια ομάδα γαλαξιών μήκους κάπου 1,37 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Ακόμα και αυτό το ταπεινό 0.07 είναι εξακόσια εξήντα δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Πράγματι είναι μια επιστημονική μέτρηση μεγάλης ακριβείας.

Αυτό φυσικά δεν είναι το μοναδικό τείχος εκεί έξω – υπάρχουν και άλλα με πολύ μεγάλα μήκη, που αποτελούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα στο σύμπαν. Και αυτά τα Τείχη είναι μόνο μια ειδική κατηγορία των γαλαξιακών, μεγάλων ιστών  από ύλη, που απλώνονται ανάμεσα σε αφάνταστα μεγάλες εκτάσεις από κενό χώρο.

Κάποιες από αυτές επιμήκεις δομές, τα υπερ-σμήνη, έχουν δημιουργήσει μια σειρά από τείχη, το ένα μετά το άλλο, που χωρίζονται από κενά 500 έως 800 εκατομμύρια έτη φωτός, έτσι ώστε σε μια κατεύθυνση μόνο, να σχηματίζονται 13 Μεγάλα Τείχη με τα εσωτερικά και εξωτερικά τείχη να διαχωρίζονται τουλάχιστον με επτά δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Πρόκληση του Καθιερωμένου Μοντέλου του Big Bang

Πρόσφατα, οι κοσμολόγοι εκτιμούν ότι ορισμένα από αυτά τα γαλαξιακά τείχη μπορεί να χρειάστηκαν 80 έως 100 δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν. Μια διάρκεια που αποτελεί μια πρόκληση για τις τρέχουσες εκτιμήσεις της ηλικίας του Σύμπαντος, 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: Daily Galaxy

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share