Ένα από τα πλέον φιλόδοξα «στοιχήματα» της ενεργειακής βιομηχανίας ενδεχομένως να είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ό,τι πιστευόταν. Είναι το φυσικό αέριο που εξορύσσεται από πετρελαιούχο σχιστόλιθο, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο φιλόδοξα ενεργειακά «στοιχήματα».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, ενδεχομένως να είναι πιο επιβλαβές από περιβαλλοντολογικής άποψης από τον άνθρακα.
Το αέριο εξορύσσεται από σχιστολιθικά πετρώματα μέσω μίας ιδιαίτερης διαδικασίας ( «hydraulic fracturing» ), και πολλοί το θεωρούσαν ως «κλειδί» για ένα μέλλον με μικρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία θα δημοσιευτεί στο «Climatic Change», κατά την εξόρυξή του εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που αποτελεί ένα από τα πλέον «ισχυρά» αέρια θερμοκηπίου, κάτι που το κάνει όχι απλά χειρότερο από το «συμβατικό» φυσικό αέριο, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα χειρότερο από τον άνθρακα.
«Σε σχέση με τον άνθρακα, το ‘αποτύπωμα’ του αερίου από σχιστόλιθο είναι τουλάχιστον 20% μεγαλύτερο, και ίσως δύο φορές μεγαλύτερο σε βάθος 20ετίας» αναφέρεται σχετικά στην έρευνα.
«Κάναμε την πρώτη σε βάθος ανάλυση του ‘αποτυπώματος’ αερίου θερμοκηπίου που αφήνει το αέριο από σχιστόλιθο…χρησιμοποιήσαμε τα ακριβέστερα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα, και το συμπέρασμα ήταν πως το αέριο από σχιστόλιθο ίσως όχι απλά να είναι επιβλαβές όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως, αλλά ενδεχομένως να είναι το ίδιο κακό ή χειρότερο από τον άνθρακα» είπε ο Ρόμπερτ Χάουαρθ, του πανεπιστημίου Κορνέλ και επικεφαλής της ομάδας που διεξήγε την έρευνα.
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκύπτουν από το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο αποτελούνται κυρίως από το διοξείδιο άνθρακα που προκύπτει όταν το φυσικό αέριο καίγεται, και το μεθάνιο που διαρρέει κατά την (εξαιρετικά σύνθετη) διαδικασία εξόρυξης.
Με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να αυξάνονται ξανά, καθώς οι οικονομίες των χωρών του κόσμου βγαίνουν από την ύφεση, και την χρήση ορυκτών καυσίμων να αυξάνεται κατ’απόλυτη τιμή πιο γρήγορα από ό,τι των αναεώσιμων πηγών ενέργειας, πολλοί αναλυτές του χώρου της ενέργειας θεωρούν πως το φυσικό αέριο ενδεχομένως να αποτελεί μία καλή πρόταση για την περίοδο μετάβασης από την εποχή των «υψηλών εκπομπών» σε αυτή των «χαμηλών».
Κατά τον Χάουαρθ, ωστόσο, δεν πρόκειται για καλή προοπτική: «Δεν θα έπρεπε να θεωρούμε το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο ως ένα ‘μεταβατικό καύσιμο’ που θα χρησιμοποιείται κατά τις επόμενες δεκαετίες για να αντικαταστήσει τα άλλα ορυκτά καύσιμα- αντ’αυτού, θα έπρεπε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των πραγματικά ‘πράσινων’, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Πηγή: Καθημερινή
Leave a Comment