Μήπως το πρώιμο σύμπαν είχε μόλις μία χωρική διάσταση; Μήπως από τότε προστέθηκαν κι άλλες δύο; Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας θεωρίας, που όπως λένε οι εμπνευστές της βρίσκεται στα πρόθυρα της επίλυσης.
Η μικροκυματική ακτινοβολία από ολόκληρο τον ουρανό όπως καταγράφεται από τον δορυφόρο ESA Planck. Τα κίτρινα στίγματα είναι η κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων που δημιουργήθηκε στην εποχή της Μεγάλης Έκρηξης – ίσως όταν το σύμπαν ήταν ακόμα μονοδιάστατο.
Η θεωρία προτάθηκε για πρώτη φορά από το φυσικό Dejan Stojkovic και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, το 2010.
Η ομάδα του Dejan Stojkovic πρότεινε ότι το πρώιμο σύμπαν – το οποίο δημιουργήθηκε με μια Μεγάλη Έκρηξη από ένα απειροελάχιστο σημείο – ήταν μονοδιάστατο (σαν μια ευθεία γραμμή), πριν διασταλεί σε ένα δισδιάστατο Κόσμο (όπως ένα φύλο). Ενώ στη συνέχεια απέκτησε τις τρεις διαστάσεις που έχει ο Κόσμος μας που ζούμε σήμερα.
Η θεωρία, αν ίσχυε, θα κάλυπτε σημαντικούς γρίφους που αντιμετωπίζουν οι φυσικοί στοιχειωδών σωματιδίων.
Τώρα, σε μια νέα δημοσίευση στο Physical Review Letters, ο Stojkovic και οι συνεργάτες του έχουν καταλήξει σε έναν έλεγχο, που θα μπορούσε να αποδείξει την αλήθεια της πρότασης ή να ανασκευάσει την υπόθεση ότι η συνεχής διαστολή θα προσθέσει μια νέα, τέταρτη, διάσταση.
Επειδή χρειάζεται χρόνος για το φως και άλλα κύματα να ταξιδέψουν στη Γη, τα τηλεσκόπια μπορούν, κατ’ ουσίαν, να βλέπουν πίσω στον χρόνο. Εικόνα του συστήματος LISA
Για παράδειγμα τα κύματα βαρύτητας δεν μπορούν να υπάρχουν σε ένα χώρο μιας ή δύο διαστάσεων. Έτσι ο Stojkovic πιστεύει ότι το σχεδιαζόμενο παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων (LISA) δεν θα πρέπει να εντοπίσει τυχόν βαρυτικά κύματα που να προέρχονται από το πρώιμο σύμπαν, αν βεβαίως είναι σωστή η θεωρία του.
Το διαστημικό συμβολόμετρο με λέιζερ, που είναι ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος πρόκειται να ξεκινήσει τις εργασίες του το 2016.
Ο Sojkovic λέει η θεωρία των εξελισσόμενων διαστάσεων αντιπροσωπεύει μια ριζική στροφή από τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το πώς ξεκίνησε το σύμπαν μας. Η κεντρική ιδέα είναι ότι ο αριθμός των διαστάσεων του χώρου εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου μέσα στον οποίο είμαστε, οπότε ένα σύμπαν μικρότερο συνδέεται με λιγότερες διαστάσεις.
Αυτό σημαίνει ότι μια τέταρτη διάσταση θα ανοίξει – αν δεν έχει ήδη ανοίξει – καθώς το Σύμπαν συνεχίζει να επεκτείνεται.
Η θεωρία προτείνει, επίσης, ότι το διάστημα έχει λιγότερες διαστάσεις σε πολύ υψηλές ενέργειες, όπως στο ξεκίνημα του σύμπαντος, μετά το big bang.
Αν σωστά μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης συμβατότητας μεταξύ κβαντομηχανική (που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύμπαν του πολύ μικρό) και τη γενική σχετικότητα (καλά να περιγράψει το σύμπαν σε μια μεγάλη κλίμακα.)
Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί η διαστολή του Σύμπαντος επιταχύνεται με την προσθήκη μιας τέταρτης διάστασης.
«Αυτό που προτείνουμε εδώ είναι μια μετατόπιση του παραδείγματος», εξηγεί ο Δρ Stojkovic.
«Οι φυσικοί αγωνίζονται με τα ίδια προβλήματα εδώ και 30 χρόνια, και η επέκταση της επέκτασης των υφιστάμενων ιδεών είναι απίθανο να προσφέρουν σωστές λύσεις των προβλημάτων που υπάρχουν.
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη το ενδεχόμενο ότι είναι λάθος όπως σκεφτόμαστε. Χρειαζόμαστε κάτι ριζοσπαστικό και κάτι εντελώς νέο, και αυτή η ιδέα είναι κάτι ριζοσπαστικό”.
Πηγή: www.dailymail.co.uk
Leave a Comment