Η κατακλυσμική έκρηξη ενός γιγαντιαίου άστρου κοντά στα πέρατα του Σύμπαντος ίσως αποτελεί το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει μέχρι σήμερα παρατηρηθεί από τον άνθρωπο.
Επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκρηξη, την οποία κατέγραψε το διαστημικό παρατηρητήριο Swift της NASA, σημειώθηκε περίπου 520 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Αυτό σημαίνει ότι το φως από την κατάρρευσή του, χρειάστηκε 13,14 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη.
Την εποχή που έγινε η συγκεκριμένη έκρηξη, υπολογίζεται ότι το σύμπαν είχε λιγότερο από το 4% της σημερινής ηλικίας του και λιγότερο από το ένα δέκατο (10%) του σημερινού μεγέθους του.
Η έκρηξη των ακτίνων γάμμα πήρε την κωδική ονομασία GRB 090429Β.
«Θα ήταν ένας τεράστιος αστέρι, ίσως 30 φορές μεγαλύτερος από τον δικό μας Ήλιο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Antonino Cucchiara του πανεπιστημίου Berkeley.
«Δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες για να πούμε ότι πρόκειται για ένα άστρο από τα επονομαζόμενα ‘πληθυσμού III’, τα οποία είναι από τα πρώτα που γέννησε το Σύμπαν. Όμως σίγουρα είναι από τις πιο πρώιμες φάσεις της δημιουργίας των αστεριών», δήλωσε ο Antonino Cucchiara.
Υπάρχουν πάντως και άλλα κοσμικά συμβάντα στις εσχατιές και τις απαρχές του σύμπαντος, που ερίζουν για τον τίτλο του πιο μακρινού «αντικειμένου», κυρίως μετά τα νέα πιο εξελιγμένα όργανα παρατήρησης που τοποθετήθηκαν το 2009 στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αν και υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας σε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η σχετική λεπτομερής επιστημονική ανακοίνωση πρόκειται να γίνει σύντομα στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal».
Με ενδιαφέρει