Αστρονόμοι είχαν προτείνει το 2010 ότι λύθηκε το παράδοξο του εξασθενημένου νεαρού ήλιου. Ωστόσο, μελέτες που διεξήχθησαν φέτος αναφέρουν ότι το παράδοξο παραμένει στη θέση του. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη απαραίτητη μια εξήγηση για αυτό και φυσικά αναζητείται.
Η Γη κατά την νηπιακή ηλικία της
Το παράδοξο αναφέρεται στις αντιθέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στις θεωρίες που εξηγούν το πώς εξελίχθηκε ο ήλιος μας, σε σχέση με άλλες μελέτες που λένε το πώς αναπτύχθηκε στη σημερινή του μορφή ο δικός μας πλανήτης. Φαίνεται ότι οι δύο θεωρίες δεν μπορούν να συμβιβαστούν με κανένα τρόπο.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι το άστρο μας είναι περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ η Γη είναι ελαφρώς μικρότερη. Μελέτες που διεξήχθησαν έχουν δείξει ότι το υγρό νερό άρχισε να ρέει στην επιφάνεια του πλανήτη μας ήδη 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του πλανήτη μας.
Το πρόβλημα είναι ότι ο Ήλιος ήταν τότε πολύ πιο εξασθενημένος από ό,τι είναι σήμερα. Στην πραγματικότητα, λένε οι αστρονόμοι, το άστρο μας παρήγαγε 30 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια από τα σημερινά επίπεδα. Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι η κατοικήσιμη ζώνη του δεν βρισκόταν εκεί που είναι η τροχιά της Γης.
Ως εκ τούτου, μόνο πάγος μπορεί να είχε διατηρηθεί στην επιφάνεια του πλανήτη, ενώ η παρουσία του υγρού νερού ήταν αδύνατη. Κατά πάσα πιθανότητα, η κατοικήσιμη ζώνη του Ήλιου ήταν πιο κοντά στην Αφροδίτη από ότι στη Γη. Ωστόσο, παραμένει το γεγονός ότι έτρεχε τότε στον πλανήτη υγρό νερό. Το ερώτημα είναι, πώς ήταν δυνατό να συμβαίνει;
Μια προφανής εξήγηση που έδωσε κάποιος ήταν ότι η Γη είχε μεγαλύτερη ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που συνέβαλε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου οπότε ο πλανήτης μας θερμαινόταν. Μια άλλη λύση ήταν ότι ο πλανήτης μας είχε τότε μια χαμηλότερη άλμπεντο (συντελεστής ανακλαστικότητας).
Η μελέτη όμως του 2010 διαπίστωνε ότι η χημική σύνθεση των πετρωμάτων που χρονολογούνται από την πρώιμη Γη δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι υπήρχε άφθονο μεθάνιο ή διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η δε δεύτερη εξήγηση, ότι ο πλανήτης είχε τότε χαμηλότερη ανακλαστικότητα πρέπει επομένως να είναι αλήθεια, υποστήριξε εκείνη η ομάδα. Έτσι, πρότεινε το 2010 ότι το παράδοξο του νεαρού εξασθενημένου Ήλιου λύθηκε.
Ωστόσο, η διαμάχη φαίνεται ότι σταμάτησε μόνο για ένα χρόνο. Τώρα, οι επιστήμονες Colin Goldlatt και Kevin Zahnle της NASA λένε ότι η μειωμένη ανακλαστικότητα δεν θα μπορούσε – ακόμα και υπό τα πιο αισιόδοξα σενάρια να έχει θερμάνει αρκετά τον πλανήτη, έτσι ώστε να μπορεί το νερό να είναι σε υγρή μορφή.
"Έχουμε αποδείξει ότι, ακόμη και με τις ισχυρότερες ρεαλιστικές υποθέσεις, το όποιο νέφος σκέπαζε την Γη ή η όποια επιφανειακή albedos υπολείπεται κατά ένα συντελεστή δύο για την επίλυση του παραδόξου," αναφέρουν οι Goldlatt και Zahnle.
Με τη νέα μελέτη, η ομάδα λοιπόν απέδειξε ότι ούτε τα αέρια του θερμοκηπίου ούτε η ανακλαστικότητα θα μπορούσε να είχε θερμάνει τη Γη περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Αν όμως αυτά δεν έφταιγαν, τότε τι ήταν;
Leave a Comment