Περιβάλλον Ζωή και Γη

Πιο σύνθετες οι ρίζες του σύγχρονου ανθρώπου

Η πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου είναι ακόμα πιο σύνθετη απ’ ότι πιστεύανε οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Αυτό προκύπτει από έρευνα ομάδας διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κατερίνα Χαρβάτη, από το Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν και τον καθηγητή Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Print Friendly, PDF & Email
Share

homo-sapiens Η πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου είναι ακόμα πιο σύνθετη απ’ ότι πιστεύανε οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Αυτό προκύπτει από έρευνα ομάδας διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κατερίνα Χαρβάτη, από το Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν και τον καθηγητή Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Πρόκειται για μία νέα έρευνα πάνω σε ανθρώπινο κρανίο, που βρέθηκε το 1965 στο σπήλαιο Iwo Eleru, στη Δυτική Αφρική, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό κύρους «PLOS1».

«Από την έρευνά μας προκύπτουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι άνθρωποι της Μεταγενέστερης Λίθινης Εποχής, είχαν κοινά φυσικά χαρακτηριστικά με ανθρώπους κατά πολύ προγενέστερων εποχών», τονίζει η κ. Χαρβάτη.

Και συνεχίζει: «Τα ευρήματα της μελέτης συνάδουν με πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αρχαιότεροι και σύγχρονοι άνθρωποι, είναι πιθανόν να συνυπήρχαν και να διασταυρώθηκαν στην Αφρική για μία σημαντική χρονική περίοδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου είναι ακόμα πιο περίπλοκη, απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα».

Αν και το εύρημα τοποθετείται χρονολογικά 13.000 έτη πίσω, μία περίοδος πολύ μεταγενέστερη από την πρώτη εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου (περίπου 200.000 χρόνια πριν), το σχήμα του κρανίου παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με Αφρικανικά απολιθώματα που χρονολογούνται πάνω από 100.000 χρόνια. Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, ο πλησιέστερος «γείτονάς» του είναι το κρανίο Ngaloba (Laetoli 18) από την Τανζανία, ηλικίας περίπου 140.000 ετών.

«Η εκτεταμένη μορφολογική και χρονολογική ανάλυση, καταδεικνύει ότι η εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου στην Αφρική ήταν μία σύνθετη διαδικασία και ότι οι πληθυσμοί των αρχαϊκών πρώιμων ανθρώπων (hominins), ή τα γονίδια τους, επιβίωσαν στην Αφρική πολύ αργότερα, απ’ ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα», επισημαίνει η διακεκριμένη ερευνήτρια.

«Τα ευρήματά μας, επίσης, είναι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες γενετικής για την πρόσμιξη μεταξύ του αρχαϊκού και ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου στην Αφρική, με το πιο πρόσφατο έως και 35.000 χρόνια πριν».

Απολιθώματα του πρώιμου σύγχρονου ανθρώπου από αυτή τη Μεταγενέστερη Λίθινη εποχή είναι σπάνια στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, διευκρινίζει η κα Χαρβάτη. Εκτός από το να παρέχει στοιχεία για τις σύνθετες ρίζες του σύγχρονου ανθρώπου, η έρευνα καταδεικνύει και την πραγματική έλλειψη επιστημονικής γνώσης για την ανθρώπινη εξέλιξη στη Δυτική Αφρική, υπονοώντας ότι υπάρχουν ακόμα πολύ περισσότερα στοιχεία να ανακαλυφθούν στην περιοχή.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share