Οι νανοσωλήνες άνθρακα, μικροσκοπικοί κύλινδροι με πάχος ενός ατόμου, έχουν γίνει γνωστοί ως ένα από τα ανθεκτικότερα υλικά που γνωρίζει ο άνθρωπος. Έχουν όμως κι άλλες θαυμαστές ιδιότητες, όπως το να καμουφλάρουν αντικείμενα και να τα κάνουν να «εξαφανίζονται» στο σκούρο φόντο.
Με καμουφλάζ από νανοσωλήνες κρύβονται τα αντικείμενα: (πάνω) εικόνες με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δείχνουν ένα τανκ να χάνεται, (κάτω) εικόνες με οπτικό μικροσκόπιο
Το μυστικό είναι ότι νανοσωλήνες έχουν πολύ μικρό δείκτη διάθλασης (ένα μέτρο του πόσο επιβραδύνει τις ακτίνες του φωτός ένα οποιοδήποτε υλικό) συγκρίσιμο μάλιστα με τον δείκτη διάθλασης του αέρα. Δεδομένου ότι οι νανοσωλήνες και ο αέρας επηρεάζουν με περίπου τον ίδιο τρόπο τη διέλευση του φωτός, η αντανακλάσεις και η διάχυση είναι περιορισμένες όταν το φως περνά από τον αέρα στους νανοσωλήνες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή την ιδιότητα για την οπτική απόκρυψη αντικειμένων.
Όπως αναφέρουν στο Applied Physics Letters, οι ερευνητές δημιούργησαν μια μικροσκοπική, ανάγλυφη εικόνα ενός τανκ πάνω σε μια πλάκα πυριτίου. Υπό κανονικές συνθήκες, οι σκιές και οι αντανακλάσεις αποκαλύπτουν το περίγραμμα του τανκ. Όταν όμως η πλάκα καλύφθηκε με ένα «δάσος» από αραιούς νανοσωλήνες, το φως απορροφάται και δεν αποκαλύπτει τίποτα πέρα από μια κατάμαυρη πλάκα.
Απορροφώντας το φως αντί να το σκεδάζουν, οι νανοσωλήνες μπορούν να αποκρύπτουν αντικείμενα που βρίσκονται σε μαύρο φόντο.
Μια πιθανή εφαρμογή για το απώτερο μέλλον θα ήταν στρατιωτικά διαστημικά σκάφη κρυμμένα στο σκοτάδι του διαστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, οι νανοσωλήνες «θα λειτουργούσαν ως μαγικό μαύρο κάλυμμα που αποκρύπτει απόλυτα την τρισδιάστατη δομή του αντικειμένου».
Πηγή: in.gr – LabSpaces
Leave a Comment