Περιβάλλον Ζωή και Γη

Οι πολικές θερμοκρασίες στην Ευρώπη συνδέονται με την τήξη του αρκτικού πάγου

Μια πρόσφατη Σινο-Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι υπάρχει κατευθείαν σύνδεση μεταξύ του πάγου που λιώνει αργά μα σταθερά στην Αρκτική και των πολικών θερμοκρασιών που βιώνει τα τελευταία χρόνια τόσο η Ευρώπη όσο και η Αμερική με την Κίνα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Μια πρόσφατη Σινο-Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι υπάρχει κατευθείαν σύνδεση μεταξύ του πάγου που λιώνει αργά μα σταθερά στην Αρκτική και των πολικών θερμοκρασιών που βιώνει τα τελευταία χρόνια τόσο η Ευρώπη όσο και η Αμερική με την Κίνα.

Έτσι, η μείωση της επιφάνειας των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη (30% από το 1979) θεωρείται ότι ευθύνεται για τους παγωμένους και χιονισμένους χειμώνες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου.

winter Από το 2007, όταν η επιφάνεια των πάγων μειώθηκε σημαντικά, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, χιονοπτώσεις–σφοδρότερες από τις συνηθισμένες– παρατηρήθηκαν στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Στη διάρκεια των χειμώνων του 2009-2010 και 2010-2011, στο βόρειο ημισφαίριο καταγράφηκε η δεύτερη και η τρίτη συγκέντρωση χιονιού στα χρονικά.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το 1979, όταν άρχισε η χρήση δορυφόρων, ως το 2010 δείχνουν ότι η επιφάνεια των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό μειώθηκε κατά ένα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα , έκταση διπλάσια της Γαλλίας, τονίζουν οι επιστήμονες.

Αυτή η μείωση συμπίπτει με τις αυξημένες χιονοπτώσεις στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, την βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη και την Κίνα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως υπογραμμίζει η Judith Curry, πρόεδρος της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Georgia Tech στην Ατλάντα:

"Η μελέτη μας δείχνει πως η μείωση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό συνδέεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο βόρειο ημισφαίριο τον χειμώνα"

"Οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αέρα δημιουργούν πολύ συχνά ζώνες υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στον Ατλαντικό, οι οποίες εμποδίζουν τον ζεστό αέρα από τα δυτικά και αντίθετα φέρνουν κύματα πολικού αέρα και ισχυρές χιονοπτώσεις στην Ευρώπη και την βορειοδυτική Βόρεια Αμερική", επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Προσομοιώσεις προβλέπουν ότι σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα η Αρκτική μπορεί να μείνει χωρίς πάγους το καλοκαίρι και το φθινόπωρο – μεταξύ του 2016 και του 2060.  Πάντως, οι ερευνητές δεν είναι προετοιμασμένοι, για να μας πουν αν οι επερχόμενοι χειμώνες θα είναι πιο ψυχροί και με περισσότερα χιόνια.

“Είναι πιθανόν οι μελλοντικοί χειμώνες να είναι πιο ψυχροί και με περισσότερα χιόνια, αλλά δεν είμαστε σίγουροι γι αυτό,” λέει ο Liu Jiping επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στα Χρονικά της Εθνικής Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) στις 27 Φεβρουαρίου.

Πηγή: BBC

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share