Αστροφυσική, Διάστημα

Εντοπίστηκε παράξενος γαλαξίας σαν σμαράγδι με ορθογώνιο σχήμα

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν παράξενο γαλαξία με ορθογώνιο σχήμα που λάμπει σαν σμαράγδι, μέσα σε μια ομάδα 250 γαλαξιών κάπου 70 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν παράξενο γαλαξία με ορθογώνιο σχήμα που λάμπει σαν σμαράγδι, μέσα σε μια ομάδα 250 γαλαξιών κάπου 70 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας.

rectangular_galaxy

Οι ερευνητές προέρχονται από την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Φινλανδία, και θα δημοσιεύσουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό αστροφυσικής Αstrophysical Journal.

Στο σύμπαν οι περισσότεροι γαλαξίες, τουλάχιστον από τις μέχρι σήμερα αστρονομικές παρατηρήσεις, έχουν τρία σχήματα: κυκλικού δίσκου με σπειροειδείς βραχίονες (όπως ο δικός μας Γαλαξίας), ελλειπτικό ή είναι άμορφοι και ακανόνιστου σχήματος.

Όμως ένας ορθογώνιος γαλαξίας, που μοιάζει με κομμένο διαμάντι, είναι ένα σπάνιο θέαμα.

«Είναι από αυτά τα πράγματα που είτε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, είτε δεν περιμένεις να υπάρχουν. Είναι λίγο σαν τον Πύργο της Πίζας ή κάποιο εξωτικό νέο είδος, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αψηφούν τους νόμους της φύσης», δήλωσε ο καθηγητής Alister Graham του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Swinburne

Ο γαλαξίας ανιχνεύτηκε με το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru και το τηλεσκόπιο Κεκ, στη Χαβάη. Οι αστρονόμοι υποπτεύονται ότι ο γαλαξίας είναι απίθανο να έχει όντως σχήμα κύβου και πιστεύουν ότι από άλλη οπτική γωνία μπορεί να έχει σχήμα δίσκου. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα εξωτερικά όρια του γαλαξία περιστρέφονται με ταχύτητα πάνω από 100.000 χιλιόμετρα την ώρα, πράγμα που παραπέμπει σε δίσκο.

O Duncan Forbes καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο λέει ότι  ο γαλαξίας αυτός πιθανόν να έχει σχηματιστεί από τη σύγκρουση δύο σπειροειδών γαλαξιών, με συνέπεια τα προϋπάρχοντα άστρα από τους αρχικούς γαλαξίες να αποκτήσουν τέτοιες τροχιές που δίνουν το τωρινό σχήμα κύβου- διαμαντιού.

Ο περίεργος γαλαξίας έχει 50 φορές λιγότερα άστρα από τον δικό μας. Μάλιστα οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν ότι, όταν κάποτε, μετά από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, ο γαλαξίας μας συγκρουστεί με τον γαλαξία της Ανδρομέδας, μπορεί πάλι να δημιουργηθεί ένας νέος γαλαξίας που από μακριά θα μοιάζει με διαμάντι.

Πηγή: ΑΠΕ – TGDaily

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share