Οι σύγχρονοι άνθρωποι homo sapiens που βρίσκονται εκτός της Αφρικής οφείλουν την ύπαρξή τους στην επιβίωση μιας και μόνης φυλής από περίπου 200 ανθρώπους, οι οποίοι διέσχισαν την Ερυθρά Θάλασσα πριν 70.000 χρόνια. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας έρευνας που διεξήχθη από γενετιστές και αρχαιολόγους.
Η έρευνα τους επέτρεψε να εντοπίσουν την προέλευση των σύγχρονων homo sapiens σε μια ενιαία ομάδα ανθρώπων, που κατάφεραν να περάσουν από το Κέρας της Αφρικής προς την Αραβία. Και από εκεί αποίκισαν τον υπόλοιπο κόσμο.
Η γενετική ανάλυση του πληθυσμού των σημερινών ανθρώπων στην Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική έδειξε ότι όλοι είναι απόγονοι αυτών των κοινών προγόνων.
Τα πορίσματα τους θα αποκαλυφθούν σε μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του BBC, με τίτλο “Το απίστευτο Ανθρώπινο Ταξίδι”, που ψάχνει την προϊστορική προέλευση του ανθρώπινου είδους.
Ο Peter Forster, ένας αρχαιογενετιστής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Κέιμπριτζ που πραγματοποίησε κάποιο από το γενετικό έργο, δήλωσε: "Ο ιδρυτικός πληθυσμός δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλος. Μιλάμε για μόλις μερικές εκατοντάδες άτομα."
Στην Ανατολική Αφρική τα πρώτα ίχνη του Homo Sapiens
Ο homo sapiens ή έμφρων άνθρωπος, θεωρείται ότι έχει εμφανιστεί αρχικά πριν 195.000 χρόνια περίπου στην Ανατολική Αφρική – τα παλαιότερα κατάλοιπα – ίχνη από αυτή την εποχή ανακαλύφθηκαν κοντά στον ποταμό Omo στην Αιθιοπία.
Εκτιμάται ότι πριν 150.000 χρόνια, αυτοί οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου είχαν καταφέρει να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη της Αφρικής και μάλιστα έχουν βρεθούν απολιθωμένα ίχνη στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
Οι πρώτοι homo sapiens που βρέθηκαν έξω από την Αφρική ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ και θεωρείται ότι έγινε περίπου πριν 100.000 χρόνια. Θεωρούνται ότι είναι κατάλοιπα μιας ομάδας που εγκατέλειψε την Αφρική μέσω της σημερινής ερήμου Σαχάρας, κατά την διάρκεια μιας σύντομης χρονικής περιόδου, όταν το κλίμα ήταν πιο υγρό και η σημερινή έρημος ήταν πράσινη από βλάστηση. Σύντομα όμως το κλίμα άλλαξε και η Σαχάρα – Μέση Ανατολή έγιναν ξανά άνυδρες περιοχές. Έτσι η έξοδος του πρωτοπόρου εκείνου πληθυσμού από την Αφρική απέτυχε, ενώ πέθαναν όλοι τους όταν το κλίμα έγινε ξερό.
Ενώ υπάρχουν στην Αφρική 14 διαφορετικοί πληθυσμοί από γενετική πλευρά, μόνο ένας από αυτούς φαίνεται πως επιβίωσε εκτός της Αφρικής.
Το μακρύ ταξίδι του Homo Sapiens
Οι πιο πρόσφατες γενετικές έρευνες δείχνουν ότι τα πράγματα παρέμειναν στάσιμα, ώσπου 70.000 χρόνια περίπου πριν οι άνθρωποι στην Αφρική εκμεταλλεύθηκαν την υποχώρηση της στάθμης των νερών της θάλασσας και πέρασαν στην Αραβία από το στόμιο της Ερυθράς Θάλασσας (που είναι γνωστό ως Gate of Grief).
Εκείνη την εποχή το θαλάσσιο χάσμα των 30 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο ηπείρων θα είχε μειωθεί σε μόλις 13 χιλιόμετρα. Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο ταξίδι, αλλά οι αρχαίοι πρόγονοι μας τα κατάφεραν. Έτσι, οι άνθρωποι ήταν σε θέση να εξαπλωθούν κατά μήκος της Αραβικής ακτής όπου οι πηγές του γλυκού νερού τους βοήθησαν να επιζήσουν.
Εδώ και καιρό ήταν δεδομένο ότι η επιτυχία στην διάδοση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο οφείλεται στην προσαρμοστικότητα και τις δεξιότητες στο κυνήγι. Η τελευταία έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι η πολύ μικρή ομάδα των ριψοκίνδυνων πρωτοπόρων που έφυγε από την Αφρική το χρωστάει περισσότερο στην τύχη και στις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες που συνάντησε, από ό,τι προηγουμένως πιστεύαμε.
Ο Stephen Oppenheimer, γενετιστής στη Σχολή της Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που μετείχε της έρευνας για τη γενετική προέλευση των ανθρώπων έξω από την Αφρική, δήλωσε: "Αυτό που μπορούμε να δούμε από το DNA όλων των μη Αφρικανών είναι ότι όλα αυτοί ανήκουν σε μια μικρή ομάδα της Αφρικής που ήρθε από την Ερυθρά Θάλασσα. Αν ήταν εύκολο για τους τότε Αφρικανούς να κάνουν αυτό το πέρασμα, τότε σήμερα θα υπήρχαν στους σημερινούς μη Αφρικανούς γονιδιακά ίχνη από πολλαπλές αφρικανικές γενετικές ομάδες. Ωστόσο υπάρχουν ίχνη από μια και μόνο αφρικανική γενετική ομάδα, και συνεπώς πρέπει να υπήρξε μία και μόνη πετυχημένη έξοδος αφρικανών homo sapiens. Και η μία έξοδος δείχνει ότι πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο και σκληρό να φύγουν από εκεί. Οι συνθήκες που ήταν πολύ ψυχρές κα
ι γεμάτο ξηρασία θα τους εμπόδιζαν”.
Μέσα σε περίπου 5.000 χρόνια κάποιοι από αυτούς τους πρώτους πρωτοπόρους ανθρώπους είχαν καταφέρει να εξαπλωθούν γύρω από την άκρη του Ινδικού Ωκεανού και να κατέβουν μέσα από τη Νοτιοανατολική Ασία και να φθάσουν στην Αυστραλία περίπου πριν 65.000 χρόνια.
Μερικοί πάλι από αυτούς τους πρωτοπόρους έκαναν πορεία προς τα βόρεια μέσω της Μέσης Ανατολής και του Πακιστάν για να καταφέρουν να φθάσουν στην Κεντρική Ασία.
Στην Ευρώπη και Αμερική
Περίπου 50.000 χρόνια πριν, αυτοί άρχισαν να εξαπλώνονται στην Ευρώπη μέσω των Στενών του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Και πάλι τα χαμηλά επίπεδα της θάλασσας τους επέτρεψαν να περπατήσουν σχεδόν προς την Ευρώπη.
Εκεί συνάντησαν τους Νεάντερνταλ, οι οποίοι, με τα μεγαλύτερα σώματα ήταν περισσότερο προσαρμοσμένοι στον ψυχρό καιρό εκείνης της εποχής, που ζούσαν στην Ευρώπη για σχεδόν 250.000 χρόνια αλλά θεωρείται ότι εξαφανίστηκαν εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος.
25.000 χρόνια πριν οι άνθρωποι είχαν εξαπλωθεί στην Σιβηρία και την Βόρεια Ευρώπη και στη συνέχεια περπάτησαν προς τον Βερίγγειο Πορθμό, που έπαιξε το ρόλο της γέφυρας προς την Αλάσκα πριν περίπου 20.000 χρόνια.
Με τον ερχομό της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, περίπου πριν 19.000 χρόνια, οι ανθρώπινοι πληθυσμοί αναγκάστηκαν να περάσουν νότια λόγω του ακραίου κρύου που επικρατούσε. Τέλος πριν περίπου 15.000 χρόνια η Νότιος Αμερική έγινε η τελευταία ήπειρος στον πλανήτη μας στην οποία δημιούργησε ο άνθρωπος αποικίες.
Η Βρετανία και η Βόρεια Σκανδιναβία θεωρείται ότι έχουν αποικισθεί από τον σύγχρονο άνθρωπο μετά από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων μεταξύ 10.000 και 8.000 ετών πριν.
Η Alice Roberts, μια ανατόμος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, που παρουσιάζει το Απίστευτο Ανθρώπινο Ταξίδι, δήλωσε: «Φαίνεται ότι είχαν οι άνθρωποι εκείνοι τεράστια τύχη καθώς την κατάλληλη στιγμή – με το κλίμα σύμμαχο τους – βγήκαν από την Αφρική. Το κλίμα λοιπόν τους επέτρεψε να εξαπλωθούν γεωγραφικά σε ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα, γιατί μετά από λίγο το κλίμα άλλαξε. "
Και οι Κινέζοι κατάγονται από τους Αφρικανούς
Αυτή η επιστημονική προσέγγιση της Εξόδου από την Αφρική απορρίπτει την ανταγωνιστική θεωρία ότι οι διαφορετικές σημερινές ανθρώπινες φυλές εξελίχτηκαν ξεχωριστά, έλκοντας την καταγωγή τους από διαφορετικές ομάδες των προγόνων των homo sapiens, δηλαδή των homo erectus, οι οποίοι είχαν επεκταθεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Κινέζοι αρχαιολόγοι, για παράδειγμα, πίστευαν ότι διέθεταν ισχυρές ενδείξεις πως ο κινεζικός λαός δεν έλκει την καταγωγή του από την Αφρική, αλλά από μια ομάδα homo erectus που έφθασε στην Κίνα πριν περίπου 2 εκατ. χρόνια.
Όμως μια πρόσφατη γενετική έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη, υπό τον καθηγητή της γενετικής Li Jin που μελέτησε τα χρωμοσώματα Υ 12.000 σύγχρονων Κινέζων από όλη την Κίνα, διαπίστωσε ότι όλοι ανεξαιρέτως κατάγονται από μια προγονική αφρικανική ομάδα – την ίδια από την οποία κατάγονται και οι υπόλοιποι Ασιάτες, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.
Όπως δήλωσε ο κινέζος γενετιστής Li Jin, "δεν βρήκαμε ούτε ένα άτομο στην Κίνα που να μπορεί να θεωρηθεί απόγονος του homo erectus. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι με αυτό, καθώς, σε τελευταία ανάλυση, σημαίνει πως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν είναι καθόλου διαφορετικοί μεταξύ τους".
Πηγή: Telegraph
Σχετικά άρθρα
Leave a Comment