Περιβάλλον Ζωή και Γη

Σχεδιάζεται τεχνητό δέντρο που θα συλλαμβάνει καταπληκτικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα

Ένα τεχνητό “δέντρο” που θα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα χίλιες φορές ταχύτερα από ένα πραγματικό δέντρο, είναι ο στόχος του Klaus Lackner καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και επίσης συνιδρυτής της εταιρείας Global Research Technologies (GRT) στο Τάκσον της Αριζόνα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ένα τεχνητό "δέντρο" που θα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα χίλιες φορές ταχύτερα από ένα πραγματικό δέντρο, είναι ο στόχος του Klaus Lackner καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και επίσης συνιδρυτής της εταιρείας Global Research Technologies (GRT) στο Τάκσον της Αριζόνα.

Καθώς ο αέρας περνάει μέσα από τα πλαστικά του φύλλα, το τεχνητό δέντρο εγκλωβίζει το διοξείδιο του άνθρακα σε μικροσκοπικούς θαλάμους, όπου και το αέριο υγροποιείται.

Ήδη έχει κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο και ο Lackner ετοιμάζεται να το καταθέσει ως πρόταση στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο Lackner είναι πρωτοπόρος πάνω στην έρευνα της δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα από το 1995. Εδώ και μερικά χρόνια, ο Lackner έχει προτείνει μια συσκευή που παγιδεύει άμεσα το CO2 από την ατμόσφαιρα με μια μέθοδο παρόμοια με την δέσμευση του άνθρακα σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το CO2 περνά πάνω από ένα χημικό απορροφητήρα (τα φύλλα του τεχνητού δέντρου) στο  οποίο κολλάνε τα μόρια του CO2.

 

Ο Lackner υπολογίζει ότι κάθε τέτοιο «δέντρο» με ένα εμβαδόν 10×10 m, μπορεί να απορροφήσει 1.000 τόνους ετησίως. Παρόμοιες διαδικασίες βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιούνται στα διαστημόπλοια και υποβρύχια για να εξασφαλιστεί πως το CO2 δεν θα βρεθεί σε επικίνδυνα επίπεδα συγκέντρωσης, αν και τα συστήματα αυτά είναι σε μικρότερη κλίμακα.

Μόλις συλληφθεί το CO2 από τον απορροφητήρα τότε πρέπει να ξοδέψουμε ενέργεια για την εξάλειψη των μορίων του CO2, συμπιέζοντας και υγροποιώντας το. Φαίνεται ότι ο Lackner έχει βρει κατάλληλα απορροφητικά  υλικό που ξοδεύουν χαμηλή ενέργεια και τα οποία μπορούν να απομακρύνουν τα μόρια του CO2, με μία απόδοση της τάξεως έως και 80%, από την άποψη της ποσότητας που έχει απομακρυνθεί από την ατμόσφαιρα, έναντι της ποσότητας που απελευθερώνεται λόγω της ενέργειας που ξοδεύεται για τη λειτουργία του μηχανήματος. Εάν η αρχική πηγή ενέργειας είναι ανανεώσιμη τότε η διαδικασία αυτή καθίσταται σχεδόν ουδέτερη από την άποψη εκπομπών και με απόλυτη επιτυχία σε απορρόφηση του CO2 από την ατμόσφαιρα.

Το υγροποιημένο CO2 μπορεί στη συνέχεια να αποθηκεύεται υπογείως, κάτω στο βαθύ ωκεανό, όπου θεωρητικά θα παραμείνει ως υγρό διοξείδιο του άνθρακα με πολύ χαμηλή θερμοκρασία και κάτω από υψηλή πίεση. Αυτό τώρα το υγρό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε κοιτάσματα πετρελαίου, ή να ενωθεί χημικά με το υδρογόνο και να φτιαχτούν συνθετικοί υδρογονάνθρακες ή να τροφοδοτήσει ειδικά άλγη που φτιάχνουν πετρέλαιο ή σε οποιοδήποτε άλλες χημικές και κατασκευαστικές μεθόδους που απαιτούν  διοξείδιο του άνθρακα – όπως σε ανθρακούχα ποτά. Οι ερευνητές εργάζονται για απορροφητήρες μεγαλύτερης κλίμακας, ενώ σήμερα έχουν κάποιες διατάξεις μικρότερου μεγέθους.

“Οι μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από μικρές, διεσπαρμένες πηγές, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου ο εγκλωβισμός του είναι αδύνατος ή μη πρακτικός. Γι αυτό ο δικός μας στόχος είναι το διοξείδιο του άνθρακα που είναι δύσκολο να συλλεχθεί” λέει ο Klaus Lackner .

¨Η ιδέα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θεωρώ πως είναι κάτι το οποίο ο κόσμος, δυστυχώς, θα χρειαστεί” λέει ο Wally Broecker καθηγητής στο Κολούμπια. “Οι άνθρωποι ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει την έκταση του προβλήματος που αποτελεί η κλιματική αλλαγή. Και το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι να φτάσει στα διπλάσια επίπεδα από αυτά του 1800. Κάποια στιγμή θα καταλάβουμε πως ο πλανήτης είναι πολύ θερμός, πως ο πάγος λιώνει πολύ γρήγορα…ο μόνος τρόπος να το σταματήσουμε αυτό έγκαιρα θα είναι να το τραβήξουμε από την ατμόσφαιρα…κάθε ‘μονάδα’ συνθετικών δέντρων θα έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ημερησίως, που αντιστοιχεί στο αέριο που παράγεται από 20 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Και το κόστος της θα ανέρχεται σε αυτό ενός Toyota» συμπλήρωσε.

Πολλές εφευρέσεις λένε ότι προσφέρουν πολλά, αλλά συνήθως δεν μπορούν να κάνουν αυτά που διαφημίζουν, συνήθως επειδή κάποιος δεν έχει εξετάσει ορισμένους τεχνικούς ή επιστημονικούς  περιορισμούς -  ό,τι συνέβη και στην ψυχρή σύντηξη; Ωστόσο, αν ο Lackner πετύχει και οι διατάξεις του  είναι σε θέση να εκτελέσει αυτά που διαφημίζουν, τότε φαίνεται ότι η ανθρωπότητα μπορεί να είναι σε θέση να διορθώσει τα προβλήματα από τις εφαρμογές της τεχνολογίας και της μηχανικής.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share