Το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδος μπορεί να περιέχει υδάτινες υπόγειες σπηλιές, σχηματίζοντας μια δυνητική φωλιά για εξωγήινη ζωή, ανέφεραν επιστήμονες.
Αυτό υποστηρίζει μια γερμανική ομάδα ερευνητών που βρήκε άλας – μια χημική υπογραφή για αλμυρό νερό – πάνω σε παγωμένους κόκκους οι οποίοι βγαίνουν από πίδακες ατμών σε επιφανειακές ρωγμές του φεγγαριού.
Αριστερά: Οι περίφημες ρωγμές στην επιφάνεια του Εγκέλαδου ή λωρίδες της τίγρης
Ο Frank Postberg του Ινστιτούτου Max Planck στη Χαϊδελβέργη ανέφερε στο παρελθόν πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την παρουσία αλάτων νατρίου εκεί πάνω, γεγονός που δείχνει ότι ορυκτά με αλάτι βρίσκονται πάνω στους βράχους του Εγκέλαδου και ξεπλένονται από το υγρό νερό, με τον ίδιο τρόπο που οι ωκεανοί στη Γη είναι αλμυροί.
Αυτός και οι συνάδελφοι του ανέφεραν ότι είχαν βρεθεί αλμυροί κόκκοι πάγου μετά από ανάλυση της κοσμικής σκόνης από τον ανιχνευτή του Cassini, καθώς αυτός πέταγε μέσα από τον πιο απομακρυσμένο δακτύλιο του Κρόνου.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ο Εγκέλαδος διαθέτει δύο από τα τρία απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία ζωής.
Το πρώτο συστατικό είναι η πηγή ενέργειας, που παράγεται από την «παλιρροιακή θέρμανση» που προκαλεί η βαρύτητα που ασκεί ο Κρόνος στην ελλειπτική τροχιά του Εγκέλαδου. Ακολούθως το Κασίνι εντόπισε κι ένα πιθανό ζωογόνο μείγμα οργανικών χημικών στις στήλες αερίων από τέσσερα ρήγματα μήκους 120 χιλιομέτρων στο νότιο πόλο του.
Και τώρα βρέθηκε το τρίτο και πιο κρίσιμο συστατικό: Το νερό σε υγρή μορφή και μάλιστα αλμυρό νερό, όπως είναι οι ωκεανοί της Γης.
Το αν ο Εγκέλαδος κρύβει ή όχι ζωή παραμένει ένα μυστήριο. Ωστόσο, τα δεδομένα του υγρού νερού, σε συνδυασμό με τη θερμότητα κοντά στο Νότιο Πόλο του φεγγαριού, δείχνει ότι είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή.
"Αν έχετε αυτή τη μεγάλη ποσότητα του νερού σε επαφή με ένα βραχώδη πυρήνα και έχετε και θερμότητα, τότε έχετε πολύ καλές συνθήκες," δήλωσε ο Postberg .
"Μετρήσαμε ένα ελαφρώς αλκαλικό pH, που είναι πολύ καλή η τιμή για το σχηματισμό πολύπλοκων οργανικών μορίων."
Μια δεύτερη αμερικανική ερευνητική ομάδα – με επικεφαλής τον John Spencer του Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Boulder του Κολοράντο – αναζήτησε την ύπαρξη αλάτων στους πίδακες (γκέυζερ) του Εγκέλαδου, χρησιμοποιώντας φασματογράφους σε τηλεσκόπια της Γης. Η αποτυχία τελικά να εντοπίσουν εκεί άλατα, δε θέτει την θεωρία του Γερμανού Frank Postberg σε αμφισβήτηση, αλλά αντίθετα, μπορεί να παρέχει στοιχεία για τον τρόπο που δημιουργούνται, εξηγεί ο John Spencer.
Στην πραγματικότητα η εξάτμιση του νερού στον Εγκέλαδο μπορεί να συμβαίνει πολύ αργά. Οι επιστήμονες λένε πως τα γκέυζερ δεν σχηματίζονται από θαλασσινό νερό με εκρηκτικό τρόπο στο κενό διάστημα, αλλά εξατμίζεται αργά..
Η αιτία για την πιο αργή εξάτμιση μπορεί να οφείλεται στο ότι το νερό βγαίνει από θαλάμους με πίεση πολύ κάτω από τις ρωγμές ή τις λωρίδες της τίγρης, που βρίσκονται στην επιφάνεια του φεγγαριού του Κρόνου.
"Η εικόνα που έχουμε για αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια πρέπει τώρα να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τη δυνατότητα να υπάρχουν πισίνες και κανάλια από αλμυρό νερό, κάτω από τις ρωγμές”, έγραψε ο John Spencer σε ένα σχόλιο του για τις δύο επιστημονικές ανακοινώσεις.
"Τι άλλο μπορεί να κρύβεται σε αυτές τις αλμυρές πισίνες, εφόσον υπάρχουν, απομένει να το δούμε."
Το διαστημόπλοιο Cassini ανακάλυψε αρχικά τεράστια λοφία να ξεπηδάνε από ρωγμές κοντά στο νότιο πόλο του Εγκέλαδου, το 2005, ενισχύοντας έτσι την υπόθεση ότι ένας τεράστιος υπόγειος ωκεανός εξατμίζεται μέσω γιγάντιων γκέυζερ όπως και στο Yellowstone.
Από τότε, οι επιστήμονες συζητούν αν αυτό σήμαινε ότι ο Εγκέλαδος, ένα φεγγάρι με διάμετρο μόλις 480 χιλιόμετρα από τα 60 συνολικά που έχει ο Κρόνος, έκρυβε στα σπλάχνα του μια δεξαμενή με υγρό νερό.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα όταν το Cassini πετάξει δύο φορές πάνω από τον Εγκέλαδο το Νοέμβριο του 2009.
Και οι δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.
Πηγή: NASA
Σχετικά άρθρα
1. Επιστήμονες εξηγούν τα μεγάλα λοφία ατμού στον Εγκέλαδο, το φεγγάρι του Κρόνου
2. Τα γκέυζερ του Εγκέλαδου προέρχονται από την διάσπαση ραδιενεργών πυρήνων
4. Αποκαλύφθηκε ηφαιστειακή δραστηριότητα σαν συντριβάνι στον Εγκέλαδο
5. Το Cassini βρίσκει ένα ενεργό, υδάτινο κόσμο στο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδο
Leave a Comment