Ο Άρης μπορεί να βρίσκεται 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, αλλά πολλά μέρη του θυμίζουν τοποθεσίες στη Γη, μεταξύ των οποίων τα τοπία του, η ιστορία του νερού, το έδαφος και ακόμη και οι καιρικές συνθήκες, γράφει ο Mark Lemmon ερευνητής στο πανεπιστήμιο A & M του Texas στο περιοδικό Science.
Ο Άρης όπως φαίνεται από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble
Ο Mark Lemmon, καθηγητής των Ατμοσφαιρικών Επιστημών που έχει εμπλακεί στις αποστολές για τον Άρη επί χρόνια, λέει ότι η περσινή αποστολή Phoenix Mars Lander συνέχεια μας αποκαλύπτει μυστικά σχετικά με τον κόκκινο πλανήτη, απαντώντας σε ορισμένες ερωτήσεις, αλλά δημιουργώντας κι άλλες μεγάλες. Ο Lemmon είναι ένας από τους πολλούς επιστήμονες που μας αποκαλύπτει λεπτομερώς τις ανακαλύψεις του Φοίνικα πάνω στον Άρη.
“Ο Φοίνιξ προσεδαφίστηκε στις 25 Μαίου του 2009 σε ένα μέρος που έχει πρόσβαση στον Αρειανό πάγο, ένα συναρπαστικό τοπίο,” λέει ο Lemmon για την διαστημοσυσκευή του Άρη. Οι στόχοι της αποστολής ήταν να διερευνηθεί η καταλληλότητα του Άρη κατά το παρελθόν ή και σήμερα ακόμη, για την παρουσία ζωής όμως ο Φοίνικας φάνηκε αδύνατον να ανιχνεύσει την ίδια τη ζωή.
“Ο Phoenix ήταν σχεδιασμένος για να ελέγχει και να διερευνά τον πάγο κάτω από την επιφάνεια, και τον βρήκε σχεδόν αμέσως”, εξηγεί. Ολόκληρη η περιοχή όπου προσεδαφίστηκε είχε πάγο από νερό λίγα μόνο εκατοστά κάτω από το έδαφος. Η περιοχή μπορεί να είναι ψυχρή τώρα, αλλά κατά το παρελθόν ήταν θερμότερη.”
Οι στόχοι των ερευνητών της NASA σχετικά με την αποστολή ήταν απλή: “Ακολουθήστε το νερό”, με την έννοια να εξετάσει ο Φοίνικας όλες τις πτυχές του νερού – ή πάγου – στον Άρη. Δεν βρέθηκε ακόμα νερό σε υγρή κατάσταση, λέει ο Lemmon, αλλά υπάρχουν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είχε ο Άρης υγρό νερό πριν δισεκατομμύρια χρόνια.
Χρησιμοποιώντας το ρομποτικό του βραχίονα, η διαστημοσυσκευή ήταν σε θέση να μαζεύει ακάθαρτο χώμα που ήταν αναμεμιγμένο με πάγο, και να το αναλύει.
“Εκεί που βρίσκεται είναι ένα άγονο τοπίο που μοιάζει με τις ξηρές κοιλάδες της Ανταρκτικής”, προσθέτει. “Η περιοχή έχει λοφίσκους και μικρά βαθουλώματα, και όπως ακριβώς οι κοιλάδες της Ανταρκτικής δεν έχουν υγρό νερό, αλλά άφθονο πάγο, αυτό συμβαίνει και στον Άρη.
“Ορισμένα από αυτά τα κομμάτια στο έδαφος είναι αρκετά καθαρά. Άλλα πάλι έχουν πάγο αναμεμιγμένο με χώμα, που είναι πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών, και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν υπήρχε ζωή.”
Ο Lemmon εξηγεί πως το έδαφος έχει υπερχλωρικά άλατα, που θεωρούνται επικίνδυνα, αλλά ορισμένα είδη βακτηρίων είναι σε θέση να τρέφονται και να ζουν με αυτά.
“Το ενδιαφέρον είναι, ότι το έδαφος έχει μια δυνητική πηγή ενέργειας και οξυγόνου για την ζωή πάνω στον Άρη”, σημειώνει.
Επίσης διαπιστώθηκαν ίχνη ασβεστίτου, που δείχνει παρουσία υγρού νερού σε κάποια χρονική στιγμή στο παρελθόν, τονίζει ο Lemmon.
Η διαστημοσυσκευή Φοίνιξ διαπίστωσε επίσης ότι στον Άρη επικρατούν καιρικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης, μεταξύ των άλλων και ψυχρά μέτωπα που φέρνουν θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο Φοίνιξ μάλιστα είδε και μικρές αρειανές χιονονιφάδες, γεγονός που αναγκάζει την ερευνητική ομάδα να πιστεύει ότι η χιονόπτωση στον Άρη ήταν κάποτε συνηθισμένο γεγονός.
“Ανακεφαλαιώνοντας, βρήκαμε μια θέση στον Άρη που είναι παρόμοια με το ψυχρό, ξηρό περιβάλλον στη Γη, και τα περιβάλλοντα αυτά είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη ζωή”, εξηγεί ο Lemmon.
“Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για την ιστορία του νερού στον Άρη. Οι νιφάδες του χιονιού μας δείχνουν ότι υπάρχουν στον Άρη καιρικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Ο Φοίνικας λοιπόν μας έδωσε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον Αρειανό καιρό και για το έδαφος, ενώ μας βοηθάει για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε στις μελλοντικές έρευνες πάνω στον Άρη. “
Πηγή: Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας
Σχετικά άρθρα
2. Πράγματι ο Άρης ήταν κάποτε υγρός πλανήτης
3. Αποδείξεις για την παρουσία υγρού νερού στο νεαρό ψυχρό Άρη
4. Ίσως οι ρομποτικές συσκευές στον Άρη να κατέστρεψαν τα στοιχεία για ζωή
Leave a Comment